Китайски луноход откри минерали от лунната мантия

Потвърдено е наличието на "океан от лунна магма"
16 май 2019 21:53,
10
Китайски луноход откри минерали от лунната мантия
Снимка: Reuters

Китайският луноход "Юйту-2", който в началото на годината беше спуснат на тъмната страна на Луната, е открил богати на желязо минерали, идващи от утробата на нашия естествен спътник - от неговата мантия, съобщава Франс прес.

Още по темата

НАСА обяви името на лунната си мисия - "Артемида"

Космическият апарат е открил присъствието на минералите оливин и пироксен. Те са били извадени на повърхността на Южния полюс на Луната в кратера Фон Карман, образуван след огромен сблъсък с небесно тяло. Съставът на лунната мантия е слабо изучен. Откритието на споменатите минерали представлява истински пробив за науката, пише БТА.

Според най-разпространената хипотеза Луната се е образувала след гигантски сблъсък на първичната Земя с небесно тяло с размерите на Марс, кръстено Тея. Този сблъсък е отнел материя от Земята, разтопени скали под формата на магма, които впоследствие са се наслоили и са образували Луната.

Първоначално нейната повърхност е била океан от магма който впоследствие се е охладил. Най-леките елементи са образували кората на естествения ни спътник. А по-плътните минерали, като оливинът, са потънали в лунната мантия. Новото откритие на китайския луноход потвърждава хипотезата за "океана от лунна магма".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 6Ти не си патриот! Защо не написа за нашия Ян Бибиян? Не си чел достатъчно или бързаш да изтъкнеш Незнайка?
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на китайците! Сериозно постижение, с принос към теорията. Засега работят много сериозно, без излишен шум и помпозност. Като истински учени!
5
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо не знаете! Руснаците отдавна откриха че луната е куха. Пратиха Незнайко на Лунатаи там той намери хора. Там той им продаде НоуХау за солта.Така стана богат.Не четете достатъчно!
4
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тази луна сива ли е последно или жълтеникаво кафява вече незнищо не мога да разбера???
3
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо НАСА не ходят на луната.Защото е от платина злато и титан . Федералният им резерв отива на кино.Златото ще падне под цената на медта с времето.
2
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Луната е китайско менте Куха .
1
6
 
2
 
! Отговори
До-властта.... преди 4 години
Социализмът,....- Се- занимава, със- множенето,...На, тероризма ......