Почина българска актриса Виолета Гиндева

След кратко боледуване
Обновена: 21 апр 2019 18:38 | 21 апр 2019 17:19,
65
Почина българска актриса Виолета Гиндева
Снимка: BulFoto архив

Напусна ни голямата българска актриса Виолета Гиндева. Тя си отиде на 72-годишна възраст след кратко боледуване, съобщиха от Народния театър "Иван Вазов".

Ще я запомним като част от най-обичаните лица на българското кино и театър, преподавател, журналист, но преди всичко като човек с непоклатим дух, устоял на повратностите на времето.

Виолета Гиндева е родена на 14 юни 1946 г. в Сливен. Дъщеря е на професора по философия Панайот Гиндев. Първото ѝ докосване до театъра е чрез опитите за детскопредставление в двора на баба ѝ в кв. Клуцохор, като саморъчно изработва декорите и куклите.

Тя завършва актьорско майсторство в класа на професор Желчо Мандаджиев във ВИТИЗ през 1968 година.

Играе в Драматичния театър „Сава Огнянов“ Русе, Народния театър „Иван Вазов“, Театър „София“, театър „Сълза и смях“ (от 1994). Директор е на кафе-театъра в кафе-бар „София“ от 1998.

Виолета Гиндева си партнираше със Стефан Данаилов и Йосиф Сърчаджиев в „Черните ангели“ на режисьора Въло Радев през 1970 г. През 1975 г. се снима в „Сватбите на Йоан Асен“ заедно със Стефан Данаилов, Апостол Карамитев и Коста Цонев. В „Чичо Кръстник“ на режисьора Стефан Димитров отново играе с Коста Цонев, а също и на Стефан Мавродиев и Катя Паскалева (1988 г.).

От 2003 до 2007 г. е заместник-кмет на Пазарджик, от квотата на БСП.

От 2008 г. Виолета Гиндева ръководеше своя първи самостоятелен клас по актьорско майсторство в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
4
 
! Отговори
Колкото и да триете преди 4 години
някои факти няма да се променят.
41
2
 
25
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 4 години
Тя и Невена Коканова бяха едни от най красивите и талантливи родни актриси. Но времето не прощава на никой. Светла й памет.
40
4
 
35
 
! Отговори
АК-47 преди 4 години
Интелигентна, креативна, чудно красива, това е Виолета Гиндева! Отиват си стойностни хора. Поклон и мир на праха й.
39
4
 
39
 
! Отговори
Съболезнования преди 4 години
Да почива в мир! Една от най добрите артистки в България. И много красива.
38
58
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една комунистка по -малко,не мога да и измоля прошка от Бог.Те ни учеха че такъв няма
37
4
 
48
 
! Отговори
Един младеж на 52 преди 4 години
Преди години...ех, бях влюбен в тази жена-тя бе най-красивата, най-чаровната и всички я харесваха(изключая онез, които мислеха, че божия дар от красота и дава предимство).Рядко срещано явление...Ролите й носеха радост и нещо повече...Една от малкото, нетунинговала времето, а то е безпощадно..., когато не се молиш за трохата!Всъщност, достойно време за достоен край!
36
4
 
49
 
! Отговори
Бг преди 4 години
С такива неповторими и светли личности като прекрасната Виолета Гиндева си отива и малкото останало от хубавата ни някога Родина, хора.....
35
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Била е много мило момиче на младини.
34
6
 
38
 
! Отговори
д-р Петров преди 4 години
Преди 50г.бяхме гаджета...Няма да забравя никога какъв човек беше...огън! Много кратък живот ни е дала Природата...Бог да я прости!
33
2
 
60
 
! Отговори
до Анонимен № 2 преди 4 години
"...Доста е остаряла поне ако се съди по снимката...."......................................................................................................Ако си на 72, пусни твойта снимка да те видим, ако си под 72- като станеш- пак се покажи да те видим!!! Това ли намери да пишеш за тази прекрасна жена и актриса!
32
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бог да прости душата и, всичко друго вече е излишно!!!
31
2
 
68
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Красива жена и забележителна актриса.Светла и памет
30
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много я харесвах мир и пожелавам и ще я помня с ролите й
29
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голяма актриса!!! Поклон !!!
28
7
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прекрасна. Едно рядко съчетание между външна и вътрешна красота. Една от малкото актриси, които не се пребоядисаха и не се изкараха пострадали от предишната власт. Дори човек да не споделя убежденията и не можеше да не я уважава. На това се казва почтеност. Боже, колко беше божествено фотогенична. Как я обичаше камерата.По няколко пъти гледахме филмите само заради нея. Прекрасно си партнираше с друг почтен човек Стефан Данаилов. Да талантите не принадлежат на партиите, а на България! Поклон !
27
4
 
36
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
Бог да прости актрисата... тук, някак си, неволно се сещам за песента със въпросителното заглавие "кой иска да живее вечно"("who wants to live forever") ... което аз бих заменил с "а кой разумно?". R.I.P. на придружаващата младостта ни с отраженията си - Виолета Гиндева..
26
8
 
13
 
! Отговори
R.I.P. преди 4 години
...
25
7
 
75
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Блестяща, магнетична, красива и талантлива, една от иконите на българското кино - такава ще я помним
24
31
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубостта е краткотарйна и бързопреходна.
23
8
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 1"Защо да й е имен ден ?"---Защото си лишен от Божия дар да мислиш! И защото си бягал от час по ботаника и български език в училище! Знаеш ли как е другото име на цветето трендафил?? Не! Е, затова не знаеш и другото име на цветето теменужка!