Цената на здравето ни - около 8 млрд. лв. на година

Психолог: Увеличават се паник атаките и депресиите
8 май 2019 23:58, Анисия Иванова
6

Всяка година българското здравеопазване струва около 8 млрд. лева. Бюджетът на НЗОК е около 4 млрд. лв., останалите пари влизат по нерегламентиран начин и това е причина да се помисли за промяна на модела на финансиране, коментира директорът на Александровска болница доц. д-р Костадин Ангелoв пред Bulgaria ON AIR.

Психологът Цвети Илиевска пък подчерта, че все по-често у нас има хора с паник атаки, депресии, тревожни състояния и BURN OUT. За да се справим с това е нужда превенция и консултация с психолог. За съжаление обаче българинът не си дава сметка за всичко това, посочи Илиевска в предаването "Директно".

Божила Симова ни среща с художника Атанас Хранов, който разказва за най-новата си изложба.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само между другото, цената на здравето на австрийците е около 80 млрд годишно...
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 3Смъртността зависи от демографската структура, не е показател за състоянието на здравеопазването.Продължителността на живота беше по-ниска. Сега продължителността на живота е по-висока.Откъде я вадиш тази цифра не знам, сигурно и ти не знаеш, но действително разходите за здравеопазване са били по-малки предвид по-малката икономика и съответно бюджет.Най-добрият показател за състоянието на здравеопазването е детската смъртност, а тя е по-ниска сега отколкото през социализма
4
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От тези пари 90% отиват в нечии джоб.Вижте колко частни болници се построиха работещи с НЗОК, докато държавните, общински и университетските са пред срутване.Това го няма никъде, частните болници да получават пари от държавата. По света частните болници работят с частни фондове, а дуржавата налива пари в обучение, университетски болници и т.н
3
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При НРБ държавата отделяше под 2 млрд., здравеопазването беше безплатно, смъртността десетократно по-ниска, продължителността на живота по-висока... КАК СА УСПЯВАЛИ ???????
2
4
 
10
 
! Отговори
???????????????????? преди 4 години
Каква част от тези 8 милиарда годишно се използват за лечение на онези, които не се осигуряват, защото ги мързи да работят или бачкат в сенчестия бизнес? И които викат линейка в гетата си само защото бебето им е кихнало, а после за благодарност пребиват медиците и трошат линейката?Колко струва на данъкоплатеца тяхното лечение, поправките на линейките, болничните на пребитите медици?
1
3
 
10
 
! Отговори
Емо преди 4 години
80% от тези 8 млрд са кражбите и точенето на здравната каса. тази българска система е античовешка, антипациентска и антиздравна. Може да се перифразира напълно с поговорката "болен здрав носи".