Lasurit

Hyundai инвестира 80 милиона евро в хърватската копания Rimac

Hyundai инвестира 80 милиона евро в хърватската копания Rimac

Hyundai инвестира 80 милиона евро в хърватската копания Rimac

Реклама Peugeot 408
Hyundai Motor Group е подписал договор за инвестиране на 80 милиона евро с хърватския специалист по електромобилите с цел стратегическо партньорство в сегмента за екологично чиста мобилност. Инвестицията е разделена на две части – 64 милиона от Hyundai Motor и 16 милиона от сестринската компания Kia Motors. Партньорството между корейците и хърватите ще е насочено най-вече към развитие на батерийните електромобили и към технологиите с горивни клетки.

Hyundai обяви официално, че двете страни ще работят в тясна кооперация за развитието на прототипи, електрически версии на моделите от спортната фамилия N, както и високопроизводителен прототип на автомобил с горивни клетки, които след това да бъдат правени и предлагани серийно на пазара. От Hyundai описват Rimac като иновативна компания с отлични възможности в областа на високоефективните и мощни електромобили.

Базираната в Загреб компания Rimac Automobili е основана през 2009-а година от 21-годишният тогава Мате Римац. Той успя да превърне първия си електромобил, който влезе и в Книгата на рекордите Гинес в успешен бизнес модел. Днес компанията има 500 работника, развива и произвежда електрически силови системи за задвижване за редица световни автомобилни компании, както и специализирани спортни системи за пистови и планински състезателни автомобили.

Партньорството с Hyundai ще подпомогне хърватската компания да се изкачи на по-високо ниво в масово-производителния сектор и да стане първостепенен доставчик /Tier-1/ в световната автомобилна индустрия. За целта се строят нови производствени мощности, сред които за акумулаторни пакети и електрически задвижвания, които трябва да заработят през следващата 2020-а година. Назад


Реклама Lasurit eshop
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Нови Модели Коли Бизнес /Business Електромобили Smart Toyota

Нова моделна година на Toyota bZ4X

Апр 16, 2024
Авто Новини Мотоциклети Бизнес /Business

Покарайте в тест драйв Aprilia и Moto Guzzi

Апр 16, 2024
Авто Новини Бизнес /Business Електромобили Tesla

Tesla съкращава повече от 10% от служителите си

Апр 15, 2024