Експерт: Събитията в Македония са определящи за Европа

Ще повлияят трайно на Балканите, коментира доц. Спас Ташев
23 апр 2019 06:00, Анисия Иванова
13
Експерт: Събитията в Македония са определящи за Европа
Снимка: Bulgaria ON AIR

Резултатите от преброяването на бюлетините от вчерашния първи тур на президентските избори в Северна Македония сочат, че на балотаж един срещу друг застават кандидатът на управляващата коалиция Стево Пендаровски и кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова.

"Събитията в Македония са част и от бъдещето на България. Те трайно ще определят както ситуацията на Балканите, така и в Европа. На изборите, които ще се проведат на 5 май, е повече от ясно, че албанците ще бъдат факторът, който ще наклони везните в една или друга посока", коментира в студиото на "Денят ON AIR" председателят на Държавната агенция за българите в чужбина доц. Спас Ташев.

Първият кръг от президентските избори премина с най-ниската избирателна активност в сравнение с предходни такива за държавен глава.

Според доц. Ташев докато Русия активно работела за защитата на собствените си интереси, България не правела нищо по въпроса за постигането на целите си.

"Управляващите трябваше да се замислят, че няма да стигнат доникъде с решаването на историческите въпроси посредством подхода, който са си избрали към югозападната ни съседка", допълни още той.

Пред Bulgaria ON AIR доц. Ташев подчерта, че въпреки, че през последните години ситуацията в Македония се е променила, към ден днешен няма как да говорим за завръщане към трайни приятелски взаимоотношения.

За да бъде избран новият държавен глава на Република Северна Македония, ще трябва да гласуват повече от 40% от регистрираните гласоподаватели, т.е. 723 253 избиратели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този е експерт по ядене на македонски наденички .
7
2
 
6
 
! Отговори
Македонец преди 5 години
Пиндарски е македонския Плевнелиев.
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чак пък определящи за Европа... Те не са определящи за нас и дори Балканите. Определящи за Европа ще бъдат европейските избори през Май и състава на европарламента. Там ще им възможност да се промени политиката по миграцията, да се помогне на европейския малък бизнес, да се спре с *** пропагандата и т.н. Македониа е и ще остане незначителна периферия с огромни претенции. Но такива има много
5
5
 
16
 
! Отговори
Питанката преди 5 години
В Македония- пендаровСКИ, в Украина- зеленСКИ.... Прави ли нещо впечатление?Украина за Русия е това, което е Македония за България- демек предатели.И по много други неща си приличат. Добре, че не граничат една с друга, че да се избили до сега за някой спор. Например :Луната, македнска ли е или Украинска, или пък дали древните укри са изкопали Черно море или древните, Македонски булдозеристи са го сторили.
4
4
 
19
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
Няма ли кой да каже на експерта, че държава с името Македония не съществува?
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя доцент може да изяде дипломата за доцент..............понеже е голям аматьор по Македония и политиката на Балканите!!
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много е зле тоя доцент...............много е зле, не знам по какво е доцент и как е станал доцент...............но нищо не разбира по т.нар. Македонски въпрос!
1
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и аз не ги виждам тия македонци да са се засилили да се "братушкат" с нас... а пък в крайна сметка - ако искат ...грешка би било да се постъпва така, както прави раССия към украйна - опит за силово, насилствано "братушкане", чрез всички форми на шантаж...да на другия свобода и ако сам се върне - значи това е "твоят човек", ако не се върне - значи "не е твоя" и няма смисъл да го насилваш ...