Учители и социални ще будят ученици, отсъстващи от школото

Всекидневно ще работят екипите, обеща Красимир Вълчев
15 май 2019 16:07, Петя Славова
52
Учители и социални ще будят ученици, отсъстващи от школото
Снимка: архив, Reuters

Всекидневно екипи от социални работници и педагози ще посещават домове на деца, които не посещават училище или са рядко там. От специалистите ще се изиква да ги будят, мият, обличат и водят към класната стая, предава Дарик.

Това стана ясно след днешното заседание на координационния механизъм за връщане на децата в училище. Според управляващите, за двете години от работата на механизма в училище са върнати и задържани над 40 хиляди деца. Министърът на образованието Красимир Вълчев обясни, че голяма част от рисковите деца посещават училище епизодично -  един ден ходят и после два дни не ходят, или обратното.

Затова екипите ще работят за ежедневното присъствие на децата в клас, допълни той, и даде няколко примера с какво се сблъскват хората от тези екипи към момента.
 
"Когато детето не дойде сутрин на училище, екипът се активира, ходи вкъщи, събужда го, защото оправданието е, че вечерта бил на банкет. Облича го, мие го, води го до училище, защото другото оправдание е, че са го свалили от автобуса, защото не си е купило билет. Това е предизвикателство, пред което, за съжаление, са изправени хората на терен. Предимно учителите, но подпомагани от социалните работници, общинските служители и полицаите", обясни Вълчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
0
 
! Отговори
Според новите закони преди 4 години
Значи родителите няма да имат право да възпитават детето и да го карат да ходи на училище, ако то не иска, а чуждите - срещу много пари - могат! За своите - тояга, а на чуждите - награда!
52
1
 
0
 
! Отговори
Иванка преди 4 години
До ЙорданИ до 11 пият кафе и се "настройват" за работа:) Тогава приключват часовете на най-малките хлапета - има ли смисъл от занятието...
51
1
 
4
 
! Отговори
К.Чобанов преди 4 години
Още една простотия която ще приемат
50
0
 
12
 
! Отговори
Да питам преди 4 години
А вечер ще им четат ли приказки преди лягане ?
49
0
 
5
 
! Отговори
Хепи преди 4 години
Защото в нашия случай "ходи ми се, ама нямам желание" си е супер валиден - един път като пристигне в училище няма проблем, ама докато се затътри - мъкааааа
48
0
 
15
 
! Отговори
ПОТРЕСЕНА преди 4 години
Нали разбирате, че това е една голяма подигравка с проблемите на децата и образованието. Първо никой никога няма да тръгне из гетата да си събира учениците, така, както нито един социален не е извел дете от гетото, поради риск. Второ, ако въобще го приемат, това ще е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО нахлуване в дома на хората. Как така ще влизат в чужд дом да мият и да пипат?! ЗА ТОВА ЛИ СЕ ХАРЧАТ ПАРИТЕ НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ ? Който не може да стане и натрупа отсъствия - да го изключват.
47
0
 
4
 
! Отговори
Хепи преди 4 години
Идеално! Специално, ако се реализира услугата за събуждане и ескорт до училището ще сме най-напредналата държава в това отношение ! :)
46
1
 
8
 
! Отговори
Светлана Йорданова преди 4 години
Поредната глупост на МОН. То едно на ръка, че децата не искат да ходят на училище, но по всяка вероятност има и причини за това. А една от тях е, че на учениците не им е интересно в училище, което пък означава, че се работи по методики, които са си отживели времето. Но в тази поредна глупост на МОН се съзира и нещо друго - вмешателство на социални работници в семейството, което вероятно пак е някаква норвежка практика за отнемане на деца.
45
0
 
30
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Отново проличава, че в министерството на образованието работят заплатаджии, дето не са виждали училище и не знаят какво става там. Мозъците им раждат глупост след глупост. И не са наясно с последствията на своите "рационални" решения. Унижиха учителите до краен предел. Товарят ги с безсмислени задължения, които даже и не се заплащат. Да не говорим, че "докараните на сила" могат само да пречат на останалите да научат нещо повече.
44
0
 
24
 
! Отговори
Йордан преди 4 години
Министре, че те социалните почват от 9 ч бе...
43
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а кога ще почнат и всекинощно да ги обикалят -да проверяват с пижама ли са,ходили ли са до тоалетна,пили ли са вода преди да си легнат и други такива важни за социализацията на неискащите да ходят на училище,дейности?Екипите трябва да 24 часа в денонощието в действие,иначе почват да мислят за глупости....
42
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крайно време е да оставим учителите да преподават!!!Да учат нашите деца.Възпитанието е наше задължение - на нас родителите!
41
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак нещо не е обмислено.За тази дейност ще е необходимо да се назначат хора ,които специално да отговарят само за това.
40
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересна мотивация да бъдеш учител...
39
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ко не съм отилал на даксло, и някой ме събуди сутри ра, да забрави, че ще отида АМА ВЪОБЩЕ!
38
1
 
38
 
! Отговори
Значи: преди 4 години
1. Даскали и социални работници ще трябва да плащат ВХОДНА ТАКСА, за да влязат в ромска махала.2. После ще се наложи да плащат и ГЛОБА, преди да бъдат допуснати във всяка една от къщите, в които има не явили се на училищни занятия, защото са се успали.3. След като събудят съответното ромче, след като го измият, облекат и обещаят да му дадат безплатна закуска в школото, търпеливо ще трябва да понесат ПЕРДАХА, който ще им бъде нанесен от разтревожените родители. В името на етническия мир!
37
1
 
17
 
! Отговори
Всички знаем, че преди 4 години
тарторите на ромските махали понякога спират репортерите и не им позволяват да влязат в махалата. Опитват се да протестират и тогава, когато рокери минават с мотоциклетите си през гетата. С други думи, опитват се да налагат пропусквателен режим.Затова си мисля, дали няма да седнат по граничните точки на махалите и да искат от учителите и от социалните работници да плащат входна такса? така де, щом са задължени да ходят по къщята на ромите, нека да си плащат за удоволствието!
36
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 29Чул те Господ, да тръгнат истински шпицкоманди по адресите на онези, които сами си просят такова отношение!Но засега не шпицкоманди, а интелигентни и работливи българи ще ходят по домовете на ромите, за да вършат част от работата, която майките и бащите са задължени да свършат!
35
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 30Дрън дрън! Тръгнах на училище на 6 г., на 17 г. завърших с отлична диплома и влязох в университета още при първото кандидатстване! Който иска - учи. Който не ще, не училищен автобус да му осигуриш, ами и на ръце да го носиш до училището, и пари да му даваш, пак няма да учи!То на ромчетата наистина им измислиха стипендии, ако благоволят да имат успех минимум (3.50).Не знам как още не са се сетили да глобяват нашите деца за всяка изкарана с учене петица и шестица!
34
0
 
56
 
! Отговори
Хей, управляващите! преди 4 години
Няма да ми харчите парите от данъците, за да осигурявате на мързеливите индийчета слуги с висше образование, които да им ходят на крак в копторите, за да ги будят, мият, обличат и водят в класната стая!На тези индийчета са осигурени училищни автобуси, а хора като мен сами си водят детето на училище, докато е невръстно, а после то си пътува с градския транспорт! А помните ли онова българче - показаха го по телевизията, което самичко изминава по няколко километра, за да иде на училище?