Skoda Monte Carlo

Манекените за краш-тест стават виртуални

Манекените за краш-тест стават виртуални

Манекените за краш-тест стават виртуални

Реклама Honda ZR-V
В тестовете за здравина на автомобилните каросерии се използват специални манекени с повече или по-малко тестово оборудване по тях, за да се оцени рискът за човешкото тяло при катастрофа. Те са изработени от различни материали и често се чупят и повреждат при краш-тестовете. Отскоро те могат да си “отдъхнат”, защото вече има изработени виртуални модели, които симулират защитното поведение на човешкото тяло срещу удар.

С тяхна помощ изследователите могат да направят огромна стъпка по-нататък в работата си, отколкото с куклите-манекени, защото програмно могат да вземат под внимание естествените реакции на човешкото тяло.

Например, изследователите от института Фраунхофер за краткосрочна динамика / Ernst-Mach-Institut (EMI) използват човешки виртуални модели в симулации на катастрофи, за да направят по-реалистични твърденията за риска от евентуални наранявания. Те се фокусират върху сковаността на мускулите при удара, която не е била вземана предвид при предишни проучвания.

Сценарият на катастрофата е ясен - пътниците в автомобила инстинктивно се подготвят да се защитят при инцидента, с напрягане на мускулите, здраво хващане на волана и силно натиснат спирачен педал. Това поведение сериозно влияе върху изхода от инцидента.

"Мускулите оказват голямо влияние върху начина, по който пътникът на автомобила реагира точно преди инцидент и как тялото се държи по време на катастрофата", казва изследователят Матиас Болен от EMI. - “В зависимост от степентта на напрегнатост на мускулите, при злополука могат да се очакват различни наранявания.”

Предстоящи въпроси пред учените поставят сега евентуалните катастрофи с автономно управляваните автомобили. При тях се предполага напълно преработване на интериора им, което пък налага преразглеждане на дегашните концепции за предпазните колани и въздушните възглавници в купето. Според учените именно виртуалните човешки модели ще са много ценен инструмент в тази посока. Назад


Реклама Dacia Duster
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Авто глобус Безопасност | Safety Електромобили Tesla

Tesla намали двойно цената на системата си за автономно управление

Апр 14, 2024
Авто Новини Официални вносители- новини Авто глобус Безопасност | Safety Honda

5-звездна безопасност за Honda CR-V!

Апр 12, 2024
Авто Новини Авто глобус Безопасност | Safety BMW Tesla

Неподозирана опасност - прибиращите се дръжки на вратите!

Апр 09, 2024