Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Близо 100 деца се включиха в Карнавала на биоразнообразието
Автор: Иван Сотиров 12:39 / 23.05.2019Коментари (0)1545
В нов формат протече тази година традиционния Карнавал на биоразнообразието. В духа на празничното шествие за Деня на българската просвета и култура, организаторите призоваха малките и много пъстри участници да се съберат на площада пред Общината и оттам под звуците на тромпет и барабан да дефилират за природата по ул. "Богориди" към Морската градина, съобщават организаторите.

Цветята, калинките, щъркелите и насекомите създадоха страхотно настроение и предизвикаха усмивките и аплодисментите на минувачите и хората по кафенетата. Такава беше и идеята – колкото се може повече хора да видят креативните и изключително впечатляващи костюми на децата и усилията, които са положили родители и преподаватели, за да ги подготвят. Интересно беше че и много родители бяха се маскирали за шествието – с венчета, крилца и др. Многолюдното пъстро шествие изпълни ул. Богориди, а благодарение на Общинска полиция и движението на автомобили беше спряно, докато децата шестваха, облечени като растения и животни.

Шествието завърши на лятна сцена "Охлюва“, където всяко учебно заведение представи своя "отбор“. Децата се представиха пред жури и публика, а по мнение на много от гостите тази година имаше изключително артистични и майсторски костюми на най-различни обитатели на живата природа на България.

Българска фондация Биоразнообразие, Община Бургас, Регионална инспекция по околна среда и води (РИОСВ) – Бургас, заедно с всички участници създадоха един цветен природозащитен празник с много награди и настроение. 

Жури в състав Мария Андреева от РИОСВ – Бургас, Диана Павлова от БФБ, проект "Лагуната на живота“ и Диляна Ценова от гражданската квота внимателно наблюдаваха участниците и определиха носителите на наградите в 6-те категории.

Награда на журито за най-ефектен костюм на диво растение, срещащо се в България получи Миша от ДГ "Златна рибка“, която имаше фантастичен костюм на странджанска зеленика. Младата участничка сподели, че все още не я виждала на живо, но баба й е показвала снимки.

Награда за най-ефектен костюм на диво животно, срещащо се в България получи Персиян от ДГ "Слънце“, който беше забележителен бръмбар. За костюма му беше помогнала неговата кръстница.

Награда за атрактивно представяне на характерно местообитание или екосистема безапелационно спечели Габи от ДГ "Ран Босилек“, която беше Природен парк "Странджа“. Тя представи цялото разнообразие от видове в Странджа – дъб, шишарки, гнездо на птици с яйца, катерица, видра, дори змия увита около крака й.

Награда за най-оригинален рециклиран костюм получи Дария от ДГ "Моряче“, която представи забележителен костюм на паун, с дълга опашка, която се повдига (с механизъм). Детето сподели, че майка й е отделила 7 вечери, за да го изработи.

Наградата за най-ефектно имитиране на животно спечели Деси от ОУ "Любен Каравелов“ , която демонстрира звука на дивата коза (вид много специален за Българска фондация Биоразнообразие).

Журито връчи и 4 награда за най-атрактивно учебно заведение – на ДГ "Ран Босилек“(най-многобройната и впечатляваща група участници), ДГ "Златна рибка“, ДГ "Пинокио“ и ОУ "Любен Каравелов“. Всички те получават безплатно посещение в пространството "симБиотично“ в Атанасовско езеро в удобен за групата ден и час.

Организаторите благодарят на всички деца, родители, преподаватели и директори на учебни заведения, които се включиха, подготвиха и организираха забележителните участници в Карнавала на биоразнообразието. И пожелават до нови срещи догодина, когато ще бъде юбилейното 10-то издание на Карнавала в Бургас. А дотогава нека всички бъдат по-често сред природата, на велосипеди или пеша и да се наслаждават на невероятната природа в най-богатия на биоразнообразие и защитени територии район в България – Бургаския.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Борба за влияние в Близкия Изток
Конфликт Израел-Газа
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: