Lasurit

Русия – прехвърляш колата на газ, държавата ти плаща !

Мар 25, 2019
Русия – прехвърляш колата на газ, държавата ти плаща !

Русия – прехвърляш колата на газ, държавата ти плаща !

Реклама Skoda Stock
В Русия има план за стимулиране използването на по-чисто гориво на всички нива в транспорта – в случая на газ. Министерството на енергетиката е разработило федерална подпрограма с име “Развитие на пазара горивото газ” в рамките на която се планира изплащането на държавни субсидии за разработването на автомобили работещи на газ, за закупуването на подобна техника за нуждите на общините и комуналните служби, както и да се компансират част от разходите за преустройство за работа на газ на таксметровите коли, пътническите превозвачи и частните собственици на автомобили.

Подпрограмата влиза в държавния проект “Енергоефективност и развитие на енергетиката”. В нея голяма част е отделена на газовото гориво, защото се смята, че субсидирането трябва да помогне не само за развитие на пазара на газовото гориво, но и да подобри екологичната обстановка, защото автомобилите с газови уредби изхвърлят в атмосферата по-малко вредности от класическите бензинови и дизелови коли.

За да се класира автомобил за държавна помощ при преустройството на газ, той трябва да не е по-стар от пет години. От министерството предлагат помощта за преустройството да възлиза на 27 000 рубли /723 лева/ за частните собственици на автомобили. При това референтната цена за преоборудване на колата на газ се определя на 90 000 рубли /2410 лева/. Собствениците на лек търговски тарнспорт ще имат право на субсидия от 48 000 рубли /1285 лева/, на автобуси с дължина до осем метра на 63 000 рубли /1690 лева/, на други автобуси - 111 000 рубли /2970 лева/, на камиони - 114 000 рубли /3052 лева/, а на тирове 147 000 рубли /3930 лева/.

“Няма по нищо да различаваме собствениците на автомобили и очакваме, че основният брой транспортни средства, които ще ползват облегчения по програмата ще са личен транспорт, принадлежащ на гражданети” - съобщават от министерството на енергетиката.

За следващите пет години министерството предлага да се отделят от бюджета средства за субсидии и компенсации по програмата в размер на 187 милиарда рубли /5 милиарда лева/. От ведомството отбелязват, че по тяхна прогноза около 80% от тези които ще се възползват от правото на субсидии за монтиране на газова уредба в автомобилите си, ще са частни собственици на коли. Програмата е планирана за реализация в тези региони на Руската федерация, които ще подадат съотвтна заявка. Средствата ще бъдат отделени от федералния бюджет, но за организацията на процеса за изплащане на компенсации и субсидии ще отговарят регионалните власти. Назад


Реклама Dacia Duster
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Бизнес /Business Електромобили

В Германия спада интересът към купуване на електрически автомобили

Апр 19, 2024
Авто Новини Техника /Technics Бизнес /Business Камиони / Trucks Електромобили Mercedes-Benz

Клиенти тестват вече Mercedes-Benz eActros 600

Апр 19, 2024
Авто Новини Техника /Technics Бизнес /Business Електромобили

Сега е моментът за електрически автомобил втора употреба

Апр 19, 2024