НС удължи срока за придобиване на обща специалност при лекарите

Причината: Да не останат хиляди пациенти без лични лекари
17 май 2019 11:46,
3
НС удължи срока за придобиване на обща специалност при лекарите
Архив: Булфото

За да не останат хиляди пациенти без лични лекари, се удължава срокът, в който общопрактикуващите трябва да придобият задължително специалност. Това решиха депутатите с приетите на второ четене поправки в Закона за лечебните заведения.

Целта на предлаганите промени е да се предотврати закриването на голям брой практики за първична медицинска помощ, особено в отдалечени и труднодостъпни райони, като се даде възможност на общопрактикуващите лекари, които са започнали обучение за придобиване на специалност "Обща медицина", да го завършат.

При досега действащия закон срокът, в който личните лекари са длъжни да имат поне една специалност, щеше да изтече на 3 юни тази година.

Според данните обаче броят на лекарите, осъществяващи дейност като индивидуална практика за първична медицинска помощ, които не са придобили специалност "Обща медицина", е общо 568. Има и 105 джипита, които работят в групови практики и също не са придобили специалност.

Затова, за да не бъдат прекратени практиките им, парламентът реши срокът, в който лекарите трябва да придобият специалност "Обща медицина", да се удължи с 4 години.

Основната пречка пред лекарите да придобиват специалност е липсата на заместници, когато джипитата трябва да отсъстват заради обуението си. Този проблем е най-често срещан при лекарите в отдалечените и труднодостъпни райони.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега възрастните лелки с престилки, дето не могат вече да мислят, камоли да вземат специалност, направо изпадат в ужас ;)))
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Та ние и сега сме си без лични лекари. Още като те видят на вратата и те пращат в София при специалист, защото в провинцията специалистите не стават за нищо
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"При досега действащия закон срокът, в който личните лекари са длъжни да имат поне една специалност, щеше да изтече на 3 юни тази година."Това изречение не е точно, а и невярно!