Lasurit eshop

Продават на търг първото Порше!

Май 15, 2019
Продават на търг първото Порше!

Продават на търг първото Порше!

Реклама Nissan X-Trail
Аукционната къща RM Sotheby's ще предложи за продажба на своя летен търг в Монтерей от 15 до 17 август 2019 първото и единствено оцеляло досега Porsche тип 64 Berlin-Rom. 1940 г.

Copy One е построен от Фердинанд Порше и неговите инженери за планираното състезание през есента на 1939-а г. Берлин - Рим, което обаче не се е състояло заради избухването на войната. 1500-километровият маратон по маршрута Берлин — Рим е трябвало да стане своеобразна реклама на мрежата немски скоростни автомагистрали, както и част от празнуването пускането на пазара на модела KdF-Wagen.

За целта принадлежащият тогава на правителството Volkswagen е поръчал на Porsche направата на три състезателни варианта на бръмбара. Автомобилът носи вътрешното име Type 64, а разработката му е дело на същата група инженери, която след няколко години създава Porsche 356.

Porsche Type 64 запазва трансмисията, двигателя и окачването на донора си KdF-Wagen, но има напълно ново купе от авиационен алуминий с аеродинамични накладки на колелата. Мощноста на донорския двигател е увеличена от 24 на 32 к.с. По време на войната единственият направен екземпляр Type 64 е бил собственост на Германския трудов фронт, а проектът бил спрян.

Това не спира Фери Порше и той прави още два автомобила – първият през декември 1939-а, вторрият през юни 1940-а. За машината №3 използвали шасито на първия Type 64, който сериозно пострадал в авария. Тя станала лична машина на семейството Порше и преживява войната. В 1946-а година, когато автомобилът е регистриран в Австрия, Фери лично му слага надпис Porsche.

Дизайнът на автомобила, построен на базата на модела KdF, е с лек алуминиев корпус и е първото превозно средство, снабдено с логото на Porsche. Машината притежава същото задвижване и същото окачване, като тип 1 Volkswagen, шасито и каросерията са базирани на самолетна технология, а четиритактовия двигател с въздушно охлаждане е фосиран до 32 к.с.

"Без тип 64 нямаше да има нито Porsche 356,нито 550, нито 911", - казва Маркус Гьориг, специалист по превозни средства в RM Sotheby's. Първото Porsche носи благородната патина на годините, но до голяма степен е в първоначалното си състояние. То се продава след около десет години притежание от сегашния си четвърти собственик, така че аукционната къща, която няма да приема оферти по интернет. Заинтересованите страни трябва да се регистрират предварително, като се има предвид че става дума за много пари. Предполага се че цената може да надхвърли 20 милиона долара. Назад

Галерия



Реклама Lasurit eshop
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Ретро Авто глобус Porsche

Porsche празнува „50 години Turbo“

Апр 16, 2024