Слушалките и вредата: Не формата е важна, а силата на звука

Все повече хора стигат до УНГ с оплаквания
17 апр 2019 11:25,
8


Колко опасни са слушалките за здравето ни и как правилно да ги ползваме? Оказва се, че формата на слушалките няма значение, а трябва да следим за силата на звука.

"Най-опасни са слушалките, с които слушаме най-силен звук", поясни проф. Стефан Лолов, специалист по УНГ.

По думите му всеки звук над 80 децибела уврежда слуха.

Той посочи, че ние чуваме добре в определени граници, но има фактор, който не отчитаме, и това е околният шум. Професорът обясни, че за да възприемем полезната информация, тя трябва в определена степен да надскочи шума.

Лалов сподели, че процентът на хората, получаващи някакво оплакване от слушалките, се увеличава постоянно. Той допълни, че някои хора чисто наследствено имат по-голяма устойчивост на силни звуци.

Специалистът открои три различни фактора за вредата от слушалките - като източник на силен звук, пренасяне на инфекции и неудобните им форма и размер.

"Голямата сила на звука води до увреждане основно на вътрешното ухо, смяната на слушалки между хората води до инфекции на канала на ухото, а самата форма и твърдостта на материала, от който са направени слушалките води до краткотрайна болка", разясни експертът пред Bulgaria ON AIR.

Според него не може да се даде категоричен отговор вредно ли е лъчението, което излъчват устройствата за здравето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
JJIvanov преди 5 години
Всички слушалки са вредни/ Продаваните с зарибяване спец раз средства вкл маскирани като джобни телефони са следени обемно от външна цивилизация вкл през холограмни оръжия нарочно лепени в тях.жертвите вкл деца получават видими трайни увреждания лесни за диагностициране вкл видимо вкл с инфрачервени и мулти спектрални камериВоенни експерти да ползват записи на радиотелеграфия от 50-60 години на 20 векнашествениците са записани като особен шум.
5
0
 
1
 
! Отговори
Лл преди 5 години
Много ясно. Ми то като увеличавам до края звука си го пише
4
0
 
2
 
! Отговори
sport преди 5 години
До МенНе, но при нас е уникално, особено старите мотриси, купувани по времето на ЦОЦиаЛИЗЪМа.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До менХхахаха! Слама? Не, просто не е прието ДА СЕ КРЕЩИ когато се говори. Замисли се, коли българи обичат да ВИКАТ. "Хей, не говорете толкова силно, пречките на останалите!" "чи мени ко м и ти рисува мааа, паткооо ***" и други ругат и, които не смея, да напиша.
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1: съвременните смартфони показват предупредително съобщение, когато увеличиш над нормата. Обаче, когато си в нашето метро, то не можеш мислите да си чуеш. Толкова е шумно...
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1Повечето производители пишат максималната мощ, която може да бъде отдадена от слушалките им, на гърба на кутията. Също така съществува и т.нар. децибел метър или шумометър. Повечето са достатъчно малки, за да се тестват със слушалки. Все пак, говорим за здравето си. Заслужава си, да се провери. Същи така, добр ее да се взимат с по-добри марки, защото изолират звука по-добре.