Opel Stock

Широки или тесни гуми? Ето как изборът ви ще се отрази на шофирането

Широки или тесни гуми? Ето как изборът ви ще се отрази на шофирането

Широки или тесни гуми? Ето как изборът ви ще се отрази на шофирането

Реклама Peugeot 408
Много шофьори искат летните им гуми да изглеждат по-атрактивно отколкото зимните им еквиваленти. Поради това за лятото обикновено се избират широки и нископрофилни гуми, докато тесните по-често се използват през зимата. Изборът на гуми влияе на облика на автомобила, комфорта при шофиране и на много други характеристики.

В Централна и Източна Европа, собствениците на автомобили често имат два комплекта джанти: един за през лятото и друг за зимата. Разпространен избор измежду шофьорите е да използват малко по-големи и съответно по-скъпи джанти за летните гуми.

“Ако шофирате автомобила си със зимните гуми, докато отивате да закупите летни, е важно да знаете размера на настоящия си комплект летни гуми. В противен случай рискувате джантите ви да не паснат на новите гуми.”, казва Мартин Дражик, продуктов мениджър на Nokian Tyres.

Когато си купувате гуми е нужно да следвате препоръките на автомобилния производител. Можете да проверите документите на колата си, включително ръководството на автомобила, където е записан препоръчителният размер на гумите, както и възможни алтернативни размери.

Тесните гуми са по-евтини, но широките изглеждат по-добре

Правилната ширина на гумата също така се влияе от характеристиките, които са предпочитани от собственика, и които той иска да открие в своя автомобил и в управлението му. Широчината на гумата ще се отрази на цената, както и на някои други характеристики, като сцепление, ниво на шум, комфорт при шофиране и външен вид.

Смяната на тесни гуми с по-широки обикновено увеличава съпротивлението при търкаляне, и съответно малко увеличава разхода на гориво. При летните гуми, размерът е също така и въпрос на естетика; по-широката гума се смята, че изглежда по-добре от тясната.

“Ако човек иска да премине към по-голям диаметър на джантата, профилът на гумата трябва да се намали. Това позволява външният диаметър да остане в законовите граници и гумите ще продължат да разполагат с достатъчно място, за да се въртят.”, обяснява Мартин Дражик.
Профилът на гумата се отнася за съотношението между височина и широчина на гумата. Тъй като най-разпространените размери са тесни с висок профил, те се произвеждат в повече бройки от широките гуми с нисък профил. Това е една от причините тесните гуми обикновено да бъдат по-евтини от широките.

И двата вида имат своите предимства

Обемът на въздуха в гумата се отразява най-вече на комфорта, който осигурява при шофиране. Колкото по-широк е диаметърът на джантата, толкова по-малко въздух ще се побере в гумата. Високопрофилните гуми имат много място за въздух и са по-комфортни от широките, нископрофилни гуми.

От гледна точка на безопасността и двата вида имат своите силни страни. На суха настилка, широките гуми ще предоставят повече сцеплението от тесните, но рискът от аквапланинг ще бъде по-висок с широките.

„През зимата, тесните гуми се представят по-добре при екстремни ситуации, тъй като оказват повече натиск върху повърхността на пътя. Тесните гуми също така са по-добри за мек сняг и киша. Широкият вариант от друга страна предоставя повече сцепление на твърди повърхности.“, казва Дражик.

Какво ни казват маркировките на гумите?

Гумата може например да има маркировка 205/55 R16 94V XL. Ето как да разчетете маркировките:

205: Широчината на гумата в милиметри при нормално налягане. Широчината на протектора винаги ще бъде по-малка, но ще варира спрямо модела на гумата и нейния производител.

55: Профилът на гумата или съотношението между височина и широчина. Например числото 55 означава, че височината е 55% от широчината. Колкото по-малко е числото, толкова по нисък ще бъде профилът на гумата.

R: Структурата на гумата. С R се обозначават радиалните гуми, които се използват при всички леки автомобили в България.

16: Диаметърът на джантата в инчове.

94: Индексът за натоварване на гумата. Числото 94 означава, че една гума може носи максимална тежест от 670 килограма при нормално налягане. Колкото по-малко е числото толкова по-малък е и капацитетът за товар.

V: Индексът за скорост на гумата, или максималната допустима скорост. Например V означавам, че колата не може да бъде карана с над 240 километра в час.

XL: Ако маркировката завършва с “XL” (допълнително натоварване), това означава, че гумата може да носи по-голям товар от стандартната гума в съответния размер. Назад

Галерия



Реклама Dacia Duster
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Официални вносители- новини Авто глобус Електромобили Volvo

Volvo EX30 печели престижната награда за дизайн Red Dot „Най-добър от най-добрите“

Апр 23, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Официални вносители- новини Volkswagen

Преди световната премиера на новото поколение на California, Volkswagen представя финално издание на California 6.1

Апр 22, 2024
Авто Новини Официални вносители- новини Авто глобус Porsche

Прецизни и динамични: новите Cayenne GTS модели

Апр 22, 2024