Българинът като политиците – търси имоти "на зелено"

Пазарът в началото на 2019-а с двигател новото строителство
23
Българинът като политиците – търси имоти "на зелено"
Снимка: pixabay

Тотален превес на новото строителство с дял от 90% от закупените жилища отчитат брокери.

Продължава силният интерес към покупката на жилища в начален етап на строителство. Причините за това са по-ниските цени на старта в сравнение с цените в напреднал етап на изграждане, както и по-големият избор от налични апартаменти, с който купувачите разполагат.

Този процес е стимулиран допълнително от инвеститорите, които все по-често предлагат гъвкави схеми на плащане с малък процент самоучастие и заплащане на баланса с банков кредит при завършване на сградата, показват данните на Bulgarian Properties.

По всичко личи, че 2019 г. ще донесе дългоочакваното пазарно равновесие чрез баланс между търсене и предлагане при запазване на стабилни цени на имотите. Това ще удовлетвори незадоволеното търсене от предходните години и ще даде по-голяма увереност на пазарните участници да сключват сделки, смятат от компанията.

“Първите месеци на годината ни изненадаха с нараснала активност. Имотният пазар като че ли превключи на по-висока скорост още със старта на 2019 г. и в момента определено е във възход с нараснали обеми и много силна динамика”, обобщава тенденциите Полина Стойкова, изпълнителен директор на компанията.

“В рамките на очакванията ни растежът цените на имотите в София затихна и навлизаме в период на задържане на стабилни нива с леки колебания - едно плато, в което ще останем в следващите 1-2 години”, допълва тя.

Наблюденията показват още, че се разширява периметърът на търсене на купувачите и пренасочването им към квартали с нараснало предлагане при по-ниски цени.

По данни на агенцията 2019 г. започва със средна цена на жилищата в София от 1080 евро/кв.м при 1085 евро/кв.м през последното тримесечие на 2018 г.

Това е леко отстъпление спрямо стойностите от 2018 г., но следва да се тълкува по-скоро като задържане на нивата, тъй като се дължи основно на промяна в характеристиките на закупените имоти, големия дял на новото строителство и на пренасочването на интереса към райони с по-ниски цени.

Средната крайна покупна цена на жилищата в София е 90 960 евро при нива около 91 550 евро средно за 2018 г.

Нарастването на цените достигна своя пик в края на 2017 г. и началото на 2018 г. и към пролетта на миналата година видяхме, че купувачите се отдръпнаха и заеха изчаквателна позиция. Това доведе до затихване на нарастванията на цените и годината приключи с ръст под очакванията – едва 4% на годишна база, посочват от компанията.

Купувачите бяха постепенно върнати на пазара от новата вълна от проекти ново строителство, която се появи на пазара от лятото на 2018 г.

В края на 2018 г. имотите в София са станали по-достъпни, като това се дължи едновременно на забавянето на ръста на цените и на продължаващо нарастване на доходите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонименимало дежурни брокери да чукат минуси, виж ти, работа та е лоша, яко издиша тогава, ако не издишаше щеше да си имат друга работа, огледи и т.н. :)
16
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"навлизаме в период на задържане на стабилни нива с леки колебания - едно плато, в което ще останем в следващите 1-2 години"иначе казано е, че брокерите си мислят, че 1-2 години могат да държат надутите цени, но истината е че те вече се напъват, за да компенсират издишането на балона, но на продавачите колко им се чака още? Те ще издържат ли още 3-4 години да им седи непродаден апартамента, за да вземат накрая пак поне с 30-40 процента по малко от исканото сега?
15
7
 
8
 
! Отговори
Брокерчето преди 4 години
Когато цялата страна(предимно посредствени хора), се е изсипала в София, няма как да ви се сбъднат мечтите за цени от времето на комунизма.... Бегайте в Атина..
14
2
 
11
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
С тези политици отдавна сме светнали в червено.Народа ***,живота скучен и мазане на филии с мас, мазане ,ама мазане здраво.Политическа лакомия с корупция до шия.Всичко в България е вече тотално омазано.
13
0
 
7
 
! Отговори
Корект преди 4 години
До АнонименАбсолютно вярно. Тук за 1200 евро включват сигурно и КуууRRRвите в Студентския град ;) Buy Apartment Price [ Edit ] Price per Square Meter to Buy Apartment in City Centre 1,501.99 ? 900.00-2,500.00Price per Square Meter to Buy Apartment Outside of Centre 1,615.23 ? 1,000.00-2,500.00https://numbeo/property-investment/in/Athens
12
6
 
7
 
! Отговори
АЛов преди 4 години
2000 лева квадрата за тераса обща молим? Дайте го на Цвако
11
5
 
7
 
! Отговори
лажат брокерите преди 4 години
как ще има забавяне хем повишаване на доходите?в една по предната статия пишеше че мениджъри и програмисти само коповат апартаментитесамо тия имат повишаване на доходите. щото иначе ние българите сме пестеливи и като саберем пари копуваме жилище
10
2
 
19
 
! Отговори
123 преди 4 години
До Гoшу Нали уж си в Сидни ?! Каква докторската градина, какви 5к евро?Да не би да имаш предвид,че си за доктор?
9
3
 
23
 
! Отговори
Краси с 5 тераси преди 4 години
Търся мезонет с тераса, по възможност - с асансьор, и опция за директен достъп до гаража от него.До 380 евро квадрата!!!!
8
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви имоти, каква София,какви 1100? цена търсите,всеки един може да види цените на жилищата в Атина и то в централните райони.Имайте впредвид че, минималната заплата в Гърция е по голяма от средната Софийска. Хора крайно време е да се събудим и да видим колко жестоко ни челастрят брокерите!
7
19
 
12
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
Още от времето на световната криза през 2009 година много хора чакаха "балона да се спука", ама цените пак си бях по 3000 евро квадрата в центъра, че и досега. Сега стигнаха около докторската градина и до 5 000 еврака :) Чакайте още балоните да се пукат, ама гледайте да живеете по-дълго, към 900 години да речем :) Даже в Люлин доскоро цената беше 600 евро, сега и там са по 1000 евро
6
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази госпожа Стойкова продавала ли е имот скоро? Последните месеци има минус 40% ипотеки. Те са реалния измерител за брой сделки. Другото са прехвърляния между роднини, между фирми апортни вноски и т.н.
5
8
 
19
 
! Отговори
Нулев интерес преди 4 години
Давам помещение под наем в центъра за мижав наем.От 20 дена е празно и имам ЕДНО обаждане по обявата...Мое си е и ще си го държа празно - да му мислят купувачите на тройните цени с кредитите!!!Пазарът на имоти в София е тотално умрял...
4
4
 
27
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 4 години
На зелено , на зелено ..... и най-накрая на червено..... още има недостроени сгради от 2009, от 1996
3
6
 
22
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 4 години
Кои българи ?Питам, понеже един българин е купил най-скъпото имение в Бевърли Хилс за 350 милиона долара ...Покупката никак не е била на зелено, а в зелено !
2
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пазара на НИ имоти е едно, брокерските мечти друго,тепърва ще Видим разминаването между мечти и реалност! Балонът толкова е надут че някой ще реве на умряло съвсем скоро.
1
4
 
6
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Политиците са като всички останали хора, а не хората са като политиците!!!Те да не са паднали от Луната???Агент Заки Шоли!ЦРУ!!!