Забравени: Пациенти в Курило събират пари за линейка

Налагало се да използват Спешна помощ, но срещу заплащане
16 май 2019 10:14, Петя Славова
10
Забравени: Пациенти в Курило събират пари за линейка
Снимка: архив, Булфото

Пациенти събират пари за линейка за психиатричното заведение в Курило. Наскоро директорът на болницата каза, че при нужда те използват автомобилите на Спешна помощ, което обаче се заплаща.

В "България сутрин" Любомир Сирков от Асоциация на семейства за партньорства в психиатрията заяви, че за закупуването на линейката са необходими около 20 хиляди евро.

"От няколко години ръководството на болницата е поставяло този въпрос публично, но няма особен резултат. Затова ние, като асоциация, решихме да направим нещо и стартирахме кампанията "Линейка за Курило". Сумата, която е необходима е около 20 хиляди евро. Това ще е машината, която ще обслужва болните в Курило, които имат здравословен проблем извън психическия. Имаше случай, в който настанен в болницата не може да бъде закаран навреме в спешно отделение и почина. Когато има такъв случай се вика линейка от друго лечебно заведение. Курило се води на територията на София, но всъщност е доста далеч от града. В момента болницат плаща по 50 лева на час, когато трябва да се транспортира човек до друго заведение. От там до София е около 60 минути път", разказа той.

Сиров също така обясни, че за психичноболните у нас трябва да бъдат изградени дневни центрове, в които да могат да ходят, когато излязат от болницата в Курило.

"Като цяло обстановката в Курило е потискаща. Цялостното отношение към тези болни хора е важно. Те все някога излизат и няма къде да отидат. Трябва да има някакви дневни центрове, където те да могат да отидат. Много често има болни хора, които нямат роднини и тези дневни центрове ще са за тях", разкри Сиров пред Bulgaria ON AIR.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не стигаче плащам на тая Държава здравна застраховка, а сега да им купя и линейка.БЕ, нема ли кой и задниците да им забърше???!!!
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Г-н Сорос призовава пациентите от Курило към търпение ! Първо трябва да си заработят правото на линейка , като увеличат усилията по антируската пропаганда и фалшивите новини !
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
20 000 евро... алооу това е 1/3 от нормална кола на НСО, кой ще ти извади толкова пари вместо да си купи нов ДЖИП в суходол примерно??те тези не гласуват за нито една партия, дори не са електрорат, направо не разбирам как да се краде от тях пряко и не пряко... то и затова за тях няма... 40 000 лв.... на фона на 60 милиона за ремонт на ремонта?
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нови линейки няма и навсякъде всичко е счупен сбирщаин.За сметка на това Боко бил в богата държава и раздава помощи за други страни.
4
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еми много ясно че ще се грижат повече за затворниците защото те са нормални хора а не некви луди
3
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На затворниците не им осигуряват да правят кекс без наблюдението от надзирателя те се загрижили за психиятрията че нямало линеика
2
1
 
8
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
Ще събереме
1
1
 
20
 
! Отговори
да видим преди 4 години
По-важно е да обгрижваме затворниците - да ги хрантутим, а болните..... за тях ще събираме ДОПЪЛНИТЕЛНО. Срам и резил.