Skoda Kodiaq

Volvo Cars интегрира камери, които ще следят водачите за употреба на алкохол и опасно поведение

Volvo Cars интегрира камери, които ще следят водачите за употреба на алкохол и опасно поведение

Volvo Cars интегрира камери, които ще следят водачите за употреба на алкохол и опасно поведение

Реклама Opel Stock
Иновацията е част от визията на компанията да сложи край на смъртните случаи на пътя

Volvo Cars предприема нова стъпка - част от амбициите на компанията да сложи край на фаталните случаи в автомобилите си. Шведският производител решително се заема с проблема с разсейването на водачите и шофирането под влияние на упойващи вещества.



Освен превишената скорост, срещу която Volvo Cars предприема мерки, като налага ограничение на максималната скорост, употребата на алкохол и разсейването на водачите са другите две основни теми, които трябва да се вземат под внимание за повишаване на безопасността на пътя. Тези три области са основните предизвикателства при изпълнението на визията на Volvo да сложи край на смъртните случаи при инциденти и изискват фокус върху човешкото поведение, като част от цялостната стратегия на компанията.



Данните на Националната асоциация за безопасност на движението в САЩ (NHTSA) показват, че около 30% от всички инциденти с фатален изход зад Океана през 2017 г. са се случили с участието на водач под въздействието на упойващи вещества. Volvo Cars вярва, че на този проблем може да се обърне специално внимание, като се монтират камери и сензори в автомобила, които следят поведението на водача и позволяват на системите за сигурност да се намесят, ако той очевидно е разсеян или в нетрезво състояние, не реагира на сигналите за предупреждение и рискува да предизвика катастрофа с тежък или дори фатален изход. Тази намеса може да включва намаляване на скоростта, изпращане на сигнал към спешния център чрез Volvo on Call и като последна стъпка – активно намаляване и безопасно паркиране на автомобила.



„Когато става въпрос за безопасност, нашата цел е по-скоро напълно да предотвратим инцидентите, отколкото да намалим техните поражения, когато предстоят да се случат или вече са неизбежни“, заяви Хенри Грийн, вицепрезидент по проучването и развитието във Volvo Cars.



„Камерите ще следят за поведение, което може да доведе до сериозни наранявания или смъртни случаи“.



Примерите за подобно поведение включват пълната липса на контрол над волана за определен период от време, затворени очи по време на шофиране или изместване на погледа от пътя за по-дълго, както и лъкатушенето в пътните ленти или изключително бавните реакции на водача. Тази система за мониторинг е важен елемент от внедряването на технология, която ще позволява на автомобила да взима активно решения, с цел да се предотвратят инцидентите, които могат да завършат със сериозни наранявания или със смъртни случаи.



„Много от инцидентите, които се случват, са причинени от шофьори в нетрезво състояние“, заяви Трент Виктор, професор по поведение на водачите във Volvo Cars.



„Все още има водачи, които мислят, че могат да шофират, след като са употребили алкохол и че това няма да окаже влияние върху техните възможности. Ние искаме да гарантираме, че хората не се излагат на опасност, в следствие на употреба на упойващи вещества“.



Въвеждането на камери във всички Volvo модели ще започне със следващото поколение, построено на платформата SPA2 от 2020 г. Повече детайли за точния брой камери и позиционирането им в интериора ще станат ясни на по-късен етап.



Новината от днес трябва да се разглежда заедно със съобщението на компанията за намаляване на максималната скорост до 180 км/ч във всички модели от моделна година 2021, като ясен сигнал към обществото за опасността от шофирането с превишена скорост. Volvo Cars иска да инициира дискусия дали автомобилните производители имат правото и дори задължението да интегрират технологии в превозните средства, които да променят поведението на водачите им. Ограничаването на скоростта и инсталирането на камери са пример за това как автомобилните производители могат активно да поемат отговорност за намаляването на смъртните случаи до нула, като насърчат по-разумното поведение на водачите.



Volvo Cars днес представи и технология за безопасно споделяне на автомобила – Care Key – специален ключ, който позволява на водачите да наложат ограничение за максималната скорост на шофиране, преди да отстъпят автомобила си на друг човек. Care Key ще бъде част от стандартното оборудване във всички автомобили от моделна година 2021. Care Key, камерите за мониторинг на поведението, както и наличните вече системи за подпомагане на водача, имат една единствена цел – да допринесат за още по-безопасно шофиране.

*Източник: www.volvocars.bg Назад


Реклама Lasurit eshop
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Официални вносители- новини Авто глобус Geely Volvo

Volvo: Сбогом, дизел, време е да си кажем чао!

Мар 29, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Официални вносители- новини Авто глобус Honda

Honda оглавява изложба по време на Седмицата на дизайна в Милано

Мар 29, 2024
Авто Новини Официални вносители- новини Авто глобус Електромобили Volvo

Изцяло електрическият Volvo EX30 е обявен за "Световен градски автомобил 2024“

Мар 28, 2024