Ще забранят ли абортите в САЩ?

Новите закони предвиждат пълно отнемане на правото на аборт
15 май 2019 18:45,
13
Ще забранят ли абортите в САЩ?
Снимка: pixaBay

В САЩ започна поетапно прокарване на закони, свързани с отнемане на правото на аборт.

Във вторник вечерта Републиканският сенат в щата Алабама гласува за налагане на пълна забрана на абортите, съобщи Guardian. Законопроектът бе прокаран с 25 гласа срещу 6 и би трябвало да влезе в сила 6 месеца след подписването му.

Законът няма да взима под внимание етапът от бременността или обстоятелствата, в които се е заченало, дори да става въпрос за изнасилване или инцест.

Единствения сценарии, който би позволил аборт ще е, ако здравето на майката е застрашено.

Според новия закон, всеки лекар, извършил процедурата, го чакат от 10 до 99 години затвор.

През тази година закони за ограничаване на правото на аборт бяха приети в 16 щата. Едва миналата седмица Джорджия стана четвъртия щат за 2019 г., който прие забраната.

Тези закони се противопоставят на решението на Върховния съд на САЩ през 1973 г., което признава конституционното право на хората да прекратяват бременността.

Вместо да приложат стратегията, която следват активистите (да забранят извършването на процедурата в късен етап от бременността или да затворят медицинските центрове, отговарящи за дейността), новият закон забранява всякаква форма на аборт.

Сърдечна дейност може да бъде засечена още от шестата седмица от бременността, преди дори някои от жените да подозират за състоянието си. Законът, наречен „Сърдечен пулс“, има за цел да спре всички аборти.

Въпреки това, тези закони още не са влезли в сила. Абортите остават легални във всичките щати заради заведени дела от противници на идеята, които я виждат в очевиден разрез с Конституцията.

Това е и целта на новите закони – да отнемат конституционалното право на аборт.

На този етап битката печелят противниците на новия закон. Няма изгледи обаче привържениците му да се откажат. Вероятността те един ден да се наложат е голяма. Върховният съд на Съединените щати показва съвсем явно, че не е съгласен със закона, наложен през 73-та.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
Валери Митев преди 4 години
Основен довод на жените е, че тялото е мое и мога да правя каквото си искам. Да но въпроса тук е съвсем друг, ембриона е друг организъм има свой системи, който в течение на времето се развиват и започват да функционират една след друга. Това е нов човек на, който просто трябва да му се даде време да се развие и роди. Така, че при аборт жената се разпорежда с чуждо тяло на заченатото дете, което се разкъсва и изхвърля като медицински отпадъци. Живота на собственото дете е прекратен.
9
1
 
2
 
! Отговори
Аха преди 4 години
"Не е редно да се отнема правото на избор на жената дали да роди или не"Редно е,САЩ може да решават каквото си поискат в собствената си държава.Както в Саудитска Арабия смятат,че е редно жени да бъдат кастрирани,така в САЩ може да си забранят абортите.Всяка държава да си решава.....
8
2
 
3
 
! Отговори
(без) значение преди 4 години
Не е редно да се отнема правото на избор на жената дали да роди или не. Тялото е лично и непрекосновенно. И защо винаги жените трябва да взимат хапчета?! Да тровим организма си?! Това е пълен абсурд!!! Понякога има обстоятелства, които налагат аборт и е абсурдно някой друг да вземе решението вместо теб, да решава какво ще се случи с тялото ти, с живота ти!!!
7
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забраната на абортите в САЩ е реакция на изкривените искания на феминистките години наред. Един вид отмъщение за това, което причиниха на хората. Аз също съм за забрана на абортите. И за забрана на помощите за самотни майки. Смятам, на фона на законите, които се приеха срещу мъжете, на фона на отровната пропаганда срещу тях, това е нищо. Пълна забрана на абортите по цял свят! Като не искат деца да вземат хапчета.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хм,да нямат проблем с прираста,що са им нежелани деца
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А противозачатъчните? Убийство ли са или да? Има системни и спешни противозачатъчни. Отделно увреждането на женския организъм. Фармацевтичната мафия е по-силна от наркомафията.
4
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-добре е да забранят секса между различни полове.
3
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Резултатът ще е или бум на нелегалните клиники за аборт или много деца без бъдеще, каквито има и сега де.
2
7
 
13
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
Всяко новородено добре дошло за тяхната данъчна система-като порасне ще тегли кредити,ще им робува и ще налива пари в бездънната данъчна каца,да им бъде бездушен но послушен войник в безкрайните им войни по света.Това е заповед от Перчема,просто иска да изкара още кинти от палетата
1
24
 
6
 
! Отговори
Уточнение преди 4 години
Забраната на абортите в Алабама като ответна реакция на тяхната легализация до 9-я месец включително в други щати. Формалното оправдание за абортите в 9-я месец беше по медицинсдки причини, но критиците на промените заявиха, че промените са така двусмислено написани, че напрактика легализират аборта по избор по всяко време на бременността. За мен са оправдани само абортите по мед. причини. Другото е убийство.