Никой не харесва вкусът нито на бирата, нито на кафето. Така ли е?

Предпочитаме ги заради начина, по който ни карат да се чувставаме
11 май 2019 14:45, Нели Христова
51
Никой не харесва вкусът нито на бирата, нито на кафето. Така ли е?
Снимка: Pixabay

Учени разкриха горчивата истина – всъщност, никой не харесва вкуса нито на бирата, нито на кафето, но е убеден, че му допадат заради "психологическа нагласа“.

Всяка сутрин милиарди хора по Земята започват деня си с кафе, също толкова много го приключват с бира, но според последните изследвания, това дали предпочитаме горчиви или сладки напитки не зависи от вкусовите ни гени, а от начина, по който ни карат да се чувстваме. Или по-точно, харесваме вечерната бира не заради хмеления й вкус, а заради това, че ни прави щастливи.

Учените търсили генетични причини за нашите вкусови възприятия. Целта им била да намерят начин да им повлияят, за да помогнат на хората със спазването на диети. Все пак няма по-лесен начин от това да се откажеш от шоколада, от този някак си спреш да го харесваш.

Напитките са важна част от храненето на човека, но те могат да бъдат и опасни. Тези, пълни със захар, водят до затлъстяване, а алкохолът е свързан с над 200 заболявания.

"Всъщност генетиката, която стои зад нашите вкусови преференции е свързана с психоактивните компоненти на напитките“, казва ръководителят на изследването, докторът по превантивна медицина Мерлин Корнелис.

"На хората им харесва начина, по който кафето и алкохола ги кара да се чувстват. И за това ги пият. Не заради вкуса им“, допълва тя. Изследването показва, има важни $награди за държанието“, които определят дали ще пием дадена напитка или не.

Но учените откриват поне един ген, който може да повлиява на избора ни на вкус. Според тях тези, които имат разновидност на гена FTO, същият, който доказано намалява риска от затлъстяване, предпочитат сладките напитки.

“FTO е мистериозен ген, който не знаем как е свързан със затлъстяването. Най-вероятно играе роля в поведението на хората и влияе на килограмите“, обяснява Корнелис.

За да достигнат до заключението си, учените са проследяват навиците и вкусовите предпочитания на 336 хил. човека. Провеждат и няколко генетични теста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
3
 
! Отговори
Обичам кафе, преди 4 години
не обичам вкусът на алкохола,но обичам ефекта на опиянението!Говоря за изключение,а не за правило?!Понякога,след тежък ден,да седна сам,без да преча на някой и без да ми пречи някой,да се отпусна,хапна и пийна,каквото и колкото ми е сладко,и да погледам телевизия,каквото и колкото ми е интересно,и най-важното,с мярка,само маркови питиета,тънки мезета и малки......,след което мога спокойно да легна и умра,доволен от живота,хората и света,само да не ме вижда или чува собствената и законна жена?!?!
42
1
 
3
 
! Отговори
ananio преди 4 години
Боже аз пия само кафе(без захар) , бира и вода.Нищо друго.
41
3
 
3
 
! Отговори
Публична тайна преди 4 години
Съвременната бира се прави от ечемик наторен със ферментирала урина примесена със етанол и въглероден диоксид. Това е така наречената "датска рецепта".Истинска традиоционна бира от хмел не се произвежда от поне 20 години.
40
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости на квадрат! Обожавам именно вкуса на хубава, горчива бира! И кафе!
39
3
 
8
 
! Отговори
Абе преди 4 години
Хайде, научете се кога се пише пълен челен, бе! Заглавие е все пак!
38
1
 
4
 
! Отговори
най-добра бира преди 4 години
До АнонименТова е безплатната бира, защото навсякъде цената и е една и съща!
37
3
 
14
 
! Отговори
зависи от дозата преди 4 години
Нашата бира е разредена със вода и спиртована с етилов алкохол! Това е истината!Също се прескача най-важното - ЛАГЕРУВАНЕТО!!!!!!
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зависи от бирата. IPA ми е вкусна, лагерът не ми е.
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Живата бира е добра.
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е как сами да правим бира?
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия па. Аз пия алкохол, защото ми харесва вкусът, но не ми харесва опиянението и не ми понася добре. Но безалкохолния алкохол има кофти вкус...
32
1
 
11
 
! Отговори
DIY преди 4 години
Правете си бирата и киселото мляко сами, както си правите виното и ракията! Няма никаква философия.
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонименобясни де накратко
30
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде, идва топлото време и започнаха да рекламират отново ПУМИЯТА, продавана в гумените шишета наречена бира. Бирата в момента е най-вредно да се пие. Колкото и да обяснявам никой няма да вникне в думите ми, затова ще получавате инсулти и инфаркти на 40 години.
29
1
 
8
 
! Отговори
???? преди 4 години
Харесвам сладкия вкус и горчивия аромат на кафето.Пия безкофеиново, та няма как да ме накара да се чувствам различно.А бира не пия.
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За евтината бира се използдва фалшив (изкуствен), химически хмел. Затова е и евтина.
27
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Които са пили бира по бай Тошово време знаят какво е истинска бира. Тази бира която продават в магазините е жива трагедия. Такова нещо веднъж пробвах и повече няма да повторя. Но младите ще си я пият защото не са вкусвали истинска бира от ечемик. Това растение изобщо не съществува няма кой да го отглежда. Тази бира я правят с есенции и химия щом газтрита ме заболя това е жива химия. От бай Тошовата бира съм пил по половин каса тогава бирата беше в стъклени шишета кафени и зелени.
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как само ме подлъгахте да си направя едно еспресо с много пяна. Дали е късно, не разбира се, довечера ще обърна ефекта след две три вкусни бирички.
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кафе ,капучино,кафе лате,фрапе всичко е екстра. Студена биричка на плажа също е идеал Петров.
24
3
 
14
 
! Отговори
ист преди 4 години
Няма градус, няма радост. 40 градуса и мезе, никаква бира и кафе.