Половината асансьори - потенциални убийци, подържат ги нелегално

Техници без лиценз се грижат за съоръженията, оставят ги опасни за хората
31
Половината асансьори - потенциални убийци, подържат ги нелегално
Снимка: Булфото, архив

Половината асансьори у нас се поддържат нелегално. Това твърди председателят на Българската асансьорна асоциация инж. Валентин Маринков. Според него често подобна поддръжка е формална.

По думите му има фирми в бранша без лиценз за поддръжка, защото не могат да отговорят на определените изисквания.

Още по темата
"Даже не може да се каже, че са фирми. На ордер пишат, че са взели петдесетте лева за абонамента, колкото да може касиерката да се отчете пред общото събрание на входа. На такива техници не може да се търси отговорност, защото те нямат договор с етажната собственост. Те не можело и да бъдат и санкционирани от ДАМТН, защото нямали лиценз, независимо от това, че става дума за съоръжения с повишена опасност и формалната поддръжка излага на риск живота и здравето на хората. Така вече 30 години без ред, правила и санкции“, категоричен е той.

"За това и стават трагични случаи, като този в блока на "Цариградско шосе” в София. Там аварията стана след ремонт, направен в противоречие с всички правила за извършването му. Инспекторът, приел асансьора сигурно не е ходил да види какво е направено и дали отговаря на изискванията“, добавя Маринков.

Той посочи и друг пример за безотговорно отношение на етажната собственост. В един от големите ЕПК-блокове в столичния "Младост-4“ от 3 асансьора работи само един, а от другите два се свалят части, за да го поддържат.

Според него около 120 000 са асансьорите в страната, като около 100 000 са стари, за които няма резервни части.

Най-тежко е състоянието на асансьорите в Северозападна България,  където цели градове могат да останат без поддръжка. В района Бяла Слатина техниците са трима души над 70-годишни. В Монтана са останали 5 човека за около 250 асансьора и те са също възрастни. Те обикновено разбират само от старите асансьори и не искат тепърва да се учат на новите, а младите пък нямат мерак да се поддържат и ремонтират стари. При старите има по-голям риск от повреда или злополука по време на ремонт. В София, където има 30-40 хил. асансьора, също има криза за работна ръка, добавя Маринков и пояснява, че дефицитът за техници е остър и в Средногорието, в област Благоевград и на много други места в страната.

По думите му на всеки 50 асансьора трябва да има по двама души или общо 4800 асансьорни техници, за да може съоръженията да се експлоатират съгласно инструкциите на производителите, а в момента общата бройка е доста по-малка - само 2000. Особено остър е дефицитът на кадри във фирмите, които поддържат стари асансьори, защото всеки бягал от отговорност да ги поддържа и ремонтира.

„Както е тръгнало до 5 години старите асансьори ще останат без поддръжка и в най-големите градове“, прогнозира Маринков. „За да се реши поне отчасти проблемът с кадрите асоциацията ни се договори с ръководствата на столични техникуми там да се сформират паралелки за обучение на ученици по специалността за поддръжка на асансьори. В момента имаме 13 стажанти и се надявам да възбудим интерес у тях към професията“, добавя браншовикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
илия преди 4 години
ей, тоа прекупвач не спря да лъже хората ,огладнял е пак
27
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Асансьорната мафия пак е замислила поредните грабежи.
26
0
 
4
 
! Отговори
До ДА преди 5 години
На човек се плащат текущите разходи, но ремонти и подобрения са на база идеални части.
25
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Асансьора на Цецо как е? Не, че нещо, но да не се притесняваме.
24
3
 
6
 
! Отговори
ДА преди 5 години
До Анонимен"Трябва да им оправят асансьорите и после да разделят на суми според площ апартамент."Да бе,според площ апартамент!От къде го извади това!?Можев 100 кв.м. да живее един човек ,а на 40 кв.м.-пет!Плаща се на човек,не на площ!
23
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като асансьорите са съоръжения с повешена опасност защо държавата не прави нищо по въпроса, освен да санкционира. В София се произвеждаха асансьори- закриха завода. Защо не се намали ДДС за тях, защо не се дава изгоден кредит за купуване на нови, защо не се даде на техникумите бройки за техници. и т.н. В Русия този проблем стоеше, но държавата при купуване на нов поема 90% от стойността му. Нов асансьор у нас струва от 25 до 30 000 евро с монтажа. Кой блок може да си позволи този разход?
22
2
 
7
 
! Отговори
Мдам преди 5 години
До Съсед5 ?? В моя вход в малък провинциален град събираме по 1.50 за чистачка и не искат да дават. Пет лева няма как да изкарам от тях.
21
1
 
21
 
! Отговори
sofeto преди 5 години
То да са само асансьорите, входовете и стълбите на блоковете стават за "реални декори" от най качествените филми на ужасите!
20
1
 
22
 
! Отговори
Съсед преди 5 години
То е война да съберат по 5 лева такса за поддръжка, тия драпат към нови асансьори. Къдеее беее, пеша ще ходят, няма един лев да дадат за асансьор.
19
2
 
6
 
! Отговори
Еиии и мишките-- преди 5 години
ше обръснете за пари....
18
17
 
13
 
! Отговори
Пич преди 5 години
Хайде сега на всички панелки с някакви клетници вътре, им натресете по един нов асаньор задължително, защото стария вече "не отговаря на изсикванията". Не се напечелиха , еййй, не се наядоха. От всеки апартамент по 200-300 лева.
17
7
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
готви се нов лобиски закон за асансъорите както за телефоните в тях да се подменяткакто санирането без пари за хората 274 лв за телефона 6 лев на месец за картатана Виваком в него 65 лв на месец такса за техника 60 лв на проверяващия дали имателефон
16
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да им оправят асансьорите и после да разделят на суми според площ апартамент.Като знам във нашият вход какви драми са и как не искат да плащат дори за суми от 4-5 лв.И тва са хора очевидно имащи пари.
15
1
 
19
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Това си е частен имот- който живее там да си го оправя. Държавата не ходи на село да ми гледа оградата, да ми афалтира пътя или на направи канализация, а в крайна сметка и аз си плащам всички данъци. Частният имот си е частен- кооперациите да се оправят.
14
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЦиникАлоо, не закачай брадчедите, че веднага ще се окажеш расист! Иначе асансьорите са етажна собственост. И са грижа на собствениците във входа. Не на държавата или общината! След като 45 години са ни учили, че Андрешко е положителен герой защото е попречил на съдебния изпълнител да накаже пропилия се нехранимайко, а не, че се е жертвал за приятел. Какво да очакваме?
13
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Асансьор=Блок= селяни заселили се в града. Нас гражданите с къщи какво ни интересува
12
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИстинатаЗа кой да гласуваме? За Слави Трифонов, Марешки, Иван Костов, Бареков? Занеш ли как се събират пари от етажната собственост за ремонт на асансьор? Българина е склонен да прави основен ремонт на жилището и тормози съседите си на всеки две години. Но смята, че общите части друг трябва да му ги поддържа.
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До САМОЛЕТ НОМЕР 5Приятел, кой ни избира политиците? Не може народа да е преобладаващо ***, неграмотен и крадлив, а да си избира честни и отговорни политици. При такъв народ не могат да оцелеят професионално отговорни и грамотни журналисти. Кофти! Господина с 90 процента се издаде на какви социологически данни почива организацията на предизборните кампании. Да забеляза, че на последните президентски избори почти всички бяха включили военен в кандидат президентската си двойки?
10
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИстинатаАре стига говори глупости, ГЕРБ и БСП не са ви виновни, че българина е пълен селяндyр.
9
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е ама излиза по евтино защото българина не иска да плаща етажните такси камо ли за поддръжка.

Спонсорирани публикации