Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2019 22:46 - СЕЛО ВРЕЛО - В ЦЕНТЪРА НА КУЛТУРНИ АНТИЧНИ ОСТНАКИ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1661 Коментари: 1 Гласове:
7

Последна промяна: 10.04.2019 15:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
    С посвещение на г/жа Росиела и пожеланиие да посети гези места, до които съвсем наблизо се достига с кола. Спирката е в махалата на Врело, Гузоолар. Вземете един турчин да Ви разведе, това за него ще бъде голяма радост. Откажете ли обаче да му погостувате след разходката за малко в неговата къща, това ще бъде голяма обида за него.


    Това незабележимо село, в което едва ли се отбива някой "турист", пътуващ с колата си за светилището на Орфей до с. Татул е разпоожено географски на североизточното разклонение на дела на Родопите, наречен Стръмни рид. Тук най-популярното светилище, което се посещава е това на Орфей, на второ място е друго известно светилище, Голямата Харманкая и на трето - медресето до това свитилище, построена на райско място. Какво има обаче около това село ще се опитам да опиша. 
   Селото Врело е на самото било на рида, спускащ се от дела Стръмни рид. Един рид от него продължава към р. Арда, като към него принадлежат  светилището Голямата Харманкая и мюсюлманското светилище до с. Биволяне, днес там има медресе. На втория рид, отклоняващ се също от селото пък е светилището на Орфей.  Ама не е само то. С тракийски светилища е изпъстрена цялата долина на реката, извираща изпод с. Врело и достигаща до реката Буюкдере. Още едно разклонение има от селото на изток, друг рид пък с две светилища и шарпани за производство на вино продължава към долината на р. Буюкдере. При с. Неофит Бозвелиево има тракийско светилще, доста скромно по размери, но сред голяма красота, чиито култови ниши се виждат от пътя. Друг рид започва пак от с. Врело, махала Гузоолар. Четириметрова римска магистрала отвежда до две светилища на билото, на един кромлех и слиза под махала Въз, къдеето има още две импозантни ветилиища, Гоемия и Малкия казани. Ако се продължи надолу по реката има още десетки, но по-скромни. Тук има пътека на траките в скалата, по която те са преминавали до светилищата си широка около метър с парапети. Въвеждам и още едно понятие, махала Къщакьой, и тя някога част от с. Врело. 
   Ще завърша с това, че на два км. от с. Врело на рид, започващ от него разположено с. Равен. От него заапочват две рекички, по долиниите на които има десетки светилища.  Едно от тях е пещерен комплекс, други две са със скали, наподобяващи човешки фигури. Колко са римските пътища тук, не мога да ги изброя. няма долина без тесен римски път тук, няма било, по което да не минава широк римски път. Тук е едиин фантастичен свят с изключитерно силно излъчване. По линията на ЕФРР построиха път от с. Врело през диввнотоо с. Кос към с. Джелепско и Крумовград, което шосе пхрави връзка с други светилища набллизо като това до с. Чуково и теези над селата Друмче и Обичник. Но няма кой да ги посещава. Те е не се откриват лесно, пада много сериозно търсене, а за наличието им знаят много мало турци.
   Това е разликата между краасотата тук и напр. тази на Риила. На Рила огиваш напр. на най-красиивото рилско езеро, Карагьола или на Пирин на най-красивото у езеро, Тевното в циркуса Белемето, красотата иим те завладява. Но да достиигнеш до красоотата на Родопа, да я разбереш и обикнеш, трябва да притежаваш още качества.

image

Останки от махала Гузоолар, която е отправната точка по римска магистрала да се посетят десетки тракийски светилища и винарни. По това напавление се намира едно от любимите ми места в Източни Родопи, махалата Къщакьой, в центъра на целия светилищен комплекс тук. Имам си и любимо светилище, Големият и малкият казан.
   При изверването селото през 1989 г. то се е изселиило нацяло в Турция, сега някои възрастни хора са се върнали и са ремонтирали къщите си с намерение да умрат по родните си места, но са силно обезпокоени за годините, които ги очакват. С парите си от Турция, които до преди две години сменяли 1000 лири за 1000 лв. днес за тези 1000 лири поручавали само 266 лв. При това положение, казват те, нас повторно ни прогонват от тук, обвинявайки Ердогана.Мъчно ми е за тези бедни хора и тази година първият товар с армагани от колата ми - дрехи, обувки, кухненски потреби и др. ще разтоваря в това село. Нещастници. В Турция наричани бълари, в България наричани турци и то все в обиден смисъл...А те с цеенностна система, работили цял живот освен ако не са болни на легло и абсолютно немощни от старост.

image



image

Останки от тракийска винарна - шарпан. Тук преди няколко години е бил лозарски център.

image

Този човек тръгна с мен, защото така съм щял да спечеля време, през което ще търся винарните, а и той искаше да си спомни местата, по кото е израстнал до времето, когатосемейството му напусвало България. Ремонтирал е скромно къщата си, много е обезпокоен дали следващото лято ще може да дойде отново, ако така върви дереджето в Турция.

image



image



image

Над винарната има светилище с размити от времето дела на траките по него.


image



image



image



image

                              В дясно е долината на р. Буюкдере.

image

              Доправян от траките камък над една от винарните.

image



image

Едно отхдесеткиге светилища над река Буюкдер.

image

Навлизам във следващото светилище.

image



image



image



image


image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image

                                Нов тракийски кръчмарски цеентър?

image



image



image



image



image

Едно от най-китните села тук По време на изверването хората са решили да останат в селото, чмалка чадст от тях са се преселили в Турция. Вижда хсе училището, което е ремонтирано и приготвено за хоспис или хотел. От тук към колко тракийски светилища се тръгва!!

image



image

             Римска магистрала, ширако 4 м.

image



image



image

С пари от ЕФРР се построии този мост, а покрай него ии път, който свързва с. Врело  със с. Джеелепско. Така пътят за посещаване на прекрасния дял Стръмни рид и на Крумовград през пранината е съвсем кратък и пресича много красив участък. Добре, че сме към ЕС, та ни отпускат пари по програми, ако бяхме към Путин, той щеше отново да ни ограби акто с Големия шлем на Първанов или АЕЦ-а на Овчекрушков.

image

Река Буюдере.  Интередно - отляво по течениетоо - светилище след светилище, от дясно з нитоо едно. Но пък черни щърели и риби във вирчетата - бол.

image



image



image

Благодаря Ти Господи, че вместо по кръчми и чалга чакараки
си вкарал команда в чипа ми да ходя сред тези дивни места!




Гласувай:
8



1. planinitenabulgaria - Госпожо Радостина,
10.04.2019 15:52
отрицателният Ви вот показва, че не сте доволна и от този ми постинг. Напомням Ви за още един отрицателен вот, когато писах постинг за мястото на Сонатата "Валдщайн" в моето сърце. Предполагам, че по-добре познавате планините на Бълтария от мен и искате още, предполатам, че познавате по-добре творчеството на Бетховен от мен и пак искате още. Дано да е така. Защото ако не е, причината ще да е войнствата, налагаща се, арогантна простащина. Изтъкнете мотииви, ако обичате, за да преценя коя от дветет хипотетични вероятности за отрицателните Ви вотове, които пприемам като заподмятвани срещу постнгитте ми средни пръствое, да приема.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12282641
Постинги: 4566
Коментари: 10794
Гласове: 18370
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930