Skoda Kodiaq

Стартира пилотно международно обучение за безопасна интеракция между велосипедистите и камионите на пътя

Стартира пилотно международно обучение за безопасна интеракция между велосипедистите и камионите на пътя

Стартира пилотно международно обучение за безопасна интеракция между велосипедистите и камионите на пътя

Реклама Opel Stock
Над 100 ученици в София участваха в демонстрация с истински камион по програмата “Виждам те. Виждаш ме.”

Глобалната образователна програма за безопасна интеракция между велосипедисти и камиони “Виждам те. Виждаш ме” стартира у нас днес, на Световния ден на велосипеда. В пилотното издание се включиха над 100 деца от столичното 51 СУ “Елисавета Багряна”.

Учениците бяха запознати със спецификите на движението на камионите на пътя, кои са основните рискови ситуации и как могат да ги избегнат. Над 100 деца се качиха в кабината на камион, за да могат да видят къде са “мъртвите точки”, в които шофьорът не може да ги види в огледалата. Експерти от Главна дирекция “Национална полиция” представиха правилата за велосипедистите до и над 12 години.

Според официалните данни на Главна дирекция „Национална полиция“ през 2018 г. при тежки пътнотранспортни произшествия са загинали 21 водачи на велосипеди и са ранени 393. В сравнение с 2017 г. загиналите са с един по-малко, но ранените са се увеличили и са с 44 повече. За първите три месеца на тази година при тежки ПТП са загинали 3 велосипедисти и са ранени 48. За същия период на 2018 г. загиналите са 3 (равен брой), а ранените – 32 (с 16 по-малко).

“Виждам те. Виждаш ме.” е международна образователна кампания, разработена от Volvo Trucks, която се провежда вече в над 20 държави по света. Пилотният проект у нас стартира с участие на обучители-професионални шофьори на камиони от логистичната компания Транспрес. Той е подкрепен от Главна дирекция “Национална полиция”.

“Програмата е част от цялостната политика на Volvo Trucks за намаляване на индидентите на пътя с участие на камиони Volvo до 0. Съвременните технологии, системите за активна и пасивна безопасност в автомобилите могат да помогнат много. Но според официалната статистиката на глобално ниво 90% от катастрофите се дължат на човешка грешка. Затова вярваме, че повишаването на информираността и обученията на различните групи участници в движението по пътищата е изключиелно важно”, обясни Карин Йохансон, Управител на Волво Груп България. “Радваме се, че програмата вече е и в България, и сме благодарни на партньорите, които ни подкрепиха с разбирането, че безопасността на пътя е обща цел и отговорност. Започваме от децата и ще сме щастливи, ако помогнем за спасяването на дори един човешки живот”, допълни тя.

Според управителя на партниращата логистична компания Транспрес, Веселин Стоянов, безопасното движение е споделена отговорност и подобен вид инициативи, в които участват бизнесът, образователните институции, контролните органи и обществото, ще помогнат кръгът да бъде затворен и жертвите на пътя на намалеят. „Гордея се с нашите служители, които изявиха желание да станат доброволци-обучители в кампанията. Надяваме се скоро чрез тях „Виждам те. Виждаш ме.“ да придобие популярност в цялата страна и да обучим още много деца“, сподели Стоянов.

Кампанията ще продължи поетапно и в други градове на България. За да може да се отговори на интереса, в рамките на проекта се търсят шофьори на камиони, които да станат доброволци-обучители. Назад


Реклама Lasurit eshop
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии