Започна новото "космическо състезание"

Русия обяви, че ще се надпреварва за дълбокия Космос
22 мар 2019 22:30, Нели Христова
76
Започна новото "космическо състезание"
Снимкa: Reuters

"Сега навлизаме в нов състезателен етап с водещите космически сили за създаването на пилотни програми, включително и такива до дълбокия Космос", така Димитрий Рогозин, директор на "Роскосмос", обяви влизането на Русия в състезанието за покоряване на Вселената.

Но не само дълбокият Космос влиза в интересите на Русия. Рогозин потвърди, че е разговарял и с президента на Руската академия на науките Александър Сергеев, който предоставил и детайли за бъдещата мисия на федерацията към Луната. По думите му първият руски космонавт трябва да стъпи на естественият ни спътник през 2030 година.

Но за да се случи това, "Роскосмос" трябва да проведе няколко тестови изстрелвания на супер тежката си ракета. В земна орбита теглото й е 130 тона, а около луна - едва 32 тона.

Преди година Рогозин бе обявил, че на спътника ни ще бъде построена база, която ще бъде обитавана от роботи с вида на Аватари.

Ала всяко "космическо състезание“, независимо дали съвременно или онова, останало като символ на ерата на Студената война - всъщност е нещо като "кооперативна конкуренция“. Това твърди Нейтън Ейзмонт, главен сътрудник на Руския институт за космически изследвания.

"Това не означава, че всички ръчкат с лакти и се надпреварват за някъде, за да бъдат първи. Може и да е изненадващо, но без сътрудничество няма да има никаква конкуренция ”, заяви Ейзмонт пред RT.
.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
2
 
! Отговори
Reptile преди 5 години
Много ***, много нещо. Кравоглави-кухороги, които по физика имат тройка, са тръгнали да коментират космически теми. УЖАСТ! Нека техните идоли първо да възобновят пилотираните полети, защото с последните си опити изтрепаха почти 20 елитни космонавти, пък после да обясняват, кой, колко е напред и в какво...
66
1
 
2
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
Нормално е руснаците да са 70 години назад от американците,защото ги стопира 70 годишен комунизъм!
65
1
 
2
 
! Отговори
Хан Крум преди 5 години
щяло да има състезание и първия руски космонавт щял да стъпи на луната през 2030 г. т.е. 70 години след първия американски астронавт. Баси състезанието ако постигат със 70 годишно изоставане това което са постигнали американците. Ей, това "боарищника" не прощава на никого. *** пак са изпаднали в делириум тременс. И с какво ще задвижвате тежката си ракета - с тежки ластици или с тежки вйглища. Смешнизи - една свястна кола не могат да направят а тръгнали с батките да си мерят пиш.ките.
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахаха, допотопите щели да се съзтезават, и това го обявяват публично. Което значи точно обратното, нито имат акъла, нито парите, нито ресурсите.Нямат и един успешен полет по-нататък от МКС.:D
63
0
 
3
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 5 години
Не можах да разбера какъв ще е двигателят, който ще движи апаратите от новото "космическо състезание" . Ако ще е досегашният, нищо няма да стане. Вервайте ми. Щом се съобщава, че "излетя успешно", "скачи се с международната станция", "излязоха извън станцията", "приземиха се успешно" и някои го имат това за новина, ние сме на ниво 80-те години на ХХ век. Тъжно е , но е истина. Ако пък някой знае за нов, перспективен двигател в употреба, да го напише и да ме опровергае.
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с тия фейкове . Умръзнами от фалшиви евроатлантически новини
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До просотоСупер е! Остави го! Хора като него не стават по-добри, когато получат образование, а просто иамт повече възможност да правят золуми ...
60
1
 
2
 
! Отговори
До просото преди 5 години
Нямаш право да си толкова неук.
59
10
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
малко "па дьо до":"Може и да е изненадващо, но без сътрудничество няма да има никаква конкуренция"!!!!АБСОЛЮТНО точно!!!..И това НЕ е провокирано от "слабост",а защото са на ясно с проблемите!..И моля,не намесвайте тук Холивуд!Впрочем,ако идете на сайта на наса и видите скафандрите,с които астронавтите излизат в БЛИЗКИЯ космос и ги сравните със..каубойските костюми на "американците,ходещи по Луната",ще ви стане ясна КАШАТА....дано да доживеем човек НАИСТИНА да стъпи на Луната и да се за
58
1
 
3
 
! Отговори
До 62 петракиев преди 5 години
Немаш правона глас бегендер.
57
2
 
3
 
! Отговори
Петракиев преди 5 години
До Аесектербе Още един *** !По горе имаше един,този е вторият.
56
0
 
1
 
! Отговори
Петракиев преди 5 години
До АнонименЕдна дума : *** !!!
55
1
 
6
 
! Отговори
Втрещен преди 5 години
"В земна орбита теглото й е 130 тона, а около луна - едва 32 тона." ?!?! Оставете правописа. Ама кой *** е бягал от часовете по физика в 5-ти клас? Че и списвач в днес станал.
54
6
 
6
 
! Отговори
Тъп на 179 градуса преди 5 години
- Ами, ако сега Русия вземе, че фалира Америка?!?
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще е супер, когато имаме персонални кораб чета и си фъркам дет ни кефни
52
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Инж... ето.Да батее,, ама кой успей, ша напра параааа, ахааа! Видиш ли ся?!
51
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Постройте база с роботи, като онзи от Роки 4!
50
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
той и путин им обеща - в рая, скоро! всички по азбучен ред!
49
4
 
11
 
! Отговори
Инж преди 5 години
Предното състезание ("звездни войни") беше залъгалка за СССР да вложат всичките си ресурси в гонене на вятъра. И успя. СССР фалира и вече са в историята. Сега май пак ще ядат същото дърво. Овладяване на Луна, Марс, спътници на Юпитер... е прекалено скъпо начинание за една компания или една държава. Трябват много общи усилия и ресурси, подобно изграждането на МКС. За научните работници и астронавти граници няма, но държавите имат свои гео-политически амбиции, хората са фили/фоби и т.н.
48
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 48То за вас всичко е свързано с Сорос, САЩ и Евреи. Страх ме е да гадая дори какво се случва в малките ви глави.