Lasurit

Китайци с водороден автомобил с пробег 1000 км

Мар 25, 2019
Китайци с водороден автомобил с пробег 1000 км

Китайци с водороден автомобил с пробег 1000 км

Реклама Peugeot 408
В областта на електромобилите в момента има две основни направления – за задвижване с ток от акумулатори с външно зареждане и с ток получаван на борда на колата от т.н. “горивни клетки /fuel cells/”. Разпространението на последните изостава от това на акумулаторните електромобили, но се смята за далеч по-перспективно и в последно време започва да набира обороти.

Китайската промишленост е най-активната в сектора на автомобилостроенето, развивайки най-вече класическите електромобили със зареждане на акумулаторите от външен източник. Но и в Поднебесната империя не забравят втория начин и развиват и автомобили работещи с водород.

В тях по принцип има бордова “електростанция” в която по химичен път се получава електричество с използването като суровина за целта на водород. От гледна точка на екологичността и достъпността на суровината, тези автомобили са по-добри от традиционните електромобили.

Водородът е сред най-разпространените химически елементи на Земята, но засега добивът му е сложен и скъп. Освен това съхранението му в инфраструктурната мрежа за зареждане също изисква сериозни финансови инвестиции и засега тя не е толкова разпространена като електрическите зарядни станции за автомобили.

Със задачата да създаде и развие китайски водороден автомобил се е заела новата китайска компания Wuhan Grove Hydrogen Automobile Co. Наскоро тя показа свой прототип, който компанията обещава да качи на конвейера през следващата година.

Машината има доста екстравагантен дизайн, но главното му достойнство според създателите й е в дължината на пробега с едно зареждане – цели 1000 км! Производителят заявява, че времето за презареждане на автомобила отнеме само няколко минути. В момента серийният водороден автомобил, който предлага е най-дългия пробег с едно зареждане е Honda Clarity - 750 км. Назад

Галерия



Реклама Dacia Duster
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Нови Модели Коли Китай Тестове Авто глобус BMW BYD Citroen Geely Mercedes-Benz MG Smart Tesla

Тестовете на ADAC сочат: китайските автомобили не са това което бяха!

Апр 23, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Китай Техника /Technics Бизнес /Business Дизайн / Design Електромобили Honda Nissan Toyota

$45K EV използва твърдотелна батерия за пробег от 1000 км - видео

Апр 15, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Китай Бизнес /Business MG

MG3 - пълен хибрид за под 20 000 евро! - видео

Апр 14, 2024