Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2019 14:44 - Световният икономически форум’ 2019
Автор: sindfeds Категория: Бизнес   
Прочетен: 790 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Политици, представители на бизнеса и банкери се срещнаха в швейцарския курорт Давос в периода между 22 и 25 януари, тази година. Темата на форума беше: "Глобализация 4.0: формиране на глобална архитектура в епохата на четвъртата индустриална революция". А именно - как глобализацията да  доведе до подобряване стандарта на живот на хората по света.

Приоритет на разговорите беше интензивната промяна в света в резултат на  високотехнологичната дигитална революция. Основателят и изпълнителен директор на форума Клаус Шваб коментира, че четвъртата вълна на глобализацията трябва да се концентрира върху хората и да бъде устойчива. "Навлизаме в период на голяма глобална нестабилност, предизвикана от технологичния разрив на Четвъртата индустриална революция и пренареждането на геоикономиката и геополитическите сили", посочи още той.

Шестте основни теми на събитието: геополитиката в многоконцептуалния свят, бъдещето на икономиката, индустриалните системи и технологичната политика, устойчивостта на риска за насърчаване на системното мислене, човешкият капитал и обществото, както и глобалната институционална реформа, бяха разгледани в над 350 сесии.

В поредица от постове ще публикуваме някои по –интересни теми от Форума.

Умните машини ще променят обществото

Изкуственият интелект ще стимулира икономическия растеж и ще създаде ново богатство. Машините, които “мислят” като хора, ще помогнат за решаването на големи проблеми - от лечението на рак до климатичните промени. И все пак милиони работещи хора ще трябва да се преквалифицират, тъй като роботите ще ги направят излишни.

Тези контрастни съобщения бяха представени от водещи експерти в света на технологиите по време на Световния икономически форум в Давос, докато лидерите обмислят как най-добре да отговорят на възхода на интелигентните машини, пише Financial Times.

Себастиан Трун, изобретателят на автономните коли на Google и почетен професор в Delft University of Technology, заяви, че “почти всяка утвърдена индустрия не се движи достатъчно бързо”, за да адаптира бизнеса си към тази промяна. Той предполага, че самоуправляващите се коли ще направят милиони таксиметрови шофьори безработни, а самолетите ще се движат на автопилот, което ще означава премахването на необходимостта от хиляди човешки пилоти. С появата на нови технологии винаги се създават нови работни места”, коментира той. “Не знам дали и този път ще се случи така, но съм уверен, че ще ги открием”.

Според проучване, публикувано от Световния икономически форум (WEF), увеличаването на автоматизацията и изкуствения интелект в работната сила ще доведе до загубата на 7,1 млн. работни места през следващите пет години в 15 водещи икономики. Същевременно ще помогне за откриването на 2 млн. нови работни места през същия период. Водещите ръководители в индустриите са притеснени от ефекта на замяната на работни места.

Делегатите дебатираха дали напредъкът в роботиката и изкуственият интелект ще имат трансформиращ ефект - толкова голям, колкото електричеството например постига в миналото. “Машините с изкуствен интелект могат да сканират мозъка по-добре от повечето рентгенолози, но могат и да заваряват по-добре от който и да било човек”, твърди Айла Нурбакш, професор по роботика в Carnegie Mellon University, институцията, която си партнира с Uber по разработването на автономни коли. “Това се отразява на работните места на сините и белите якички. Никой не е в пълна безопасност”.

Питър Брабек, председател на Nestle, предупреди, че някои страни ще станат нестабилни, ако компаниите не заменят работните места, взети от машините.

“Други индустриални революции са стрували много хора”, посочва той. “Не съм сигурен, че имаме времето тези прекрасни пазари да се справят с всички тези проблеми”.

“Ще трябва да похарчим пари за образованието на нашите хора, не само на децата, но и на хората, които са в средата на кариерата си, така че да могат да намерят нови работни места”, коментира главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела. 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sindfeds
Категория: Други
Прочетен: 1567979
Постинги: 178
Коментари: 628
Гласове: 132
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930