100% данък за електронните цигари въведе Саудитска Арабия

В сила е и налог от 50 процента за подсладените напитки
Обновена: 20 май 2019 08:40 | 20 май 2019 08:40, Елка Василева
13
100% данък за електронните цигари въведе Саудитска Арабия
Снимка: архив, Reuters

Саудитска Арабия въведе специален данък за електронните цигари и подсладените напитки, разширявайки обхвата на подобни налози, които наложи през 2017 г. с надежда на намали бюджетния дефицит, причинен от ниските цени на петрола, предаде Ройтерс.

За електронните цигари и продуктите, използвани за тях, се налага ставка от 100 процента, а за подсладените напитки - 50 процента, обявиха саудитските власти.

Саудитска Арабия, най-голямата арабска икономика, вече има данък от 100 процента за обикновените цигари и тютюневи продукти, 100-процентов данък върху енергийните напитки и 50-процентов за газираните напитки.

Решението за новите ставки е взето на 15 май и влезе в сила в неделя, след като бе публикувано в официалния вестник на кралството.

Данъците влизат в категорията специфични данъци, въвеждани за продукти, които се смятат за опасни за общественото здраве.

Саудитска Арабия, която е най-големият световен износител на петрол, въведе ДДС от 5 процента през януари 2018 г. с цел да вдигне непетролните приходи на хазната, след като сривът в цените на черното злато от средата на 2014 г. нанесе удар на финансите й, пише БТА.

Международният валутен фонд оцени миналата седмица, че въвеждането на ДДС е било успешно, но правителството трябва да обмисли и вдигане на ставката на данъка, която е ниска по световните стандарти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: данъкСаудитска Арабия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
32
 
! Отговори
Справедливост преди 4 години
Колко *** трябва да си ,за да пушиш, след като на кутията пише, че задължително ще умреш поне 10 години по-рано от непушачите, сдобил се с безброй нелечими болести!!!!Ако искаш да свалиш стреса и напрежението има СПОРТ.За мен цената на цигарите трябва да в 20 лв. и всички заловени с контрабандни цигари - 5 год затвор.Тази държава плаче за здрава ръка и твърда решимост за реформи, а не половинчати решения.
9
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За сведение, след увеличение на цената на бензина с почти 100% , 1 литър 95 на саудитските бензиностанции струва 56 български стотинки!
8
1
 
38
 
! Отговори
Коце кмета преди 4 години
Краварите ги нагласиха така, за да направят мръсно на Русия чрез смъкване цената на петрола. В замяна краварите им позволиха да ислямизират Европа. Ама кризата продължава, та да видим какво ли ще им позволят краварите/еврейските им господари на наш гръб?
7
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България пушенето трябва да се наказва със затвор.
6
1
 
37
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
Акъл от кралството на Сатаната не ща
5
3
 
35
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Тихо да не чуят гетб
4
12
 
42
 
! Отговори
СС преди 4 години
До Анонимен. Непушачите са най-нахалните и нетолерантни същества. Допреди няколко години във всички заведения се пушеше и никой нищо не казваше, сега изведнъж много еко взехте да го раздавате. А защо не погледнете какво ядете и какво дишате заради трафика? Защото не можете. Много по-лесно е да направите крива муцуна на някой пушач и да се направите на интересни, отколкото да питате управниците защо ни е мръсен въздуха и защо ядем ***. Нали така?
3
2
 
47
 
! Отговори
bg преди 4 години
В БГ данъците на цигарите е около 400%.На алкохола над 100%
2
0
 
41
 
! Отговори
push преди 4 години
Да пушат сушене камилски *** тогава!
1
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано Тиквата или Уплашеният от земетресения не прочетат тая новина!Че като нищо ще надминем саудитите.