Откриха вирусни инфекции в животновъдни обекти в Ямболско

БАБХ: За животните не сa полагани адекватни грижи
25 мар 2019 20:45, Анисия Иванова
9
Откриха вирусни инфекции в животновъдни обекти в Ямболско
Архив: Булфото

Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ)-Ямбол констатира Мукозна болест по говедата и Пастьорелоза в няколко животновъдни обекти в област Ямбол.

Диагнозата е поставена след посещение на обектите от страна на епизоотолог и изследване на взети проби в Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт, съобщиха от БАБХ.

Обектите са посетени на място и е установено, че не се полагат адекватни грижи за животните, поради което са се проявили и констатираните заболявания. В тях е наблюдавана смъртност при животните, за която ОДБХ-Ямбол е взела мерки веднага след като е била сигнализирана.

Контролните органи на БАБХ удостоверяват, че в единия от случаите не е спазена процедурата за уведомяване на официалните власти при съмнение за заразна болест по животните – ОДБХ - Ямбол е получила сигнала със забавяне и от странични лица, не от самия животновъд или от регистрирания ветеринарен лекар.

Държавната програма за профилактика и борба срещу болестите по животните предвижда мерки срещу тези заболявания, които са за сметка на техните стопани. За целта те следва да се обърнат към регистрираните ветеринарни лекари, с които са сключили договор за обслужване на фермите им.

БАБХ напомня, че адекватното хранене и поддържането на животните в добро здраве са основни аспекти на хуманното отношение към животните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
роб на влаЗта преди 5 години
Брей....Векове хората гледат животни и се хранят с продукти от тях та нямаше вируси .Сега изведнъж някакви незнайни Евро агенции установиха че нашето животновъдство е заразно и опасно и трябва да се унищожи пък продукти и месо ще внасяме от тях....Айде бе...Който дойде във фермите слагайте му една вила в гърба и го горете да няма следи...
4
0
 
7
 
! Отговори
гост преди 5 години
инфекциите се пускат точно от тия които трябва да контролират,да не говорим че е и политическа поръчка.затова има само един лек АК-47за три дена няма да има вируси
3
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Соц. ТКЗС - тата е такива колективи работеха и мъчеха животните. Но тия младите журналисти не знаят
2
0
 
12
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Нали нямаше да обезлюдяват района за да строят луксозни вили за навлеците?
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В колектив от тоя бранш. Работят само *** управлявани от Простаци. И едните и другите не носят никаква отговорно за хората и животните.