"Гардиън": Борисов, искащ да спечели Европа с обаяние и ласкателство

Няма по-добро място за живот на света от ЕС, казва премиерът
15 май 2019 16:37, Елка Василева
213
"Гардиън": Борисов, искащ да спечели Европа с обаяние и ласкателство
Снимка: архив, БТА

Няма по-добро място за живеене по света от ЕС, казва българският премиер Бойко Борисов в обширно интервю за британското издание „Гардиън“.

В подзаглавие взелият интервюто Шон Уокър отбелязва, че Бойко Борисов хвали дори Тереза Мей, но отговаря с по-голяма неохота на въпроси за корупцията.

Във време, когато някои политици в Централна и Източна Европа печелят от враждебността си към Брюксел, българският премиер Бойко Борисов поема различен път, целящ да спечели благоразположението на Европа чрез обаяние и ласкателство, пише „Гардиън“, цитиран от БНР.

Заявявайки, че е бил навсякъде по света и може да каже, че няма по-добро място за живеене от ЕС, Борисов е внимателен да не критикува никой от европейските си колеги.

Дори Тереза Мей, разочаровала много европейски лидери след две години „напред и назад“ с Brexit, получава положителна оценка.

"Виждам всичките усилия, които Тереза Мей наистина полага, за да изложи своите аргументи пред всички останали 27 страни-членки, които оспорват доводите ѝ. Не бих желал да съм на нейно място. Но тя се бори твърдо“, казва Бойко Борисов в интервюто.

Запитан за различните виждания за бъдещето на Европа, изразени от френския президент Еманюел Макрон и унгарския му колега Виктор Орбан, Борисов отговаря: „Ние имаме българска визия. Някои аспекти съвпадат с вижданията на Макрон или Орбан, други не съвпадат“.

Борисов балансира внимателно между западните си партньори и Русия. България бе една от малкото страни от ЕС, които не изгониха миналата година нито един руски дипломат от солидарност към Великобритания след покушението срещу Сергей Скрипал, отбелязва "Гардиън".

Запитан дали Русия е стратегически партньор или стратегическа заплаха за България, Борисов не даде директен отговор. "Вашите въпроси винаги са дихотомии", оплака се той. "Би било абсолютна грешка да се твърди, че Русия е враг или заплаха. Същевременно моето правителство и политическата ми партия са 100 процента с евроатлантическите организации", добави той.

Борисов получава признание за това, че не създава главоболия на Европейската комисия в момент на обтегнати отношения с Полша, Унгария и Румъния, отбелязва "Гардиън".

Авторът на материала пише, че Борисов се е подразнил от въпросите за корупция и реагира срещу твърденията, че не отговаря на въпроси на критични местни медии.

"Няма нито една медия, която да не е правила интервю с мен, и няма тема, която да не са обсъдили с мен“, изтъква Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вечно нахиления дебелак ми напомня на Стефан софиянски и той така крадеше с усмивка
178
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този като ти каже добър вечер виж дали не сутрин.
177
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма по-добро място за колосални кражби, така е.
176
4
 
2
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
Аме сега ? Защо Днес БГ и Блиц мълчат като пукели за новината на деня ? Карнелка голямата уста си купила в Хараре , Зимбабве луксозен имот за 70 000 долара , който реално струва 400 000 долара ?Новината е от телевизия Европа.Лакомията води до това. Ако се беше задоволила с кметското място в Крушовица , никой нямаше да знае.БСП отиде в канала.Казах ли ви аз че Борисов ще я пусне по пързалката в най удобния момент , както пусна Манолова.Извод : Никой не може да се е.ба.ва със САЩ и Борисов.
175
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЗозоЗозляк, това ви е опорната точка на гербестите ***. Хората да не гласуват, защото вие си нямате достатъчно избиратели-роби от ромско и турско потекло. ХОРА ГЛАСУВАЙТЕ МАСОВО СРЕЩУ ЛЪЖЕПРОПАГАНДАТА НА ГЕРБЕСТИТЕ ***, ТЕ СЕ СКЪСВАТ ДА ГЛАСУВАТ НО В НЕТА ЛЪЖАТ ЧЕ НЕ ИСКАТ ДА ГЛАСУВАТ. В Дневник ТАКЪВ Е ТРОЛЪТ НА ГРОБ ФРЕД. пРИЗОВАВАШЕ А СЛЕД ИЗБОРИТЕ СЕ ПОДИГРА НА ВСИЧКИ НЕГЛАСУВАЛИ.
174
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Статията е написана много иронично,но за британския елит България винаги е била извън цивилизацията
173
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През деня ласкае, през нощта обира мандри.
172
1
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Не гласувайте за никой! Всички са ***!!!
171
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Орешарски управляваше 2013/2014 г когато фалира КТБ. Къде ги видя тези 10 години?
170
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
10 годишното управление на ГЕРБ ще се запомни с погребването на хора и пари в некачествен .асфалт
169
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грабим Ежедневно Република България ГЕРБ гарантирано !
168
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гербавите крадци много добре знаят, че губейки властта губят свободата, а може би и живота си. Хората чакат с нетърпение да ги намажат с катран и да ги овалят в перушина!
167
10
 
5
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 4 години
А има и друго...Като почнат да влудяват народа...Апартаменти, асансьори и тераси и басейни.Преди апартаменти въобще нямаше.Ако тия туй са гепили трябва да ги преизберем тутакси, щото другите потрошват десетки пъти повече, а останалото се разпределя.И после са апартаментите и маздите.Простотията е много по-тежка от корупцията!
166
12
 
8
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 4 години
Абе умници!Стига плюхте Бойко! Ся той не е Чаровния принц. *** е Чаровния Принц за България. Ако имаше по-ставащ щяха да го лансират него. Ония другите ги знаем и кви са и кой ги крепи и кво направиха. Вие виждали ли сте комунист да подава оставка? Той или преминава на друга работа, или се пенсионира( на 40) или "след кратко и серьозно боледуване....".Освен туй се строи и нещо се случва. При ония нищо не се случва. Ся не е много ефективно, *** така работите в България... всичките.
165
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такива престъпници не са ни управлявали никога в историята!
164
4
 
22
 
! Отговори
До 169 преди 4 години
Кой погром спря бе ***? В България камък върху камък не остана, не остана работна ръка, няма кой да плаща пенсиите на близките ти... Бил спрял погрома... Говориш като луд с *** си.
163
32
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов направи много за България. Аз го подкрепям.
162
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ме интересуват леви и десни!Не ме интересуват престъпниците от БСП!Единственото, което искам е мъст за ГРОБ!Мъъъъъъъъъъъъъъъст!
161
44
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако Борисов не спечели отново,жална й майка на клета България.Да,ментета из партията му се възползваха и консумираха властта,но единствено Борисов досега спря погрома и отряза пипалата на мафията и мошенниците из държавата.Борисов е най-успелият премиер от прехода.При него българина придоби самочувствие и се заговори за стандарт.При него е най- икономически стабилна България,което е най-важно за инвиститорите.
160
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия пък лицемери не можеш ги разбра дали му завиждат или му се сърдят