Велопоход за болните от хемофилия: Колко са те у нас?

17 април е Световният ден на хемофилията
15 апр 2019 12:10,
3
Велопоход за болните от хемофилия: Колко са те у нас?


Най-малко 700 души в България страдат от хемофилия - рядко генетично заболяване.

Болните от това заболяване деца изпитват затруднения с достъпа до лекарства, училище и детски градини.

Тази година ще се проведе велопоход в подкрепа на хората, болни от хемофилия. 17 април е Световният ден на хемофилията, а на 21 април в София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора ще се проведе събитието.

"Все повече се чува за това заболяване в България. Колкото повече се знае за него – толкова по-добре. Това е много рядко заболяване. Хемофилията засяга предимно мъжете. Заболяването предизвиква нарушения в кръвосъсирването. То не се разпознава лесно. Тези хора не кървят повече от други, но кървят по-дълго. Ако някой има съмнения – трябва да се изследва. Карането на велосипед и плуването са препоръчителни спортове за болните от хемофилия", коментира Виктор Паскалев, част от организаторите на велопохода. 

Той изтъкна в студиото на "България сутрин", че при децата лечението на хемофилията до голяма степен е покрито от НЗОК, но при над 18-годишните е по-сложно.

"Аз съм майка на дете с хемофилия, което вече е на 7 години. Хематолог ни диагностицира. Изпитваме проблеми при записването на тези деца в училище. Институциите подхождат със съмнение. Това се отразява на психиката на децата ни. Те не са по-чупливи от връстниците си", сподели Емилия Андреева пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 5 години
И как точно велопохода ще помогне на болните?