Нов облик: Ремонтират най-късата улица в София

Ул. "Малко Търново" е дълга нищожните 60 м
21 май 2019 10:40, Петя Славова
16

Ремонтират най-късата улица в София. Проектът е дарение от фирмата, която ще извърши ремонта за собствена сметка. Изложба за историята на най-късата улица пък може да бъде видяна до 5 юни, съобщава Bulgaria ON AIR.

"Недалеч от двореца стои часовникът-кула, с висока снага, сега пожарна кула". С тези думи пътешественикът Феликс Каниц описва часовниковата кула в някогашната махала "Сахат куле". Тя се намира в района на днешната улица "Малко Търново", скътана между бул. "Дондуков" и края на ул. "Московска". Кулата вече я няма, но споменът за нея е жив.

Твърди се, че е премахната заради бизнес интересите на часовникарите, които смятали, че им вреди на продажбите.

Ул. "Малко Търново" е дълга нищожните 60 м и по нея не може да се мине с автомобил или колело, защото цялата представлява едно голямо стълбище. Легендата разказва, че на средната му площадка се намирал входът на бар "Луна".

Казват, че заведението било легендарно място за софийските бохеми, посещавано от самия Цар Борис.

Сега романтичната малка улица ще бъде ремонтирана и почистена, предвижда се изграждането на ново осветление, но съществени изменения в облика ѝ не са планувани.

А част от историческия разказ са и саждите, останали след палежа на Партийния дом по фасадите на околните сгради.

Историята помни и началото на 20 век, когато при полагането на жълтите павета са открити артефакти от 3-то хилядолетие пр. Хр.

Предстои проектът да мине през обществено обсъждане, а ремонтните дейности да са през лятото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
ikar преди 4 години
До Стар софиянецЛуи Леже е от двете страни на двора на 6-то училище - откъм Сатиричния театър е няколко метра и малко повече откъм ул. Граф Игнатиев.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оферта си е, само за 15 милиона евро. И идва и подпис и печат на фъстъкова.
13
0
 
8
 
! Отговори
Фандъкова преди 4 години
До 12 така е но ние трябва да усвояваме пари, за хубаво е, след ремонта ще има скоро друг ремонт!
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко, което евентуално трябва да се ремонтира по тази улица, е заради предишния ремонт. Ако не я бяха ремонтирали, улица Малко Търново щеше да ни надживее без да има нужда от ремонт.
11
0
 
10
 
! Отговори
До 10 преди 4 години
След ремонта, който й спретнаха на улица Малко Търново след 1989 година, стъпалата на стълбите започнаха да се трошат, а преди това имаше само леко изтъркване от десетки години употреба. Сега пак има строшено стъпало, но като ремонтират улицата, стъпалата ще се трошат още повече.
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво има да и се ремонтира на тази уличка. Павета са здрави стълбите са перфектни. Ако я пипнат пишман майсторетата Зимата ще има счупени глави, ръце, крака, и тем подобни израстъци. НЕ ПИПАЙТЕ УЛИЧКАТА ТЯ Е В ПЕРФЕКТНО СЪСТОЯНИЕ.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-после някой да се сети за стълбището между най-ниската част на "Дондуков" и баира на "Московска" и да го възвеличи като "улица"; това е най-удобният начин да се стигне от вечно сенчестата дупка до светлото на широкия център; хубаво е, че Общината се сети и за нещо, което е под носа и на пРезидентина, и на Министерския съвет - нищо че те си "стъпват" не на ходилата, а само на гумите.
8
2
 
4
 
! Отговори
sss преди 4 години
Да отворят килиите на ДС за посетители - смятам, че е нещо интересно да бъде видяно.
7
1
 
12
 
! Отговори
Лили преди 4 години
Не ремонтират, а усвояват средства! Още една улица ще стане по-зле, отколкото е била.
6
1
 
9
 
! Отговори
Стар софиянец преди 4 години
Най-късата улица в София е ул. Леже - 32 метра. Намира се между Раковски и 6-ти септември, започва от ул. Стефан Караджа и свършва до 6-то основно училище. Улица Малко Търново е около 70 метра. Има и други улици по-къси от Малко Търново.
5
0
 
8
 
! Отговори
До 3 преди 4 години
Не става въпрос за ул. Велико Търново, а за ул. Малко Търново :) ул. Велико Търново е до Докторски паметник. Перпендикулярна на Сан Стефано и успоредна на ул. Шипка
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Улица Рачо Димчев в центъра на София е с няколко метра по-къса.
3
1
 
2
 
! Отговори
-- преди 4 години
Добра новина! Но има и по-малки улици от "Велико Търново" по кварталите :)ул. "Знаме", ул. "Порто Лагос", ул. "Обеля" ...
2
4
 
6
 
! Отговори
Фандъкова преди 4 години
Ще струва минимум 10 милиона ремонта, но е за хубаво!
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И тази знакова за София улица ли ще съсипят?Колкото до колите, те не преминават само там, където са стълбите, иначе си влизат откъм Дондуков разни бусове, препречават я за пешеходците, а от горната и част също влизат коли донякъде, даже има гараж с вход малко преди стълбите.