ЕС до Украйна: Крим е ваш, продължавайте реформите

Юнкер и Туск написаха на Володимир Зеленски кое е важно за Европа
22 апр 2019 16:07,
82
ЕС до Украйна: Крим е ваш, продължавайте реформите
Володимир Зеленски. Снимка: БТА

Председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер се обърнаха с рядко общо послание до новоизбрания президент на Украйна Володимир Зеленски. В него те му честитят победата на изборите в неделя и очертават европейските приоритети за отношенията с Киев.

В писмото двамата лидери на евроинституциите обръщат внимание на европейската позиция за непризнаване на анексията на Крим от Русия, както и за прекратяване на военното напрежение в Източна Украйна.

“Можете да разчитате на продължаващата и твърда подкрепа на ЕС за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна”, пишат Туск и Юнкер до Зеленски.

Още по темата

Европа е наложила санкции на Русия, отказва да признае присъединяването на Кримския полуостров, както и провежданите там избори. Отделно санкции на Кремъл са наложени и за неизпълнението на Мирските споразумения, които целят да установят мир в Донбаския регион в Източна Украйна.

В общото си послание двамата председатели на евроинституциите дават на новия президент да разбере, че ЕС ще очаква продължаване на реформите за борба с корупция, укрепването на законността, либерализация на енергетиката и стабилността на държавните финанси.

Брюксел предостави на Киев рекордна финансова помощ за макроикономическата стабилност на бюджета от 1 милиард евро, половината от които бяха одобрени за плащане в края на миналата година.

Европа се надява при новия държавен глава да продължи и споразумението за свободна търговия, което дава привилегирован статут на европейските компании в Украйна и на украинските износители в ЕС.

Туск и Юнкер изразяват надежда, че Зеленски, който е новак в политиката, ще продължи пътя на предшественика си Петро Порошенко, който беше проевропейски настроен.

“Значителен напредък е постигнат през петте години от Революцията на достойнството в Украйна и остава много да се направи за пълното реализиране на мирната, демократична и просперираща Украйна, за която призовават нейните граждани”, пишат двамата председатели на Съвета и на Комисията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
0
 
! Отговори
Викинга преди 4 години
Лелееее, абе не си ли начесахте езиците с Крим, така че и нон стоп да лаете, Крим е бил, сега е руски и ще е винаги руски! Запрете се вече, че и малкия Иванчо ви се смее))!!!!
68
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПО-ДОБРЕ КОМИК, ОТКОЛКОТО ПОЖАРНИКАР.
67
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тодор Бъчваров. Още не е седнал на трона и не са го коронясали и утъпка пътека до Израел , на гнило ми мирише тая работа , със тях човек да си няма ож-беш .Евреите си имат Стар мерак за Крим още от времето на Сталин , но не им излезна ,,късмета", мъти се нещо ама де да видим.На младока тиквата още му е зелена , та от всякъде се надпреварват умни акули да му дават и как твърдо стоят зад него .За Крим да не си трови нервите оти ще му мине , всяко чудо за три дни.На добър път , МНОГО ВНИМАВАЙ .
66
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз не признавам слънцето за звезда.
65
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
интересно Ишиаса стъпвал ли е въобще някога в Крим, има ли въобще представа от хората там, като например че никой не говори измисления украински, за да е толкова категориченМежду другото и Зеленски не говорим украинскиСамо руски и английски
64
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи ще излезе, че ЕС насъсква Украйна срещу Русия. Защото и децата знаят че Крим винаги си е бил руски или поне от 9-ти век
63
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
VSE EDNO VI KAZVAM BYLGARO LUNATA E VASCHA DERZAITE AAXAAXAAX
62
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора не разбрахте че Крим е руски. Руския цар го е отвоювал от турците. Ако го бе отвоювал украинския цар щеше да е украински. Той Крим е бил и български ама едно време. Не Украйна, а украйнината е минавала ту в руски, ту в полско-литовски ръце. Затова Туск ги приказва тия приказки, а Юнкер , той е един объркан от напредналата си възраст и напитки човек. Оставете ги и двамата. Крим е Руски. Кой не вярва да иде и да се убеди.
61
2
 
17
 
! Отговори
Иван Шишман-НАТО ВЪН преди 4 години
Хахаха.Скоро и Аляска ще си върнат.
60
2
 
21
 
! Отговори
Д преди 4 години
Ес да си гледа работа крим е руски кой слуша ес в русия ха ха има др които му се козъруват
59
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-добре Украйна да подари Крим на САЩ, Германия, Великобритания и да ги помоли след това те да и върнат Крим, не руснаците.
58
2
 
5
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 4 години
След като сериалът се превърна в действителност ,пожелавам добрите събития от него да продължат да се случват
57
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 57Хи-хи.............тия случайно няма ли да питат Екатерина Велика ЧИЙ Е КРИМ??????? Море, де гиди недо-дяла-ни джендърчета, ще си го получите вие от "Дядя Вова", та тогава ВАШЕ ЧУДО НИЧИЕ!!!
56
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АХАХАХА..тъй,тъй.."Крим е ваш.." Само да попитам-чичо Володя знае ли?Щото после ЕС ще трябва да ви праща спешно чували..ама не за ***!Просто да знаете де...не че нещо :)
55
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Украинците разбраха че ги клатят.
54
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дали ще има газ от догодина зависи единствено от Путин.
53
0
 
26
 
! Отговори
Мюрето преди 4 години
С чужда пита помен прави.
52
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Юнки много го боли ишиасът...Много!
51
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еее, добре че най-после ЕС го върне на Украйна.
50
2
 
43
 
! Отговори
пиян Жан-Клод Юнкер преди 4 години
"ЕС до Украйна: Крим е ваш, продължавайте реформите"ХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХХАХАХАХАХАХАХАХААААААААААААААА...............