Джихадистът Джон разпознат по походката и формата на брадата му

Документален филм разказва за убийството на кръвожадния джихадист
Обновена: 18 май 2019 14:01 | 18 май 2019 13:58, Нели Христова
30
Джихадистът Джон разпознат по походката и формата на брадата му
Снимки: Reuters

За първи път от 2016 година насам американските власти разказаха как са успели да открият и убият Джихадиста Джон, един от най-кръвожадните членове на Ислямска държава. Той бе ликвидиран след атака с дронове над Ракка.

Цяла година машините летят над убежищата на ИДИЛ и търсят доброто момче, превърнало се в главорез, който публично екзекутира хора. Но опитите му да бъде убит удрят на камък – той винаги е на оживени места, обграден с деца и жени, които биха могли да се превърнат в невинни жертви на армията.

Една вечер обаче Мохамед Емуази е сам. Първоначално военните не са сигурни, че това е той.

"Заради условията – понеже беше тъмно, използвахме инфрачервени лъчи. Не виждахме лицето му“, разказва пред Chanel 4 тогавашният говорител на Пентагона, Стийв Уорън.

Това, което издава Джихадиста Джон, е формата на брадата му и походката му.

"Можехме да видим как се движи. Имаше дупка на хиджаба, за да може да говори. Тя разкриваше брадата му. Това можехме да видим“, спомня си Уорън. След толкова много преглеждания на видеата с Мохамед Емуази, военните вече са сигурни – дроновете са открили Джихадиста Джо.

"Командирът по това време даде заповед: "Стреляйте“. За 15 секунди Емуази беше елиминиран“, разказва говорителят.

Първото видео, на което Джихадиста Джон екзекутира американският журналист Джеймс Фоули, се появява през 2014 г. През следващите месеци още няколко такива видеа се появяват, а ИДИЛ ги използва за своята пропаганда.

Емуази успешно прилага и уменията си като бивш студент по компютърни науки. Той заблуждава американските и британските тайни служби като използва частни мрежи и покрива информацията от всеки компютър, който използва за изпращане на съобщения. Операцията по издирването му е сравнявана с търсене на „игла в купа сено, пълна с игли.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
18
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Както е казал народа - Който нож вади - от дрон умира...
20
1
 
6
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 4 години
филма "Eye in the Sky"...сцената с мухата дрон...
19
22
 
4
 
! Отговори
inatut преди 4 години
Кремълското джудже може го разпознаете по ръста и милиардите у джебо. Сваляйте го!
18
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако наистина е той.Веднъж да ги похвалим американците.Че са свършили добра работа! А иначе нямаха избор.Те създадох Ислямска държава! Но Русия я унищожи!-:) Краварска му работа!
17
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Убили са някакъв, само защото брадата му приличала на джихадиста от записите. Не му видели лицето в тъмното, ама походката му била подобна...
16
36
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** умното си мисли, че свободата и мира са естествено състояние на човешкия род. Само *** може така да мисли, защото коефицента му на интелигентност е колкото на домашна котка. Ако не са САЩ, ***, диктаторските държави като русия, Турция, Китай, Иран ще започнат да "освобождават" други по малки народи както ни "освободи" русията от Турцията.
15
0
 
2
 
! Отговори
пармаков преди 4 години
пак и пак,ей няма ли да се схванеш,от манерката до долу
14
11
 
13
 
! Отговори
да де,ясно преди 4 години
Колкото жихадисти им бутнаха кулите и пентагона.Сигурно ще има и филм за Осама дето го няма.
13
31
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
колко невинни деца и жени избиха краварите ..не е истина...ако ги нямаше тях...всетът щеше да е по мирно и добро място и 80% от съвременните войни нямаше да се случат . Но нали трябва да се храни оръжейната индустрия и да се опитват да са империялисти..да ама НИКОЯ ИМПЕРИЯ не е вечна
12
20
 
30
 
! Отговори
смях преди 4 години
Значи в тъмното през дупка в хиджапа те разпознали формата на брадата!? С инфраред!? Кой ги вярва тия неща ве. Кой знае колко народ са избили та случайно и тоя да падне. А може и да си е жив все още
11
24
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и сега ние трябва да повярваме на тая глупост ли ?все едно че там само един брадат куцар има.освен това, най накрая да си сменят името от пентагона, на пентаграма, няма защо да се крият вече, целия свят знае, че са поклоници на рогатия.
10
18
 
50
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 4 години
Навремето казваха Каубоят Джо сега Джихадиста Джо. Най големия джихадист беше "покойния" сенатор Маккейн който участваше във вербуването на агента на ЦРУ Шимон Елиот като главатар на "ислямска държава" под името Абу Бакр Ал Багдади. Някога Каубоят Джо избиваше индианци, днес избива всичко което мърда около Израел.
9
12
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"той винаги е на оживени места, обграден с деца и жени, които биха могли да се превърнат в невинни жертви на армията"Берй, надобрели са - едно време хич не се спираха пред такива "дреболии" и веднага обвиняваха мишената, че той бил виновен, че се обградил с жени и деца.
8
21
 
46
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
Разпознали арабин в тъмното по... брадата ??? Не знам, що за идиоt би вярвал в това.
7
16
 
29
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
Да, бе. Веднага повярвахме :) Тва малко като ония филми за Рамбо.
6
9
 
40
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Хм че то тия са си техен продукт какво са седнали да се хвалят те ги създадоха, те би трябвало и да ги унищожат, а не да чакат друг да им свърши мръсната работа.
5
10
 
36
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Да дойдат американците у костенец сега, че нашето комунистическо МВР не става за *** за каца.
4
60
 
20
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Ако чакахме руснаците да го елиминират ,нямаше да ни стигне живота ! Браво на американците , страхотна техника имат и са ангели пазители на мира !
3
11
 
41
 
! Отговори
Saki преди 4 години
Ако беше забравил и дюкяна си отворен, вече щяха да сигурни че е той.
2
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мани-тия надминават рашкитепо хвалби)))))