Удар: Разбиха банда за цигари, шефовете - българи

Групата е действала на територията на Испания
20 май 2019 18:09,
4
Удар: Разбиха банда за цигари, шефовете - българи
Снимка: МВР

В тясно сътрудничество и непрекъснат обмен на информация между Испанската Национална полиция и ГДБОП - сектор "Контрабанда" е разкрита международна престъпна организация за незаконно производство на цигари на територията на Испания, съобщават от МВР.

Намерени и иззети са 1 000 000 кутии цигари под търговските марки на 3 известни производителя и други на обща стойност 4,5 млн. евро, както и голямо количество тютюн, консумативи, пълна поточна линия за първичната фаза  /смесване и обработка на тютюните/ и вторична фаза /производство и пакетиране на готовите изделия/.

Допълнително са иззети пари в брой, автомобили от висок клас и обемна документация за престъпната дейност. Иззетият тютюн е на стойност над 6,5 млн. евро, което е данъчна измама в размер  от над 5,1 млн. евро.

Групата е развила напълно законен бизнес в Испания, в чиято сянка е практикувана престъпната дейност. Смята се, че за лидера на бандата са работели над 200 души. Той и негови доверени лица, сред които испански и един молдовски гражданин, изградили мрежа от фирми за строителство, транспорт и придобиване на фирми в чужбина. Така изградената структура била високо специализирана, в практиката е ползвана шифрована комуникация, както и устройства за заглушаване на честоти. Разпространяването на нелегално произведените цигари се осъществявало при високи мерки за сигурност.

В хода на съвместно разследване са установени складови помещения на престъпната група в Барселона и гр. Константи, провинция Тарагона, където криминалистите предположили, че се осъществява нелегалното производство на цигарите. Станало ясно и че тютюнът е внасян от България, без да преминава митнически контрол, използван е в Испания за нелегално производство на цигари, разпространявани в последствие основно в страната на производство, в Германия и в Обединеното кралство. Машините и консумативите също са внос от страната ни, а изпраните чрез законния бизнес пари са инвестирани в луксозни къщи и цели жилищни сгради у нас и в Испания.

Така, в началото на април тази година, е проведена специализирана акция, при която са задържани 22 души, включително двама българи и дейността на фабриката в Константи е преустановена. Арестувани са и 15 украински граждани и един молдовски. Българин е контролирал производствения процес.  Вътрешността на склада, където е била изградена нелегалната фабрика е била оборудвана със система за шумоизолация на машините, като там е била организирана и зона за живеене на работниците с легла, тоалетни, душове, кухня и др. удобства. Като мярка за сигурност по време на производствения цикъл работниците живеели вътре затворени и без мобилни телефони. Някои  от тях съобщили, че дори не знаели в коя страна се намират, тъй като в Испания влезли по суша, а в ЕС пристигнали с полети от Украйна.

Според испанските власти нелегалната фабрика е била с капацитет да произведе за ден кутии с цигари, достатъчни за един камион, като никога досега при полицейски действия не са засичани толкова много на брой фалшиви марки /общо 13/, произвеждани на едно място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
ццццц преди 4 години
Ама това не е ли на дебелчо? Към москов некси ме навежда! Как го свързвате с гербисти незнам! Това Каталуния, е гнездо на оси
3
7
 
3
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 4 години
Господин- премиера Бойко Методиев Борисов.- Е, заслужил,...Своят- орден .....Слава, на- Бойковият, род. ....
2
4
 
16
 
! Отговори
НАШИЯТ ЧОВЕК преди 4 години
НАМЕРИ НОВИ ХОРА ЗА МИНИСТРИ, ЧЛЕНОВЕ НА ГЕРБ И СИМПАТИЗАНТИ, БРАВО! СЛЕД ОБУЧЕНИЕТО В ИСПАНСКО, ЩЕ ГИ ПРИВЕДЕ В БЪЛГАРИЯ НА ПО ОТГОВОРНА РАБОТА!
1
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм тежко потресен! Може ли да поканим испанските полицаи да разследват ефффффтинките апартаменти на властта?