БПЦ почита деня на светите Баташки мъченици

През 2011 г. страдалците от Априлската епопея са обявени за светци
17 май 2019 10:18,
35
БПЦ почита деня на светите Баташки мъченици
Снимка: архив "Булфото"

Българската православна църква почита днес паметта на светите Баташки мъченици, страдалци от Априлската епопея.

Още по темата

142 години от Баташкото клане – героизмът на българите!

По време на Априлското въстание през 1876 г. загива почти цялото население на Батак - пет хиляди души от шестхилядното населениe. Мъчениците намират смъртта си след двуседмична битка с многохилядна турска армия.

Градът е изгорен до основи, а две хиляди души, събрани в църквата “Св. Неделя”, загиват след опожаряването й. Те са затворени в храма в продължение на три денонощия, преди да загинат, защитавайки своята чест и вяра.

През пролетта на 2011 г. Баташките мъченици са канонизирани за светци от Българската православна църква.

Историята е запазила само някои от имената на баташките мъченици – това са зверски убитите местни свещеници Петър и Нейчо, великомъченикът Трендафил Керелов – жив опечен на клада, запазени са имената и на някои от избитите – Иван, Илия и други. Паметта се почита официално на 17 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Някой преди 4 години
Хората не четът, а четат...очевидно и на теб се случва рядко. Инак не е лошо човек да си има мнение, но хич не е лошо и да е грамотен.
27
0
 
0
 
! Отговори
Гуна преди 4 години
АРХИМАНДРИТ ЕПИФАНИЙ ОТ РОЖЕН I LOVE YOU .....ОБИЧАМ ТЕ.....НАЙ КРАСИВИЯ И ПРЕЛЕСТЕН АРХИМАНДРИТ В България
26
4
 
2
 
! Отговори
от България до 26 преди 4 години
До от ЮАР Напълно си прав за Турците Хората взеха да се пробуждат и да четът истинската история а не измислената от таварищите окупатори
25
7
 
4
 
! Отговори
от ЮАР преди 4 години
До УжасОт ВСИЧКИ страни в целия свят днес, Турция е НАЙ-ПРИЯТЕЛСКА на България страна. НИКЪДЕ по света Българи не са посрещани от местно население, така дружески както в Турция. Що се отнася до статията - алоуу, журналисти, от фалшификати го обърнахте на ЧИСТИ ЛЪЖИ! Никаква Турска армия не е била по тия места. Извършителите на кланета са били баши-бозуци и пара-военни местни ***, а не редова армия. Четете Историята!
24
8
 
2
 
! Отговори
Митът е развенчан преди 4 години
Радиоизотопно изследване извършени през 70те недвусмислено показва, че част от черепите изложени на показ като свидетелство за "клането" са на възраст 350г. Освен това костниците на църквите в съседните села са подозрително празни
23
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Историята е запазила само някои от имената на баташките мъченици".Историята която е уклончива наука може и да е запазила имената само на неколцина батачани, но архивите които умишлено не ви показват пазят съвсем точно имената на всичките 784 батачани живеели в 190 къщи. Според преброяване направено година по-рано от прословутото "клане".
22
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едва преди година за пръв път посетих Батак...ужасно клане..Е как преди година разбра какво е било преди 150?
21
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Историята е запазила само някои от имената на баташките мъченици"-как тогава разбрахте, че са 5000?
20
1
 
17
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Бог да ги прости милите.зверски избити от турци и предатели като помаците и черкезите...Нека има закон за невмешателство в историята.за да знаят поколенията истината.а не кръвожадните турци да се месят постоянно в делата на България.за турците ние сме една апетитна хапка.за която мечтаят и ни ограждат от всякъде.месят се във всичко.най-вече образованието ни да е слабо.децата да са ***.ограничени и в джамиите да им втушават небивалици срещу българите.този наш изстрадал народ.турция е враг *1*
19
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 12За Батак какво да се извиняват турците? Българи са клали българи. Водача на башибузука, *** е ИЗБРАН на длъжността, какъвто беше от баташките големци! Околните села на Батак са приели исляма защото са придружавали като обоз османската армия в походите и в Египет. То и при Катин германци бяха уж избили полския военен елит, па се оказа друго. Българчета тогава са учели в престижни европейски университети и са се ВРЪЩАЛИ в България! Църквата Св.Стефан кога е построена в Истанбул??
18
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едва преди година за пръв път посетих Батак...ужасно клане.Трябва да се види и усети за да се осъзнае. Да почиват в мир всички загубили живота си там!
17
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До фактза турското са най-пресни спомените а за БСП никакви!
16
11
 
3
 
! Отговори
провокаторите преди 4 години
До мирише...и руската дипломация е вътре в балканите и Батак!
15
12
 
7
 
! Отговори
факт преди 4 години
До АнонименБКП са по-големите зверове!За 70 години постигнаха това което Турция за 5 века не е постигнала!!!!!!!!!!!!!!!!
14
13
 
2
 
! Отговори
мирише преди 4 години
До ИзджендърастялЩе се окаже руско дело някой ден!
13
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 11" да не забравяме и днешните безроднижци"*** е имало и в миналото, днес, ще има и в бъдеще - за съжаление.А прехваленият Алеко Константинов, които си е всъщност българомразец и безродник, трябва да бъде премахнат от българските учебници по литература. И въпреки всичко, и въпреки насмешките, осмиването на българите, Алеко Константинов НЕ е станал мил и драг на западняците. Иван Вазов е за уважение, че е написал "Епопея на Забравените","Под Игото", "ВЪЗПОМИНАНИЯ ОТ БАТАК"
12
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До той" Бай *** го приемат с отворени обятия в кралския двор на англия. А това никога няма да се случи. "Според безродник Алеко Константинов под " Бай ***" има в предвид ВСИЧКИ българи. Сякаш като взема да оплюва и осмива (под един образ, който скрито иска да покаже целия народ) българите, този Алеко Константинов ще бъде приет със широки обятия от западноевропейците. Не че българинът няма недосатъци, но само да се казва, че той е виновен, а другите са съвършенни- не съм съгласен с това.
11
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турците трябва да се засрамят- да се засрамят и да поискат прошка от народите, които те цели 5-6 века са грабили,убивали, измъчвали. Турците да поискат прошка и да се покаят пред гърците, българите, сърбите и др за своята зверска жестокост. Защото злодеянията на турците преминаха всякакви граници. Малко ли ви беше, турци, когато (поради ваши сътрудници от други държави и наши врагове) съсипахте Византия, отнехте Константинопол и завладяхте Балканите? Малко ли ви беше вашите зверства към нас?
10
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искам да има и Европа, искам да има европейски народи и държави, искам да има и България и българи!
9
3
 
22
 
! Отговори
той преди 4 години
Не, бе! Не е имало никаво клане! Било е мирно, съвметсно сществуване.Нали така ни учат сега, тия, същитие, дето си затваряха очите 500 години? Тия, дето въоръжаваха и обучаваха и обличаха турската армия. А, ние сме се прехласнали по тях (Европа). Есичко ни отнеха. Индустрията, здравеопазването, армията и най-вече спокойствието. Сега и децата ни искат да отнемат, а ние спим и сънуваме, как Бай *** го приемат с отворени обятия в кралския двор на англия. А това никога няма да се случи.