След 28 години – жена се събуди от вегетативно състояние

"Имах чувството, че ще се събуди", казва синът й
22 апр 2019 23:00, Нели Христова
24
След 28 години – жена се събуди от вегетативно състояние
Снимка: Pixabay

Когато е едва на 4 години, Омар Уебър преживява един от най-страшните моменти в живота си – училищен автобус помита колата, в която се вози семейството му. Майка му Мунира Абдула го прегръща, за да го спаси. Той и чичо му оцеляват с дребни наранявания. Ала Мунира има тежка травма на главата и изпада в кома.

През 1991 година, тя е едва на 32 години. След катастрофата веднага е откарана от Обединените Арабски Емирства във Великобритания за специално лечение. Там лекарите установяват, че тя е във вегетативно състояние – не усеща нищо друго освен болка.

Години наред Мунира се храни през тръба и преминава през физиотерапия, която има за цел да събуди мускулите й, ала тя е неуспешна.

През 2017 година коронованият принц на Емирствата Мохамед ибн Зайед ал-Нахаян предлага на семейството на Мунира да плати лечението й в Германия, където лекарите предлагат по-добра терапия и лекарства.

28 години по-късно Омар Уебър се събужда от непознат шум в болничната стая. Някой вика името му, часове, след като момчето за пореден път извикало докторите, защото майка му издавала странни звуци.

"Цял живот съм си мечтаел за този момент и той дойде. Първите й думи бяха моето име!“, споделя развълнуваният Омар пред Independent.

за Мунира продължило – сега тя спокойно може да води разговори, да казва молитви и да съобщава, когато чувства болка. Вече е у дома в Абу Даби заедно със семейството си.

"Причината, поради която разказвам историята й е, че искам да дам надежда и на други хора. Да им кажа, да не губят надежда. Да не приемат любимите си хора за мъртви, когато са в такова състояние. През всички тези години докторите ми казваха, че тя е безнадежден случай, че няма смисъл да търся лечение за нея. Ала когато започвах да се съмнявам, се поставях на нейното място и правех всичко възможно да я спася. - казва Уебър. - Никога не се предадох, защото имах чувството, че ще се събуди."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Момчето" за 32-годишен мъж звучи странно. Иначе, първо 28 години животоподръжка е непосилен разход за повечето хора или национални каси и второ, 28-години, в които можеш единствено да усещаш болка не ги препоръчвам на никого. Хората в такова състояние рядко се връщат и в медицината това се счита за чудо. Смятам че пред 30 години страдание на човека в кома, на близките и безумни разходи за болницата е по-добре да се изключат машините и да подариш живот на други хора с органите на любимия ти.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой чете ли текста си преди да го публикува.
17
0
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
тук един бездомник спеше под една козирка близо до тролейбусна спирка....В най-студените дни ,понеже беше непрекъснато мокър,изпадна в хипотермия...Е,още мърдаше нещастника ,когато го набутаха в чувала.....Та толкова за "лечението","надеждата" и...ПАРИТЕ!Тая статия е "ПАМЕТНИК" на вездесъщите финикийски знаци,НИЩО ДРУГО!
16
1
 
5
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
Трогателна история! Такива да има повече по света! Стига атентати, пожари и насилие.
15
0
 
7
 
! Отговори
Боно преди 5 години
Хубаво е за жената и детето й, хубав завършек на тъжна история.. Дано да си наваксат времето заедно.Тъжното е, че въпреки че има надежда за други такива хора, много малко хора могат да си позволят това дълго лечение. За съжаление, в такъв свят живеем.
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-важното е, че може да казва молитви.
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разбира се че винаги има надежда.Стига да сте достатъчно близки с коронования принц на емирствата.
12
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хм... аз си мислех, че мюмюните направо трепат жените при много по-леки ситуации. Сигурно е някаква пропаганда. След като не може да му готви и да го олабва, мъжът там я трепе с камънье!
11
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като гледам рейтинга на някои коментари, явно християните пак се правят на добри хора, а иначе ги е яд, че една мюсюлманка се е подобрила здравословно. Мдаааа...
10
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Приказки от 1001 нощ
9
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, хубаво е, но... за жалост това не е за всеки на тази планета, който е изпаднал в това състояние.Докато за транфер на ритнитопковец се плащат над 200 млн., (вече), за после не знам.
8
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
имало кой да плаща , ако плаща здравната каса 2.3 месеца иси изчезнал от тоя цвят
7
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
важното е че е могла да се моли вече! Иначе султана ще я набие.
6
3
 
23
 
! Отговори
до 6 преди 5 години
Емирствата са плащали, а иначе 'великите' британски доктори толкова си могат - да натискат копчетата на животоподдържащите системи.
5
4
 
4
 
! Отговори
acca преди 5 години
5 - *** пък си имаме природа, а ти си миризлив резак :D
4
2
 
15
 
! Отговори
Лалала преди 5 години
Странно. 28 години във Великобритания едва ли. Миналата година спряха системите и живото поддържащите устройства на 2 деца защото не виждали смисъл а на тази жена 28 години???????
3
1
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а после, здравето не било пари... а е много пари!
2
0
 
33
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Коя е болницата кажете на хората
1
2
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да са живи и здрави и да наваксат пропуснатото време заедно . Такова поддържане на живота толкова дълго време със сигурност струва доста милиони . Добре че са от богата държава