Здравният модел не работел, крайно време било да се смени

На първо място да е пациентът, а не печалбата от лечението му
26
Здравният модел не работел, крайно време било да се смени
Снимка: Прессекретариат на президента

Според президента Румен Радев протестите на лекарите и медицинските сестри и неудовлетвореността на пациентите в България показват, че здравният модел трябва да бъде преосмислен.

Здравеопазването е сред основните приоритети на всяка просперираща държава, коментира той на среща с представители на Инициативния комитет, който организира  протести в цялата страна с настояване за спешни действия за  преодоляване на неравенствата в системата на здравеопазването. 

"Настоявахме за тази среща, защото имаме доверие в президентската институция и очакваме морална подкрепа“, отбелязаха на срещата представителите на протестиращите медицински сестри, фелдшери, акушерки и физиотерапевти. Според тях настоящият модел на здравеопазване е порочен, защото поставя основен акцент върху активното лечение, а дейностите за профилактика и грижите за долекуване на практика не съществуват. „Здравната система има интерес българинът да е болен, защото пациентите генерират приходи“, така обобщиха оценката си за здравеопазването в България медицинските специалисти, цитирани от прессекретариата на държавния глава.

Те увериха, че протестните им действия не са насочени единствено и само за по-високи заплати, но и за промяна на модела, така че да не са принудени да напускат страната, а да могат да се грижат пълноценно за българските пациенти. Медицинските специалисти споделиха също за натиска, който се упражнява върху тях от страна на работодателите им заради активната позиция в протестните действия.

"Настояваме също за промени в Закона за съсловните организации, които да регламентират правото на представителство за всяко съсловие сред медицинските специалисти“, заявиха гостите по време на срещата. 

По думите на държавния глава Румен Радев е необходимо в центъра на здравната система да бъде поставен човекът и неговото здраве, а не печалбата от болестите на пациента. Президентът заяви подкрепата си за справедливите искания на медицинските специалисти и се ангажира да съдейства за разрешаване на проблемите в рамките на своите правомощия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако новият го правят пак лекари и той няма да работи.
20
0
 
3
 
! Отговори
за преди 4 години
То и моделът на държавата не върви и май и там трябва пълна промяна.
19
1
 
1
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
До Анонимен 7 Мама каза да стана медик и ето ме лекар.
18
2
 
1
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
До Анонимен 5 То и в САЩ на първо място са парите , за това са най могъщата държава в света.
17
0
 
3
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Каквато и система да измислят пак ще е в ущъб на болния пациент !!!
16
0
 
7
 
! Отговори
Заваксър преди 4 години
Здравният модел не работи, образователният не работи, икономическият не работи, туристическият не работи, екологичният не работи, правосъдният не работи.....
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Америка като ти превържат, да кажем, един пострадал пръст, ти пращат фактура от болницата за 900 долара. Ха да им е честито на мераклиите
14
8
 
0
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Най-добрата медицина е в Америка. Всичко ново се прилага първо там.Там почти всички болници са частни и са търговски дружества. Факт. Там обаче осигуровки няма. Държавата не се меси. Има индивидуални здравни застраховки. Който не си плаща вноските... Ами да си ги е плащал!
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има още за краденеМайката точи зъби като за последно
12
5
 
5
 
! Отговори
бай х преди 4 години
задължителните здравните и пенсионните вноски трябва да се премахнат да се въведат доброволни здравни и пенсионни застраховки на свободен пазар човек да избира ..всичко друго е пладнешки обир и преливане на пари от пусто в празно във пробитата здравната каца
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крайно време е
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗДРАВНИЯТ МОДЕЛ ДА СЕ СМЕНИ, НО НАЙ-НАПРЕД ДА СЕ СМЕНЯТ ТЪПАНАРИТЕ, КОИТО КРАДАТ ПАРИТЕ НА НЗОК.
9
4
 
2
 
! Отговори
24/7 преди 4 години
Президентът - Философ , пак откри топлата вода. Голям капацитет се извъди.... хахах.
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С отварянето на границите отворихте кутията на Пандора. Какъвто и модел да сложите, текучество ще има, ако системата е устроена на принципа на свободния избор.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човекът е вероятно единствената популация, която цели да е болнава и го прави все по-успешно.
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като медик към медици:България има страхотни хирурзи, не знам с какво сме го заслужили, но е факт.Съвсем друг въпрос е масовото професионално ниво на медиците у нас, да не говорим за професионалната етика към пациента и вътре в съсловието...особено сред съсловието.
5
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко години им трябваше за да разберат че търговски дружества не лекуват. Тези и всички преди тях от бавноразвиващите ли са. Как може да те лекува някой който ти гледа в джоба и ако нямаш пари ти вика ела вчера. Колко народ умря заради това че неможаха да си платят. Това здравеопазване ли е, защо плащаме здравни осигуровки като неможе да си покриеме едно лечение. Къде ни отиват парите от осигуровките в кой джоб влизат за апартаменти с АСАНСИОРЧЕТА ли. Докога ще ни мислят за ***.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За каквото и да е - ако на първо място са парите, е лошо.
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-точно някои политици имат интерес да плашат хората преди избори.Никой няма интерес от болни хора, особено бизнесът.Много работодатели сключват договори за допълнителни здравни застраховки на служителите си.Ако медик го е казал онова за "интереса от болни хора", да иде на скенер да си прегледа главата.
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
УжасТ!