Атанас Скатов стъпи на връх Канчендзьонга

По време на експедицията алпинистът се разболял три пъти
15 май 2019 17:37, Анисия Иванова
29
Атанас Скатов стъпи на връх Канчендзьонга
Снимка: Bulgaria ON AIR

След 15-часов преход Атанас Скатов стъпи на връх Канчендзьонга, третия по височина връх на планетата - цели 8586 метра.

По време на експедицията Скатов се разболя три пъти, но въпреки всичко не се отказа. Това е седмият, изкачен от него връх, и е част от плана му да изкачи 14 осемхилядника, съобщава Bulgaria ON AIR.

Първият връх, който Скатов успя да достигне през 2014 година, е Еверест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
Ристу преди 4 години
На Меснер му намериха брата и доказаха, че е повален от лавина. Меснер не го е изоставил.
17
3
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 8 преди 4 години
Не било постижение! Ти тази неделя вдигна ли си да идеш до Черни връх? Не, че е постижение, ама малко да се изпотиш. Не си! Тук пишат против планинари, алпинисти, екстремни катерачи само хора, които нямат хал-хабер от планинарство. Или за тях планината е колата, огънче, шишчетата, биричката в потока.Завчера гледах по ТВ как един абсолютен откачалко изкачи El Capitan в СА (920 м отвес гранит) БЕЗ ОСИГУРОВКИ! Признавам, считам го за полубог! За бог! Защо го направи?Сети се!
16
1
 
11
 
! Отговори
Така преди 4 години
Не ми се спори. Меснер изтърпя достатъчно, но в крайна сметка беше реабилитиран. А постиженията му са толкова много, че... Истински спортист! Между другото първата ни експедиция която покори Еверест по Западния гребен също направи нещо много по-сложно от днешните масовки които неизменно следват двата най-лесни маршрута дундуркани от шерпите.
15
11
 
5
 
! Отговори
Циник до Така преди 4 години
Пълни глупости - са "комфортните" му оправдания, че не можел да помогне!Били са - там - двамата....твоят "гигант" , е зарязал брат си - да мре!А - в този суров живот - има по-важни неща от "я на косъма на сърцето"Хора без 2 крака...и 80годишни...и 13 годишни...вече са "покорявали" Еверест...това вече е мръсен бизнес...опасна разходка за богати.
14
0
 
8
 
! Отговори
Така преди 4 години
За тая година откъм Непал ще изкачват 750 човека ( вкл. шерпите) , а от Тибет около 140 и ще имаме нов рекорд. Старта започва тази нощ и след часове няколкостотин човека ще са вече на върха. Прозорците са днес и утре и после за три-четири дни около 25 май. Дано тази година мине без жертви.
13
0
 
8
 
! Отговори
Така преди 4 години
Пълни глупости са това и се доказа когато откриха трупа. Най-великият в историята и съм имал невероятната чест да го срешна лично в ефин от алпийските му музеи. Великан!!! А истинската новина от днес е, че Ками Рита Шерпа изкачи Еверест за 23 път и постави нов рекорд. Вчера осем шерпи успяха да опънат въжетата до върха и сега ще се изсулят нагоре към 350 "екскурзианти"
12
8
 
3
 
! Отговори
Циник до Така преди 4 години
Особено противен ми е "гиганта Меснер" ... зарязал брат си - да мре!Никакъв връх - не струва живота на брат ми!Казах вече - егоисти!
11
1
 
10
 
! Отговори
Така преди 4 години
А Еверест всъщност не е "технически" връх от гледна точка на катерачески умения. Ако не беше най-висок изобщо нямаше да е така популярен. Все пак има трудни маршрути които опитват едва 1-2-3 човека годишно на фона на близо вече хилядата останали. Анапурна обаче е голямо постижение, както и К2. Много, много по-сложни от Еверест.
10
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пича прави постижения. Повечето от хейтърите тук никога няма да изкачат 4 хилядник, защото ги мързи и не им стиска. А това си е реално постижение. изискващо много подготовка и сериозни продължителни усилия. Евала. Много малко хора са такива. А неуспелите загубеняци са страшно много...
9
2
 
8
 
! Отговори
Така преди 4 години
Е чак пък всеки едва ли. По 2-3 *** загиват всяка година предимно от собствената си глупост. Китайците държат строг контрол и дори махнаха вече телата от главната пътека, но откъм Непал е малко по диво и все още се натъкваш на трупове при изкачването. Със сигурност е много далеч от величия като Р. Меснер, но пак хич не е малко това което прави. Гигантите признават почти единствено алпийското изкачване за истинско изкачване - без шерпи, без кислород, без някой да ти е опънал въжетата...
8
12
 
11
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Преди - "дължах живота си на родителите ми"Днес го дължа на сина и съпругата ми....Адреналиновите джънкита...и берачите на слава - свършват често като Боян.Безотговорни егоисти!
7
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СтоюНяма лошо да ходят къде искат, но да се величаят така е смешно. Не знам защо джурналистите смятат, че да изкачиш Еверест в днешно време е някакво велико постижение, буквално всеки може да го направи, ако си плати.
6
20
 
10
 
! Отговори
Стою преди 4 години
До БравоАма много са големи, особено Буян, сигурно вече е станал 300 кг ледена маса. Тези хипи - веган- гей авантюри трябва да бъдат забранени и преследвани!
5
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Експедиция ли? Това си е екскурзия. Все едно някоя държанка на повикване да се снима на Малдивите и да напише във фейса, че била на експедиция.
4
8
 
17
 
! Отговори
Браво преди 4 години
Браво Скатов,големи сте с Боян!
3
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на това момче! Постигна много, дано успее да изпълни цялата си програма, пожелавам му го от сърце!И хич да не му пука, че разни мижитурки ще злобеят, ще му броят парите, ще *** като едни домашни животинки! Това го видяхме при случая с Боян! Родените да пълзят не могат да летят!OTОMAN, ти на колко болни дечица помогна? Защо не попиташ тези, които си возят меките дирници в седалки от биволска кожа в Даймлер, Бентли, Ягуар? Дето си топят същите тези части във водите на Малдивите или Бали
2
14
 
12
 
! Отговори
Така преди 4 години
А иначе момчето никак не е добре с главата. Веганството не прощава!
1
10
 
6
 
! Отговори
Така преди 4 години
Чеше си човека егото, негова работа...намира пари и си ги харчи. При все, че шерпите всъщност вършат основната работа пак се искат умения за подобно постижение. Под Еверест е нещо страшно и се очаква тази година над 800 човека да стигнат върха в двата прозореца днес и утре и около 25 Май. От тия 800 двама да са без кислород и самостоятелно. Всичко друго е екскурзианти някой от които никога не са се занимавали с алпинизъм и никога не са изкачвали планински връх.