Роми на протест срещу спирането на водата им в Бургас

Причината - неплатени сметки
Обновена: 21 май 2019 13:01 | 21 май 2019 11:45,
148
Роми на протест срещу спирането на водата им в Бургас
Снимка: Facebook/Димитър Николов

Близо 300 жители на кв. "Победа" се събраха пред Общината в Бургас на протест срещу спирането на водата в квартала.

Гражданите скандираха, че не могат да живеят без вода и се оплакаха, че децата им не могат да посещават учебни занятия, защото учителите ги връщали за това, че били мръсни.

Жителите на квартала, работещи към почистващи фирми, заявиха, че за предстоящия празник на 24 май няма да работят.

Кметът на Бургас Димитър Николов се обърна към стачкуващите с молба за спокойствие.

"Протестът тази сутрин пред сградата на Община Бургас е безпрецедентен. Призовавам всички за спокойствие и за недопускане на напрежение! Надявам се, че няма да има партия, която да подклажда етническо напрежение и да играе на тази взривоопасна тема. Гражданите на "Победа" и "Акациите" имат същите задължения, както всеки един бургазлия. Не съм аз човека, който пуска и спира водата, но като кмет съм длъжен да следя за спазването на правилата", написа кметът във Facebook.

Той заяви, че не може да приеме призивите за оставка на ВиК, защото като кмет не управлява дружеството.

От ВиК съобщиха за подробен списък с абонати, които са ползвали вода без да платят. Една част от тях са започнали да плащат, а други категорично са отказали. Това е и причината за спирането на водата в квартала, заяви кметът.

Той призова протестиращите да уредят неизплатените си задължения, а останалите граждани да не влизат в пререкания с протестиращите, за да не се допусне напрежение в града.

"Убеден съм в здравия разум на бургазлии и ще направя всичко възможно за осигуряване на спокойствието в града", коментира той.

Николов обясни, че всеки може да провери какви са задълженията му чрез партиден номер, лично име и ЕГН, като всеки има право да плати веднага или да сключи договор за разсрочено плащане. Ако тези правила бъдат спазени, кметът заяви, че лично ще настоява за пускане на водата.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
2
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
ЕЛЕМЕНТАРНО УОТСЪН !!! СЪЗДАВАШ -ЦИГ...О ВИК ДРУЖЕСТВО НА Ц....Я КВАРТАЛ !!! КОЛКОТО ВОДА ПЛАТИ ДРУЖЕСТВОТО /ЗАКУПИ/ ...ТОЛКОВА СЕ ОТПУСКА ЗА МЕСЕЦ /МОЖЕ И ПОЧАСОВО /...ДА СИ ГО РАЗПРЕДЕЛЯТ ПОМЕЖДУ СИ / ДО СМЪРТ-АКО ИСКАТ/ ЩОМ ЖИВЕЯТ В ЕТНИЧЕСКИ КВАРТАЛ /МАХАЛА-ГЕТО И Т. Н. / !!!!! И ЧАСТНАТА МАН.......СКА СОБСТВЕНОСТ ТРЯБВА ДА Е "НЕПРИКОСНОВЕНА" !?!?!?
84
0
 
6
 
! Отговори
ЧерноМоре преди 4 години
В морето водата е безплатна, все още.
83
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Наскоро в победа откриха склад с 27 автомата ак-47 боеприпаси! За България се готви сирийски сценарий!"В коя "победа" бе про стак?
82
18
 
3
 
! Отговори
Sunny ray преди 4 години
Една правова държава,каквато се води Бг по Конституция е длъжна да осигури оцеляването и защитата на човешките права на всички нейни гржадани като право на живот,равенство пред зкона,справдливост,защита, И т.к държавата е виновна за расисзма,дисцркиманцията и геноцда срещу ромите и бг политици ограбиха евросрдства за тях и разрушиха ромските къщи,но не и своите узаконанени с измама палати на държавни земи -ЧМ плажове.Инямат законно право да наказват за чужда вина ромите трябва да им пуснат вода!
81
8
 
3
 
! Отговори
Justice defender преди 4 години
Българско-турските политици-корумпирани расисти по комунистическо-фашистки навик поставят парите си материална изгода над създадените от Бога хора и техните права дадени от Бога като право на живот,свобода,справедлвост-така нрушават както моралния закон на Бога,междунродито право и общочовешки норми,оставят без вода социални помощи условия за оцелявне в гета ромите,И е противозаконно да търсят колективна отговорност и вина,а само лична-докато ромите нямат лчен дом с водомери не могат да спират!
80
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е то, да си в нарушение, да ощетяваш държавата с хиляди, и да отидеш на ПРОТЕСТ?! WTF?! На какво основание? Тия удариха тавана на наглостта...
79
0
 
4
 
! Отговори
Bg izmet преди 4 години
ДА ГИ ПОСЛЕДВАТ ВСИЧКИ БГ ПРОКУРОРИ И СЬДИИ.
78
0
 
19
 
! Отговори
Никаква вода преди 4 години
Да си плащат, както и аз си плащам!Няма безплатно сиренце!Безплатно е само в капана за мишки!
77
1
 
25
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Защо протестират, след като няма да плащат вода?
76
28
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако тия хора са безработни демек нямат доходи, по закон дьржавата автоматично трябва да им изплатят всички разходи като ток вода и тнт.
75
4
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
За бутилки "Капитан Морган" ли става въпрос?
74
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сорос иска гражданска война! Наскоро в победа откриха склад с 27 автомата ак-47 боеприпаси! За България се готви сирийски сценарий!
73
15
 
9
 
! Отговори
РОМИТЕ ИМАТ БЪДЕЩЕ! преди 4 години
Само вижте средната възраст на протестиращите на снимката.Може и да нямат вода, но имат бъдеще, понеже имат деца! Колкото и да не ви харесва, това е истината и тя е попдкрепена с цифри.
72
1
 
34
 
! Отговори
Какво пише преди 4 години
на плакатите им?На всеки плакат и написано по едно изречение, което започва с думата "Искаме"!Вечно искат, а защо не кажат какво ще дадат в замяна?Близо 70 години само получават от държавата. Това се правеше, понеже комунистите имаха надежда да направят от ромите трудов ресурс. Не се получи.Тогава, крайно време е да започнат да плащат онова, което са получили даром. Няма безплатна супа!
71
1
 
28
 
! Отговори
sid преди 4 години
Опростим ли им сега сметката за вода,трябва тогава да им простим всичко.Няма безплатен обяд,няма.Що не пробват с тоя номер в Германия?Или там е друго?Каква по различна е водата тук или там.Ама там като ти свърши жетона за водата и водата спира.Що не го направим и тук с жетони?
70
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямало казват безплатен обяд. ИМА!!! Стани депутат!Допълнение-или ром.
69
0
 
28
 
! Отговори
ПОСТОТИЯ ДО ШИЯ преди 4 години
ТОВА Е САМО НАЧАЛОТО НА БЕЗУМНАТА ПОЛИТИКА:" ВЪЗПРОИЗВОДСТВО НА ПРОСТИ"ИЛИ ОТ ВИДАПРОСТИ И НЕЩРАМОТНИ ПРОИЗВЕЖДАТ МАСОВО НОВИ ТАКИВАВЕЧЕ СЕ ЗАПОЧНА-НЯМА ДА СЕ ЗАГАСИ-ЩЕ СЕ РАЗГАРИКЪСНО Е ПОЖАРНИКАРЮ,МНОГО КЪСНО
68
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък искам както ние си плащаме данъците и сметките, така да постъпват и те. Както работя и те да работят, както раждам колкото деца мога да отгледам и изуча, така и те. Искам, ама няма-за нас са задълженията, за тях правата. Къде да ида да протестирам?
67
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предлагам да въведем румънски опит - румънски полицаи и съдии на територията на България. 5 /пет / полицаи са достатъчни за да ги разгонят.
66
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По колко лева им раздадоха за тоя цирк ? Ротарянеца Митко пак ще ги спасява с наще пари!Като увеличи данъците в Бургас И ЩЕ ИМ ПЛАТИМ *** С /РАФИТЕ на тия ***.ДокОГА ТАКА ? Айде моля .Петък ,събота, неделя в меден рудник -музика,къочеци без спиране на огромни уредби ..... сега реват! Къде са джендърмерията да ги по искъпе ,страх ги е нали ,ама българите като протестираме НИ БИЯТ !