25 души намират работа в нова фабрика за Чипровски килими

Социалната работилница възродява старите занаяти
23 апр 2019 17:52,
8

25 души намериха работа в нова фабрика за килими в Чипровци. Направеното в предприятето, отворило врати с евросрества, ще бъде показано на шестия "Фестивал на килима", който ще се проведе следващия уикенд в града.

Идеята на социалната работилница, която отвори врати преди пет месеца, е да възроди забравените стари занаяти в Северозапада и да осигури работа на трайно безработни хора.

"Аз такова предприятие съм виждал в Пирот, в съседната на нас Сърбия – предприятие, което работи. Там работят някъде около 14-15 жени, които точно това произвеждат. Те произвеждат подобни на нашите килими и бродерия и се самоиздържат. Това е и нашата цел на занятието. След това проекта да има устойчивост и да продължи", отбеляза кметът на Чипровци Пламен Петков пред Bulgaria ON AIR.

Предприятието в Чипровци е финансирано с 314 хиляди лева от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Всички наети на работа са преминали и през курс за професионално обучение по бродерия и килимарство.

Ако проектът за ръчно производство на килими се окаже успешен, работилницата ще продължи да осигурява работа на живеещите в малката община. Но за да се случи това е необходимо да се намерят клиенти.

Оригиналните чипровски килими освен, че са красиви, не са и по джоба на всеки. Квадратен метър струва 600 лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За колко 500 лв работят тея лелки ?
3
0
 
8
 
! Отговори
Гошето преди 4 години
Колко му е да направят една интернет страница и да намерят клиенти чужденци. Един мой бивш състудент направи точно това преди повече от 20 години - нае жени да правят килими и ги продаваше на чужденци.
2
8
 
4
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Кой купува килими?
1
5
 
2
 
! Отговори
Дедо Мъди преди 4 години
Е що ли 15кв/м не са ми по джоба , колко живот ми остава ,че да си дам пенсията за две години? За тези пари мога да си купя стан и да науча бабата на тъче бе!?