Пробутват ни парено сирене вместо кашкавал. Как да го познаем?

Държавният контрол бездейства, смятат експерти
21 май 2019 09:02, Красимир Ангелов
66

Фалшив кашкавал на съмнителна цена се появи по магазините у нас. Продуктът е с неизвестен произход, но на промоционална цена. Оказа се, че става въпрос за парено сирене, чието производство е много по-евтино като технология, отколкото необходимото за приготвяне на истински кашкавал.

"В този тип продукт се прави подмяна на наименование и строго определена технология", настоя в "България сутрин" Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите. Той е на мнение, че трябва да се провери в дневниците на самите производители какви продукти са произвели, как са ги произвели и кога са излезли на пазара.

Кашкавалът има минимум 40 дни срок на зреене, подчерта той.

"Този продукт се внася в България откакто е създаден. Досега не е заемал толкова голям дял от общите злоупотреби. В сферата на българското бяло саламурено сирене няма сериозни злоупотреби с растителни мазнини и наименование", каза още Симеон Присадашки.

"Не е много ясно какво точно ни пробутват, но явно не е кашкавал. Касае се за поредната измама", коментира микробиологът Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители".

Пред Bulgaria ON AIR той уточни, че производителите не твърдят, че продават кашкавал и по тази причина не могат да бъдат наказани. Но има подвеждане на потребителите, което е измама, отбеляза микробиологът.

Присадашки и Иванов твърдят, че има съмнения за наличието на растителни протеини в спорния кашкавал.

"Държавният контрол бездейства, което е във вреда на производителите и потребителите. Официалният пазар не е изчистен от такива продукти", смята Сергей Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
7
 
! Отговори
??? преди 4 години
И как да го познаем в крайна сметка????
52
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и мошеници ни пробутват за честни политици, ама какво да се прави страната на ментетата.
51
0
 
7
 
! Отговори
до 50 преди 4 години
Мухал на кашкавал, явно си докопал качествен кашкавал на измислените кашкавали не хваща мухъл ,което си е гаранция за зрялост на кашкавала и качество.Когато говорим за кашкавал мухала е желан като потребител защото това говори за качество без да имаме лаборатория.И то е естествено все пак това е продукт които зрее.
50
0
 
13
 
! Отговори
Мнение преди 4 години
Публикувайте ИМЕНАТА НА ВЕРИГИТЕ, които си позволяват това, ЗА ДА ГИ НАКАЖЕМ С ФАЛИТ !!!Аз лично не стъпвам от 5 години в едни магазини, както и мои приятели. ФАЛИТЪТ е най-доброто наказание за една верига. Следващата вече ще си има едно наум.
49
1
 
4
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Сиренето и кашкавала ще се оправят когато изгоним каскетите в гората да рекетират мандрите
48
2
 
7
 
! Отговори
Гешо преди 4 години
Продукт с неизвестен произход ?Става въпрос за хранителен продукт .Това може да работа на Бат Бойко, питаите Нинова .
47
2
 
0
 
! Отговори
Пепо преди 4 години
До Koko НДа,страхотен е.Откакто го намерих,не взимам друг.И за паниране е екстра.А разфасовката не е ли 750гр,за тази цена?
46
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ония ден си купувам кашкавал от Била-по БДС мисля на Мерони" беше и касиерката обърна внимание,че на гърба на опаковката кашкавалът беше мухлясъл.Добре,че ми каза,за да го върна. Вече не знам какъв кашкавал да купувам,щото мислих,че като е по БДС е поне по-качествен
45
1
 
1
 
! Отговори
бг преди 4 години
До Анонимен 32 -Подкрепям ,абсолютно!
44
1
 
29
 
! Отговори
Ценител преди 4 години
Кашкавал и сирене от Турция. За фалшиви храни в Турция присъдата е 50 години затвор.Измислено е, ние пак откриваме топлата вода.
43
3
 
8
 
! Отговори
Бърдоквата преди 4 години
Всички, които намесват в сиренето и кашкавала комунизма, са си просто ***. Комунизъм и демокрация не се ядат, а истинските сирене и кашкавал стават за ядене.
42
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добър ден,това е от 25 години.
41
2
 
8
 
! Отговори
Koko Н преди 4 години
Два коментара ми изтриват.Искам просто да кажа,че купувам кашкавал с наименование "Кашкавал" от LIDL в Германия,който се държи,като кашкавал.Цената му е 3.99 EUR/kg..Някой питаше кой е истинският.
40
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма държава, няма стандарт, няма контрол, няма крави които да дават мляко как искате да произвеждат качествени продукти. Моята крава дава мляко и си правя сирене кашкавал и кисело мляко. Но не всеки може да има крава и трябва да яде имитации а едни мушеници да забогатяват на гърба им.
39
2
 
17
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
До Анонимен 41Чудя се как да ти го кажа по-меко, че си неграмотен!Изобщо имаш ли представа какво представлява споменатия от теб цвик? Или само дрънкаш това, което си чел и дори го "доразвиваш"? Цвикът като суровина в себе си на практика съдържа едно нищо, а ти дрънкаш за производство на някакви големи количества. И емулгираш... а знаеш ли какво означава това?Вземи се скрий някъде!
38
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С тия ментета (няма значение цената) от 10 то 30 лв. съм купувал и честно казано яжте си го, аз минах на моцарела и е по-полезна и по-евтина.
37
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Къде преди ще ти продаван неизвестно какво като сирене,кашкавал или салам? Такова престъпление беше невъзможно."Пълни глупости. През 80-те мандрата в Елин Пелин правеше големи количеатва 'краве сирене' от цвик с емулгирана свинска мас и добавка на соев протеин. За другите не знам.
36
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде, пенциите пак почнаха колко било хубаво по Тошово време с празните витрини по магазините.
35
2
 
11
 
! Отговори
до 34 -До: 29 (До 27 преди 4 години
Не си прав. Какво качество има сега ? Доматите,ябълки краставици и всичко друго е безвкусно. Къде преди ще ти продаван неизвестно какво като сирене,кашкавал или салам? Такова престъпление беше невъзможно. За техниката си прав,никой не го оспорва, но виж за качеството и количеството на продуктите не съм съгласен.
34
1
 
26
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
За зреене на кашкавал Витоша и Балкан по "Тошово време" според БДС времето е минимум 3 месеца, а за бялото саламурено сирене 45 дни!Този Присядащ не го знам на каква асоциация е председател, ама тази простотия за време на зреене на кашкавал по-малко от нормалното за сирене си е жива простотия!!!А за колко зрее сиренето според него? - седмица, две?!?"Разбирач" - пфу!