Лекарите в малките населени места "кът" и нископлатени

Класическите болници изчезват по света, смята д-р Хасърджиев
Обновена: 9 май 2019 10:47 | 9 май 2019 10:44,
8

Болниците в малките градове страдат от хрочнична нужда от специалисти. Причините най-често са ниските заплати и лошите условия на труд, комбинирани с огромна натовареност.
Още по темата

Здравеопазването ни - болно! А може ли да се излекува?

"Нашата болнична система не беше реформирана спрямо съвременните тенденции. Продължихме по стария начин да си държим болнични структури и в един момент се оказва, че в малките населени места проблемът е сериозен. Като нямаш лекари и персонал, не може да работиш по N на брой клинични, съответно имаш по-малко приходи", обясни д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

В студиото на Bulgaria ON AIR той предложи парите да се насочват към множество по-малки центрове за болнична помощ и подчерта, че никъде по света не се поддържат болници в класическия им вид.

Бившият директор на "Пирогов" доц. д-р Спас Спасков пък отбеляза, че пари биха постъпвали там където има работа. Според него се поддържат някои структури просто за да ги има.

"Голяма част от малките болници са в лошо състояние, защото потенциалният обем дейност в тези региони е малка и няма как да постъпят достатъчно средства. Малко работят - малко получават", разясни той пред Bulgaria ON AIR.

"Когато закриваш едно отделение, ти трябва да предложиш на хората по-добра алтернатива. Това беше големият проблем, когато се закриваше болницата в Девин. Не казаха на хората къде ще се лекуват. Като нямаш нужда от болница, изграждаш добре развита извънболнична помощ", настоя д-р Станимир Хасърджиев.

"Имаме много болници, но броят на леглата в тези болници е равен на леглата в развитите страни", посочи от своя страна доц. д-р Спасков.

Д-р Хасърджиев обаче не се съгласи с тази констатация и отново посочи недостатъците на болничното лечение у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и всички говорят, от 20 години само реформи правят и о чудо, частните болници вързват, цъфтят, държавните - падат и западат. Случайност?
3
6
 
5
 
! Отговори
... преди 4 години
Ха ха в моя роден град отдавна няма болница! Няма и полицеиски участък! Има едно училище, но май ще го закриват! Единствено Ж.П. Гарата все още крепи градъ някак си, но май сега ще я изнесът извън него! Ми явно ще се ходи или в Пловдив или някъде по чужбината! Абе да сме живи да сме здрави, пък другото на оня свят може и да го има!
2
6
 
5
 
! Отговори
хаха преди 4 години
От левия ъгъл - феодален старец - причината за отлива на лекари и срив на здравеопазването. Не може да те хоспитализират за 5 дни, заради едно изследване, което отнема 10-15 минути. Прав е младия лекар. Повече профилактика и извънболнична помощ.
1
2
 
4
 
! Отговори
нотариално заверено преди 4 години
ДО КОМЕНТАР 1- - - хъм...а катаджия ? Или данъчен....??!!!