Нов ценоразпис за ин витро процедурите, поскъпват

Фондът има 25% успеваемост на процедурите през 2017 г.
17 май 2019 08:22, Петя Славова
25
Нов ценоразпис за ин витро процедурите, поскъпват
Снимка: архив, Булфото

Цените на ин витро процедурите се покачиха. Някои болници и центрове, които правят асистирана репродукция, са с нови ценоразписи от пролетта, съобщава "Монитор".

В един от големите АГ медицински центрове в София класическото ин витро с включено култивиране на ембриона от 1000 вече е 1100 лева. Ако то е с фоликулярна функция, култивиране на ембриона и трансфер вместо 2000 лв., желаещите да имат дете броят между 100 и 150 лева отгоре, тъй като всяко лечебно заведение определя само цените, по които ще работи.

В други клиники пък тарифите са увеличени само с по 10 лева. Например ин витрото при естествен цикъл от 685 лв. вече е 695 лв., а при стимулиран цикъл от 1685 на 1695 лева.

Леко увеличаване има и на цените на автоложната инсеминация. Това означава оплождане със сперматозоиди от партньора. В една от АГ-болниците в столицата, които работят асистирана репродукция, тази процедура е поскъпнала с 50 лева. Така от 1 май вместо 300 лева тя вече струва 350 лева. Ако обаче материалът е донорски, тогава разликата в повечето клиники варира от 350 до 600 лева.

В някои центрове обаче инсеминацията с материал от дарител стига и 1000 лева. Независимо от това, че цените в някои клиники тръгнаха леко нагоре, в пациентските организации оплаквания няма. "Нямаме нито един сигнал, нито едно оплакване от пациентки по отношение на увеличаване на цените, каза Радина Вълчева, основател на фондация "Искам бебе". Всеки сам избира къде иска да се лекува“, допълни тя.

Вълчева подчерта, че в България все повече лекари използват т. нар. спонтанен цикъл. Центърът за асистирана репродукция вече поема 4 такива процедури, вместо една стимулирана процедура, тъй като този метод е много по-щадящ за жената. При него не се ползват лекарства за стимулация, каза още Вълчева и обясни, че това не е възможно за всички пациентки. Ако той даде резултати, общата цена за едно ин витро не надхвърля 1500 лева. Цената с хормонална стимулация и последващите манипулации обаче излиза 5000 лева.

Фондът има сключени договори с 29 АГ – болници и медицински центрове, които работят асистирана репродукция. Той обаче не финансира редица изследвания на кръвта, както и на някои хормони независимо че без тях процедурите не могат да започнат. Сред манипулациите, които остават за сметка на пациентките, са първоначалните изследвания, на чиято база се взима решение дали жената има шанс да зачене ин витро. Сред платените са микробиологичните изследвания, спермалния анализ, за трансмисивни инфекции, кръвногрупова принадлежност и резус фактор, някои хормони, кръвна картина, биохимия и хемостаза, генетични и имунологични изследвания, инсеминациите от партньора или от дарител, както и биопсиите. Цената за всички тях е между 300 и 500 лева.

 25% е успеваемостта на процедурите, финансирани от центъра през 2017 г., от когато са последните данни. Общо 2710 са били те. От тях 679 са завършили с раждания, а броят на родените бебета е общо 820, тъй като някои от бременностите са били многоплодни.

Някои общини също пуснаха програми за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. Във Варна например 9 бебета са родени с помощта на общинската ин витро програма от началото на миналата година до началото на април, съобщиха от дирекция "Здравеопазване" в общината. За периода от 2015 до 2018 г. общо новородените по програмата са 48.

За същия период в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми са били осигурени 503 000 лв. от бюджета на Варна. Тази година по програмата са заделени 160 000 лв., което означава, че около 70 двойки с репродуктивни проблеми от Варна, ще могат да разчитат на финансиране от общината. Предвидени са възможности за плащане до 2000 лв. на двойка, използваща собствен генетичен материал, и до 3500 лв. с донорски материал.

За отпускане на финансова помощ по програма "Ин витро" могат да кандидатстват семейства и лица, живеещи на семейни начала, които трябва да са български граждани, да имат постоянен адрес на територията на община Варна през последните 3 години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
3
 
! Отговори
До Трудно и сложно преди 4 години
от Лесно и простоВсичко, което пишеш, е вярно. Това, което аз предлагам като един от вариантите, е плод на наблюденията ми - животът те сблъсква с такива ситуации и такива лични съдби, че ако ги видиш в някой филм, ще кажеш "Сценаристът е прекалил, това просто е невъзможно да се случи!" Но в реалния живот става какво ли не.Сигурно има такива (жени и мъже), които биха искали да оставят потомство и да одобрят семейството, което би го отгледало. Може и наследство да им остави. Какво ли не става.
22
11
 
1
 
! Отговори
ПО ЕВТИНО преди 4 години
НЕ ПЪЛНЕТЕ ДЖОБОВЕТЕ НА БОЛНИЦИТЕПО ЕВТИНО И ПРИЯТНОПОМОЛЕТЕ КОЛЕГА ПО РАБОТА ДА ВИ ПОМОГНЕ - ПОЛУЧЕНИЯТ РЕЗУЛТАТ Е СЪЩИЯ.КОЛЕГИТЕ СА ОТЗИВЧИВИ,СФЪСТРАДАТЕЛНИУСПЕХ !
21
0
 
2
 
! Отговори
Аз преди 4 години
До 17Подкрепям! Все пак се прокрадвала мисъл от време на време
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: номер 13 (Мария)Ми не, не е това основния проблем на двойките с репродуктивни проблеми.Ако не си запозната питай някой от тези сдружения (сдружение Зачатие например) да ти разясни.Има много проблеми, като най-тежките случаи например като синдром на Клайнфелтър, синдром на Търнър и други тризомии, които са генетични. Тоест, така си се родил и няма значение на каква възраст ще искаш да имаш деца, резултатът е стерилитет, който би могъл да се лекува само чрез ин витро.Има още куп други.
19
1
 
6
 
! Отговори
българин преди 4 години
До: номер 17Ха! Бедна е баба ти!Точно най-бедните се размножават най-лесно без никакви помощни процедури.Нужно ли е да уточнявам кои точно са тези? Които нито работят, нито учат, женят се под 18 години и раждат по няколко деца с които източват помощи от държавата.Освен това ин витро процедури от 1000 до 2000 лева обикновено са от най-евтините.Ти това за пари ли го имаш???Ако се стигне до ICSI цената може да стигне до парите за един чисто нов лек автомобил (при повече от един опита)!!!
18
0
 
2
 
! Отговори
Трудно и сложно преди 4 години
До: "Лесно и просто" (номер 14)Останалото което предлагаш е просто невъзможно.Първо, коя ще е тая богата жена, която да иска да даде яйцеклетка че и да плати ин витро процедура на друга двойка???Е, има изключения, може да се намери.Но няма да е масово.Освен това, когато двойката е с мъжки фактор, яйцеклетката е безполезна - трябват сперматозоиди. Тук също има донорство, но това е краен вариант - случаи като синдром на Клайнфелтър например, тотална азооспермия.При другите случаи си плащаш.
17
0
 
1
 
! Отговори
Трудно и сложно преди 4 години
До: "Лесно и просто" (номер 14)Не мога да ти отговоря по друг начин освен с противоположна реплика.По същата логика "морето е до колене" всичко е лесно и просто: Много лесно е да направиш ракета и космически кораб. Трябват ти само два варела - един за течен водород един за кислород, компресор да го втечни, горелка, една фуния за дюза и - готово!Правилни са първите ти две твърдения: Да, скъпо е и отлагаме, и да, в по-ранна възраст е по-лесно. От тези две условия само се вижда че не е лесно!
16
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бе то ако не можеш да извадиш едни 1000-2000 лв за инвитро какви деца ще гледаш?! Не разбирам защо бедни хора имат такъв мерак да се размножават. Аз например не смятам да се размножавам - това ще ми натовари бюджета и няма да мога да му осигуря добро образование и старт в живота. Мислете с главата си бе! Не е нужно всеки да се размножава на всяка цена!
15
0
 
13
 
! Отговори
До 6 преди 4 години
Какви деца чакат за осиновяване?Подхвърлени ромчета.Не стига, че от бюджета ежегодно се отделят по няколко милиарда за подпомагане на този етнос, щото го мързи да учи и да работи; не стига, че причиняват вреди с кражбите и грабежите си също за по няколко милиарда годишно, ами да им осиновяват и децата. От къде накъде?По твоята логика, и онези, които боледуват, трябва да ***, вместо да се намеси медицината и да ги лекува. Ако е възможно да се помогне, защо човек да няма свое дете?
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ветеринарНали е установено, че са около 200 000 онези двойки в България, които не са в състояние по естествен път да заченат дете?
13
2
 
3
 
! Отговори
Лесно и просто преди 4 години
Някои двойки се подлагат по няколко пъти на такива процедури, докато успеят. Част от тях са притеснени финансово и отлагат във времето тези процедури. Знае си обаче, че успеваемостта е по-голяма в по-ранна възраст.Затова, защо не потърсят чрез посредничеството на клиниките платежоспособни жени, които са готови да им дадат собствена яйцеклетка и да им платят ин витрото. По някаква причина подобна жена може да не е в състояние сама да отгледа дете и да е съгласна то да расте в друго семейство.
12
5
 
3
 
! Отговори
Мария преди 4 години
Много пешеливш бизнес е този с асистираната репродукция. Уважавам услилията на сдружеия като Асоциация Искам Бебе, защото наистина има хора с репродуктивни проблеми. Но основната причина е, че хората започват да планират дете на много късна възраст. Би било много по-ефективно тазива асоциации да промотират майчинството навереме, както и внимание по отношение на полово шредаваните инфекции, които водят до репордуктивни проблеми.
11
8
 
9
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Светът е пълен с деца без родители а хората влагат луди усилия и средства да наводнят и без това претъпканата планета с още кадри..Що? Щото моито ще е наи-хубаво
10
16
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Инвитрото трябва да се забрани със закон.Уважаеми дами, аз оплождам само срещу 200 лв. и при мен увеличение на цените няма, а качеството е гарантирано!
9
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При отчайващата демографска карта и липсата на деца, държавата би трябвало да поеме максимално разходите по инвитро процедурите. Това обикновено са образовани и работещи родители, които ще изгледат пълноценни членове на обществото ни, такива каквито са нужни на България. Но къде по-важно е да хвърляме милиони за политики със съмнителен ефект. Не е чудно, че изчезваме. Закономерно е.
8
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: номер 3Уморих се да обяснявам, че в НРБ имаше КО-МУ-НИ-ЗЪМ!Не разбирате ли???Режимът беше комунистическа диктатура!Официално го наричаха "Диктатура на Пролетариата", а управляващата партия беше комунистическа.Във Швеция управляват социалистически партии. Там има истински социализъм и здравеопазването е наистина безплатно за гражданите, но го плаща държавата - пак от парите на народа чрез високи данъци.Безплатен обяд НЯ-***!
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: 1 и 2Вие явно не сте наясно с ин витро процедурите.Ако искате евтини процедури по ин витро, това означава все едно да искате да полетите до Луната с дървена каручка и магаре. Е няма как да стане просто!Високите технологии не са просто мегаскъпи геймърски компютри и 50 инчови OLED телевизори.А уважаеми ветеринарю, приемете просто че много хора НАИСТИНА не могат да имат деца по нормален начин!В миналото са обвинявали жената че била "ялoвa", сега проблемите се търсят в двойката.
6
30
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не всеки трябва да има дете, когато природата си казва думата, няма да ревеш че тр да плащаш... да не говорим колко деца чакат за осиновяване, но нали тр да си е наше гардже иначе с кво ще се фукаме...
5
3
 
16
 
! Отговори
1 преди 4 години
Скопихте булгаропитека с Е-тата, сега му пробутвайте надежда на промоция... Ама евала, екстра сте го измислили!!
4
0
 
6
 
! Отговори
от 3 преди 4 години
ако кажа - да не си РОМ, бе ? - пак ли ще има звездички ?