За пореден път: Стратегията за децата няма да ги отнема от родителите

Бисер Петков смята, че проектът не е добре представен на публиката
15 май 2019 14:45,
80
За пореден път: Стратегията за децата няма да ги отнема от родителите
Снимка: БулФото

Необходимо е да има Национална стратегия на детето, но проектът не беше добре представен пред публиката. Документът не цели да се отнемат деца от биологичните им родители. Това заяви пред bTV министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Повод за думите му стана разразилата се през последните седмици истерия около предложената от Министерството нова Национална стратегия за децата. Някои родители изразиха опасения, че документът дава свръхправа на държавата върху децата и че те могат да бъдат отнемани от родителите и настанявани в домове, без основателни причини.  В 25 града в страната се проведоха и протести.

Още по темата

"Необходимо е да има стратегия и това произтича от Закона за закрила на детето, който определя, че държавната политика се базира на тази стратегия, приета от Народното събрание. Навярно проектът на тази стратегия не беше достатъчно добре представен пред публиката, за да се разсеят страховете и съмненията, които са неоснователни. Неоснователно е, че стратегията има за цел "да краде" децата от биологичните им родители - няма такава цел", категоричен беше Петков.

Министърът обясни, че реалната цел на документа е подобряване на механизмите за превензия за изоставяне на деца и мерките за връщането им в семейството.

"Твърде много деца в България се изоставят - 1058 деца само за миналата година, 441 още в родилния дом. Тези деца трябва да получат закрила" - изтъкна той.

Социалният министър обяви, че тази година се разширява обхвата на лицата, които ще имат право на енергийни помощи - това са около 255 000 души.

"Предлага се и увеличение на помощта. Ако базата за изчисляване на помощта сега е 355 kWh за месец, се предлага изчисляването на да става на база  500 kWh, което е над средното домакинство", обясни Петков.

Той коментира и въпроса за медота на изчисления на пенсиите.

"Хората, които им предстои да се пенсионират до края на 2022 година, ще имат възможност да изберат по-благоприятни метод за тях и ще бъдат улеснени от служителите в НОИ, които ще ги консултират".

На въпрос какво смята за вълната от министерски оставки в третото правителство на Бойко Борисов, Бисер Петков каза, че "всеки министър ходи с оставката в сжоба си - когато реши или премиерът я поиска, се подава."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
2
 
! Отговори
добруджанец преди 4 години
Още преди 4 години в едно търговско село до Само водене двама бивши артисти откриха уще уж за надарени деца точно финансирани от такава датска фондация.Хора по заинтересувайерархия се,има такива уча и приемаха бедни български деца.Питайте Търновската Просвета .
71
0
 
13
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
Ето така за има няма няколко милиона норвежки крони, потупвания по гърба и конграджулейшънс от Брюксел една ТИКВА ГУБИ ИЗБОРИТЕ С ПОГРОМ.facebook/groups/344827183050805100К членове ще гласуват против ГРОБАДЖИИ. ЧЕСТИТО!!! Сами си го направихте.За повече информация в ДЪРЖАВЕН ВЕСТНИК и новоприетия закон.ПРЕДЛАГАМ ДА ЗАБРАНИМ НОЖОВЕТЕ ЗА ХРАНЕНЕ ЩОТО С ТЯХ МОЖЕ ДА УБИЕШ ЧОВЕК.
70
0
 
15
 
! Отговори
преди 4 години
Защо Бисер Петков смята, че българският народ не може да осъзнае какво се случва и да реагира адекватно ?
69
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Началника му каза да отрича И той го прави ама нескопосано,само гафове с натрапени отвън решение и като видят реакцията на народа временно подвиват опашки,но не мислете че се отказват,поели са ангажименти заради това ги търпят от Европа.
68
1
 
18
 
! Отговори
ами преди 4 години
Долу ръцете от българските деца!!!!!!!!!!!!!!!!!
67
2
 
21
 
! Отговори
Време разделно преди 4 години
Едно време турците взимаха бългрските деца за еничари, сега норвежците ще ги взимат за педофилите си. Теглихме ножа на турците, познайте кой иде на ред.
66
1
 
19
 
! Отговори
Татко преди 4 години
За пореден път : "Ние също можем да четем и не ви нярваме на лъжите !"
65
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ-ерската мафия вече продава и децата на България на извратените скандинавци...................но ще стане страшно!!
64
1
 
28
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 4 години
Имаше пресконференции, по 2-3 часа, на които хората изложиха надълго и широко какво точно не е наред и какви са вратичките в тази стратегия.Така че с плоски успокоения от тип "няма, няма батьовото, всичко ще е наред" просто няма да мине номерът.
63
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това с държавен вестник е лъжа, стратегията трябва да е минала през НС за да е публикуване в Държавен Вестник.Не лъжи!
62
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЧЕТЕМ, какво публикувате в Държавен Вестник!Явно още не сте схванали, че ако не искаха да се разчуе за тази стратегия, щяха да я приемат и нищо да не разберете :)
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До реалистПрочети каКво е фашизъм и се огледай малко у нас И ПО СВЕТА.
60
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не вярва на власт,загубила доверието на народа.
59
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За пореден път: ЧЕТЕМ, какво публикувате в Държавен Вестник!"Стратегията за детето е преименувана на Постановление 104 ДВ бр.37/07.05.2019 стр.22-28и е подписана от Б.Борисов."Дални лъжци и миши душички начело с Борисов!Защо 11 години Борисов не помогнахте на българсикте семейства за повече деца?Защо 11 години Борисов държавата ПРОДЪЛЖАВА да изчезва в демогравска катастрофа?Как имате очи бе?! Вместо да помогнете и стимулирате всички български семейства правещи деца, ви ги мачкате!!!
58
0
 
7
 
! Отговори
реалист преди 4 години
До 52 Ще разбереш какво означава.
57
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РоситоАко край тебе се млатят и т.н....пропускам простотиите ти, край мен са нормални семейства, грижещи се за децата си!
56
2
 
40
 
! Отговори
Българка преди 4 години
Този мазник къде беше, като отнеха трите деца на майка от Сливен, след като баща им починал? Дадени на приемни семейства, едното от които ромско! Вместо да помогнат на родната им майка...ама просто бизнес, нали???И новороденото бебе на жената от Смолян тази зима, че нямала кола! Мутри противни и безчовечни!
55
12
 
0
 
! Отговори
До реалист преди 4 години
Какво означава "фашистка"?
54
0
 
27
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Оставка на Шайката съгласила се за въвеждане на Истанбулската Конвенция и на Стратегията за "закрила" на детето!!! Закриване на фашистката партия ГЕРБ и ръководителите й в затвора за злоупотреба с власт и национално предателство !!!
53
2
 
19
 
! Отговори
8 преди 4 години
До РосиГадно ли, че ще ви спрат лапачката?