Skoda Kodiaq

Porsche ще плати глоба от 535 милиона евро!

Porsche ще плати глоба от 535 милиона евро!

Porsche ще плати глоба от 535 милиона евро!

Реклама Skoda Kodiaq
Германската прокуратура е обявила глоба от 535 милиона евро за компанията Porsche, защото е пренебрегала задълженията си по премахване последиците от проблемите по Дизелгейт. Прокурорите от Щутгарт казват че развойният департамент на компанията не е изпълнил служебните си задължения, което е довело до продажби на дизелови коли в Европа, както и в други региони, които не отговарят на стандартите за чистота.

От Porsche, което е поделение наVolkswagen Group, не е обжалвано постановлението. От компанията са потвърдили глобата и казват, че прокурорското разследване на компанията след това трябва да приключи. Самата марка Porsche няма собствени разработки на дизелови двигатели, но ръководството й не е проследило както трябва използването им в моделите на компанията, което е довело и до разследването.

Скандалът Дизелгейт започна на 18-и септември след разкрития на американските федерални власти, че групата Volkswagen систематично е заблуждавала, както властите, така и клиентите си зад океана. Така избухна най-големият бизнес скандал в историята на немския автопроизводител №1, който вече му струва 30 милиарда евро в глоби и компенсации. Марките VW, Porsche и Audi са предлагали дизелови модели, които не отговарят на изискванията за чистота на отработилите газове.

Немската прокуратура е повдигнала и персонални обвинения на инженерите на компанията, както и на мениджъри, първите за създаването на лижливия софтуер, а на вторите че не са успели да предотвратят пускането на замърсяващите автомобили на пазара в Европа.
В съглашение с германската прокуратура Volkswagen приключва със случая с продажбата на замърсяващите автомобили. Съглашението с прокурорите от Брунсвик е за един милиард евро, а това на Audi с тези от Мюнхен е за 800 милиона евро.

"Съгласието с глобата е важна стъпка напред в приключването на дизеловото разследване” - обявиха от Porsche – "През миналата есен обявихме официално, че няма да правим повече дизелови автомобили и ще се фокусираме напълно в развитието на напредничави бензинови мотори, високопроизводителни хибридни силови агрегати и в електрическата мобилност!” Назад


Реклама Lasurit eshop
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Бизнес /Business Електромобили BMW Citroen Dacia Ford Peugeot Renault Skoda Tesla Toyota Volkswagen Volvo

Февруари 2024: Dacia Sandero е най-продаваната нова кола в Европа

Мар 28, 2024
Авто Новини Бизнес /Business Авто глобус Alfa Romeo Chrysler Citroen Dodge DS DS Automobiles Jeep Lancia Maserati Opel Peugeot Vauxhall

Stellantis с нова стратегическа инвестиция

Мар 28, 2024
Авто Новини Бизнес /Business Електромобили

Lucid Group си осигури още 1 млрд щатски долара

Мар 28, 2024