Спешно евакуират служители от иракско петролно находище

Напрежението се изостря заради американско-иранския конфликт
Обновена: 18 май 2019 14:51 | 18 май 2019 14:45, Анисия Иванова
27
Спешно евакуират служители от иракско петролно находище
Снимка: БТА

Петролният гигант ЕксонМобайл е евакуирал всички свои чуждестранни служители и работници от иракското петролно находище "Уест Курна 1" край Басра и ги изпраща със самолети в Дубай, съобщиха три източника, цитирани от Ройтерс.
Производството на петрол в находището не е засегнато от евакуацията и продължава нормално, след като е било поето от иракски инженери, съобщиха източници от иракската петролна индустрия.

Персоналът е евакуиран на няколко етапа късно снощи и рано тази сутрин. Според служител от частната охранителна компания, организирала евакуацията, снощи 28 служители са били евакуирани на летището за полет към Дубай, а останалите - към домовете им в главния жилищен комплекс, в който са настанени чуждестранните служители на петролната компания в провинция Басра. Тези от жилищата си вече също са на път за летището, казаха трите източника, цитирани от БТА.

Засега не се съобщават причини за спешната евакуация. Ройтерс припомня, че обстановката в района на Персийския залив се изостря с всеки изминал ден в резултат на войствените словесни престрелки между Вашингтон и Техеран, пораждащи опасения от американско-ирански военен сблъсък.

В сряда САЩ изтеглиха почти целия състав на посолството си в иракската столица Багдад, оставяйки там само най-насъщния персонал заради заплахите от съседен Иран, с който иракските шиитски милиции са тясно свързани. В същото време САЩ увеличават военното си присъствие в региона, обвинявайки Иран, че заплашва американските военни сили и интереси.

Техеран пък нарича тези стъпки на САЩ "психологическа война" и "политическа игра", отбелязва Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
До 18 преди 4 години
Куга си виждал ти израел или саудитите да водят военни действия срещу някой на страната на хамериканците? Та нали Иран само това чака и за това се моли та да завърши започнатото от Фюрера
19
0
 
3
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
нещо къкри но няма да е без причина
18
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Има забрана за разработване на ядреноо оръжие и с това се е подписал почти целия свят !"Разбира се! Ако няма забрана, как рогатистанците ще могат да демократизират който си харесат! Само най-големия бандит трябва да е въоръжен, а останалите да ядат бой и да си траят. Ааама ха. Не стига, че петрола е американски, нищо, че е на иранска територия, ами и мускули ще помпат. Такива своеволия са недопустими. Земното кълбо е на Щатите, останалите само ползват временно по благоволение на белия вигвам
17
8
 
17
 
! Отговори
Коки преди 4 години
И тяхното ядрено оръжие е като химическото на Садам. Просто американците се опитват да са на всяка манджа мирудия,но докога ли? С тези борчове!
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Адолф АйхманТе си я имат. Не ги мисли. Особено с партньор като Саудитска Арабия и Израел.
15
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп бърза да започне война с Иран преди изборите 2020-а. Скоро ще запали половината свят както се и очакваше.
14
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още едни маймуниии, които отказват да спазват световните закони ! Има забрана за разработване на ядреноо оръжие и с това се е подписал почти целия свят ! Никой няма право да създава ядрено оръжие освен заварените държави. Какво има повече да се обсъжда ? Русияяя ьа пореден път помага на такива ..въпреки че знае , че не трябва някой ден отново ще си плати цената. САЩ и международната коалиция незабавно да ударят тоя режим. А не утре да плашат Европа с ядрени ракети.
13
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иран май ше хване големия баxyp. Жалко, иранците (които не са фанатици мюcли) са добри хора.
12
0
 
22
 
! Отговори
1 преди 4 години
Това се случи преди три дни, но "незнайно" защо в "БГ медиите" всичко се съобщава с известно закъснение. Да не говорим, че цедката на новините е много ситна.
11
10
 
30
 
! Отговори
кръпел преди 4 години
краварето ще си намерят майстора скоро
10
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Следващия Хитлер ще трябва да реши не само еврейския въпрос ами и американския.
9
13
 
40
 
! Отговори
Адолф Айхман преди 4 години
Янките няма да атакуват Иран или няма да е скоро. Трябва им да организират коалиция за подобни действия а това отнема време. Кога за последно сте виждали тези страхливци да се бият с някой сами? "Войната" с Мексико преди 200 години? И във Виетнам влязоха с коалиция която те предвождаха. Тва е страхливо племе което може само да удря от дистанция и се бият в гърдите, че били въоръжени и непревземаеми. Скоро тва ще бъде тествано - ще има гражданска война там.
8
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като успяха да им унищожат оръжията чрез договор за унищожаване на оръжията,след като са толкова глупави от Иран да повярват на договор на САЩ че последните им пука за мира,сега ще има война въоръжен срещу невъоръжен,САЩ няма начин да изпусне подобна война, това е любимия им стил на водене на война срещу слабия му изпий кръвта до край.
7
7
 
7
 
! Отговори
до 6 преди 4 години
Няма как да спрат добрата печалба е в основата на пазарната икономика, имат добра мотивация.
6
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Където има петрол има война това е нормално големите искат петрола, а и им е необходим пазар за оръжието им,от Виетнам урока беше че създаването на война само за да си продаваш оръжието , но ако създаваш война там където има петрол хем си продаваш оръжието си на супер печалба,хем и си регулатор в петролния бизнес.Печелещо от където и да го погледнеш, просто бизнес, мръсен но бизнес.
5
12
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Басра е на 10 км от Иранската граница. Ако искаха Иранците война досега това петролно находище да беше изравнено с земята. Краварите няма ли да търсят и боини отровни вещества както в Ирак. Няма ли да си бутнат още някоя кула за да имат повод да бомбандират Иран. За да не разбере света че кравария е тотално фалирала трябва да започнат война с някой. Иначе ще продължат да си печатат тоалетна хартия и ще викат ние сме най богати. И аз ако си печатам сам парите и аз ще съм най богат.
4
13
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не спират да дразнят целия свят, само конфликти и войни предизвикват евреите и американците навсякъде....
3
13
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоталната омраза и ненавист срещу най-гнусната империя на злото ФАЩ е не само право ,но и дълг на всяко нормално човешко същество!
2
14
 
42
 
! Отговори
aa1830 преди 4 години
Еййй не пипайте Иран, щото ще гризетее дървото много яко!
1
9
 
31
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ИЗРАЕЛ ГИ Е СТРАХ ЩОТО ЗНАЯТ, ЧЕ ПОДЛО-ГАТА ИМ ТРЪМП СИ ЗАМИНАВА!!АКО СЕГА НЕ АТАКУВАТ ИРАН ПРИ СЛЕДВАЩ ПРЕЗИДЕНТ ТОВА НАДАЛИ ЩЕ СТАНЕ!