УНСС във финансов риск, без пари от държавата за новия корпус

Има опасност сметките на ВУЗ-а да бъдат запорирани
Обновена: 23 апр 2019 13:38 | 23 апр 2019 13:35, Веселина Йорданова
31
УНСС във финансов риск, без пари от държавата за новия корпус
Снимка: архив, БулФото

УНСС призова правителството да осигури обещаните средства за нов учебен корпус, за да не се стигне до неплатежоспособност на университета.

В отворено писмо от ръководството на УНСС се посочва, че през 2016 г. е започнало изграждането на корпуса. Договорът, който е подписан на 7 декември 2016 г., предвижда неговото строителство да бъде завършено в 30-месечен срок, т.е. на 7 юни 2019 г.

Той е сключен след спечелен конкурс, чрез който се осигуряват 4.5 млн. лв. европейско финансиране по Оперативна програма "Региони в растеж". Потвърден е ангажимент за 7.5 млн. лв. съфинансиране от страна на Министерството на финансите чрез Министерството на образованието и науката – по 2.5 млн. лв. за всяка от трите години 2017, 2018 и 2019 г.

От УНСС отбелязват, че поради обещаното, но неполучено финансиране от страна на държавата, изпълнението на проекта е спряно през 2018 г. От 19 октомври 2017 г. академичното ръководство сигнализира с писма за забавянето на финансирането, но отговор нямало.

"Има риск сметките на университета да бъдат запорирани, което ще доведе до спиране на изплащането на стипендиите и помощите на студентите и докторантите, на заплатите на преподавателите и служителите", пише в писмото.

От ВУЗ-а изтъкват още, че е необходимо финансирането да се осигури в най-кратки срокове, за да се удължи срокът на проекта. В противен случай ще бъдат загубени 4.5 млн. лв. европейска безвъзмездна помощ, която държавата ще се наложи да връща заедно с лихвите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 5 години
Пишете сградата като къща за гости,тогава ще се намерят пари.
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Типичен фейк.Работех наблизо и един ден грубо изчислявах такси за влизане,такси за скъсани,за около 10хил .студента.230 - 950 лв А има и такси общежитие,наеми.Нямам информация за бройка на дистанционния формат.
19
0
 
3
 
! Отговори
О С Т А В К А !!! преди 5 години
Защо не пишете, че днес българин купи най-скъпото имение в Бевърли Хилс ?Някой си Христо Иванов Христов е дал 35 000 000 долара за имота.... Кой е този ?Говори се, че бил търговец на оръжие. Дали ?!Да не е някое подставено лице на главния меценат на недвижими имоти у нас Цецо Апартамента ?
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ректорът Стати Статев (иначе агент Стойновски) в паника - няма да може да си довърши къщата преди да се пенсионира, о ужас!
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До УЕФА - мафияРекторът ли имаш предвид? Де да беше само той!
16
1
 
8
 
! Отговори
продължението преди 5 години
и "управител" (?!) на списание. Понастоящем е взел още няколко дини под една мишница - управител на ООД,, председател на УС на българо-швейцарска фондация,, председател на Бълг.асоциация за европ.изследвания, зам.-председател на Съюза на икономистите в България.По колко ли часа или минути месечно отделя за всяка една от тези дейности, за колко от тях какви пари получава, а други му дават силни връзкарски лостове. И паралелно с всичко това учи студентите така,както него са го учили в СССР някога
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И те ще обучават икономисти, като самите те ще фалират :D
14
2
 
10
 
! Отговори
До 4, 12, 15 преди 5 години
Та значи, един завършил Московския държавен и-т по международни отношения (нали знаете кои бяха пращани там), после тук школувал във в. "Работническо дело", после взел, че станал професор в УНСС. И да не мислите, че само това е работил през последния четвърт век? Освен четене на лекции в УНСС и в Бог знае още колко ВУЗ-а, този същият паралелно с преподавателската си дейност е бил съветник на президент Гоце, началник отдел в администрацията на Нар.събрание, зам.-гл. редактор на вестник /продълж./
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оо неее. Харвард на Балканите ще фалира! Къде ще си развяват егото изкуфелите му преподаватели? Само вкъщи ли ше изнасят лекции вече? Ами прочутата софийска забележителност - тоалените с клекало? Толкова история не може да бъде погубена с лека ръка
12
3
 
11
 
! Отговори
Има питане преди 5 години
В УНСС колко на брой са преподавателите, които са над 65 г.?Какъв процент са те от общия брой на преподавателите?Как да останат младите в България, след като дЕдо Пр_ъд_льо заема работно място дотогава,докато може да си влачи краката.И преподава според лекциите, които самият той е слушал като студент в Москва през 1960 или 1970 г.! От такава гледна точка им разяснява същината на международните отношения и спецификата на свободния пазар, на капиталистическата икономика и на плановото стопанство
11
0
 
16
 
! Отговори
Трифон преди 5 години
УНСС са пълни ментета. Правят бизнес с държавни пари и произвеждат неграмотни надувки. След Калотина никой не е чувал за УНСС.
10
1
 
4
 
! Отговори
тончо преди 5 години
ще откриват Икономика на Водораслите в Стопанска Академия
9
0
 
17
 
! Отговори
Счети преди 5 години
Над 75 % от специалностите са измислени, както казваше един професор от същия университет "Икономика на водораслите" те ще ми откриват ново крило ! По мое време 2001-2007 голяма част от студентите след 2 курс почваха работа и не ходеха по лекции, друга част си купуваха изпитите и въобще не се вясваха и реално оставаше една малка част 10-15 % ходещи на лекции.
8
1
 
12
 
! Отговори
баба Яга преди 5 години
Ами хайде УНСС да осъди държавата. Нали има цял факултет с юристи. Няма какво да чакат. Който е нарушил клаузи от договора да бъде осъден.
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия бълват нищоможещи и беполезни кадри, за какъв *** им е още един корпус??
6
4
 
12
 
! Отговори
vlady преди 5 години
Най-големият икономист проф. Ал. Томов преподава в СУ - създал две важни фундаментални икономически теории - теория за ширпотребата и социалдемократически икономически модел и приложил ги успешно в Кремиковци и ЦСКА. Негови ученици и последователи прилагат широко и успешно теориите му в различни области и е крайно време да бъде номиниран за Нобелова награда за икономика. В УНСС няма учени икономисти на такова високо ниво.
5
2
 
6
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
На кой му дреме вече эа унсс, важното е авто школите да са повече, и да са дашни
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
първо отидете в чужбина и научете как функционира пазарната икономика, а после преподавайте. Кои от преподавателите играят на борсата и практикуват наученото практически? Който се е докоснал до властта се е провалил!
3
2
 
10
 
! Отговори
Параноик преди 5 години
Като се казваше ВИИ Карл Маркс проблеми нямаше. Coincidence?
2
2
 
12
 
! Отговори
унСС преди 5 години
Икономиката е майка на мизерията.Като са ви некадърни икономистите - това е резултатът.