Разкриха как е изчезнал асирийския град Керкемиш

Клинопис издаде трагедията на града
Обновена: 2 май 2019 14:43 | 22 апр 2019 21:03,
26
Разкриха как е изчезнал асирийския град Керкемиш
Снимка: Reuters

Учени от университета в Болоня разчетоха клинопис, който изяснява съдбата на изчезнал древен асирийски град, съобщава сайтът Юрикалърт.

Още по темата

Дешифрираният текст е от времето на асирийския цар Саргон Втори, който е управлявал от 795 до 722 година пр. н.е. Клинописното писмо описва завоюването на град Керкемиш и плановете за превръщането му в нова столица, пише БТА.

Италианските изследователи са разчели текста от три глинени цилиндъра, открити през 2015 година в руините на  Керкемиш, разположен на границата между днешна Турция и Сирия, на река Ефрат.

Клинописът разказвал за предателството на хетския крал Пириси, благодарение на което Саргон Втори завзел град Керкемиш. Пириси бил изпратен в изгнание, а неговата войска преминала на страната на завоевателя.

Новият владетел възстановил иригационната система на града и засадил градини. Това издавало намерението на Саргон Втори да направи от Керкемиш новата столица на Асирия. Но царят починал по време на поход и плановете му не могли да бъдат осъществени.

Наследниците на Саргон нехаели за красивия град и той скоро изпаднал в упадък. В края на VII век Керкемиш бил разрушен от вавилонците.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 20Не "историците от Кремъл ще спомогнат", а руските историци. Те са работили много по този въпрос. Случайно да си чувал името Лев Гумильов? Велик руски тюрколог, син на Анна Ахматова, страдалец, прекарал дълги години в ГУЛАГ. Чети, момче!
21
3
 
3
 
! Отговори
Проф.БожидарДимитров преди 4 години
Семити, сър! Грозни, черни, космати, уродливи, гнусни и смрадливи като оригинални гърци.
20
4
 
4
 
! Отговори
СПАРТАК преди 4 години
Лошото е че тия муургави гръцки прародители са пропълзяли насам и са окупирали и владеят и досега северното беломорие, което си е наше, българотракийско
19
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По добре да разкрият как са изчезнали Българите от Стара Велика България,след като сме били девет държави,по едно и също време.Сигурен съм че историците от Кремъл ще спомогнат с удоволствие за тези разкрития.
18
10
 
10
 
! Отговори
Я, па Я преди 5 години
В тия територии, Близък изток и поречието нищо добро не се е родило. Току се пръкне някой месия с мераци да става бог и измисли нова религия, съответно фанатизъм. Преди тия да пробият в тогавашна Европа тук културата и цивилизацията е процъфтявала. Християнството (брутална еврейска секта) е върнала европейските народи 1000 г. назад и е донесло 1500 г. мрак и упадък. Днес ни се натрапва исляма кандидат за същото и пак от там идва. Изолация и мор за тези докато не изчезнат в небитието ...
17
24
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На стените са намерени надписи (слава на бсп и да живее комунизма ) което обеснява и разрухата
16
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
вРазкриха как е иьчезналасирийскиЯТасирийскиЯТасирийскиЯТград Керкемиш. Капишколко ти е слаббългарскиЯТ?
15
0
 
50
 
! Отговори
Трайо преди 5 години
"управлявал от 722 до 795 година пр. н.е."Годините са по-скоро наобратно!
14
0
 
20
 
! Отговори
malart преди 5 години
"управлявал от 722 до 795 година пр. н.е"
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 2 бъркаш Саргон 2 като владетел със Саргон 3 пра племеника му Заклан в Гимирските войни
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1 така е но ключва и разделновадово канално наторяване с био продукти тип Акo
11
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да видим какво е станало Дошли предатели на власт с чужда сила ...разсипали икономиката лъгали крали и накрая всичко се сринало...абе комунизъм в чист вид...Ако покопсят още малко и партиен дом на БКП БСП ще излезе
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По скоро са заковавали оданата кожа на вражия владетеля за градската порта .А конкретно Асириската армия е била огромна 160 000 за няма и два милиона население и страшно ефикасна за времето си .... Просто са се озовали във война с целия тогавашен свят и са ги изклали
9
1
 
17
 
! Отговори
az преди 5 години
До АнонименПри някои държави (монголската, асирийската и да речем маите) контрола на завоюваните територии се е държал предимно чрез страх от изстъпления при потушаване на бунт. Неголяма армия за огромна територия. Мисля че точно за асирийците има запазени артефакти, в които упоително обясняват как са драли живи бунтовници и т.н. Един вид "дори да не сме наоколо си опичайте акъла да не стигнем и до вас".В античния свят има доста логика да рекламираш собствения си садизъм. По-евтино е:)
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 6 е то за целта трябва и да могат и да пишат ...а това разваля очите за меча и стрелите ;))) Доста характерно а и практично мислене за епохата
7
3
 
12
 
! Отговори
Jek преди 5 години
Асирийците са били много жестоки воини. Пращали са послание в обсадените градове да се предадат вместо да пият урината си под обсадата. Отказалите да се предадат били избивани до крак. Съседите им са ги изклали с удоволствие.
6
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не врвам някой в случая победителят да напише на една стена как е погубил цял град, нещо не са разчели като хората.
5
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бая спорен владетел наблъскал се във война със всичките си съседи на куп ...и заклан по време на поредното нашествие на конни варвари Гимери ( кимирийците не тия на конан де ;))))
4
3
 
11
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
Интересно четиво, благодаря г-н Гълъбов.
3
14
 
19
 
! Отговори
Реалноста преди 5 години
Комунистите са дошли на власт и нататък е ясно ...