Lasurit

PSA иска да купи Fiat Chrysler. Те явно не са против...

PSA иска да купи Fiat Chrysler. Те явно не са против...

PSA иска да купи Fiat Chrysler. Те явно не са против...

Реклама Nissan X-Trail
Апетитът идва с яденето – преди година и нещо френският концерн PSA купи от GM Opel, а сега се оглежда във FCA. Основната причина – пазарът на Северна Америка е много голям и привлекателен, а французите ги няма там от години. Акциите на Fiat Chrysler FСА скочиха моментално с 5,2% след като президентът на семейната холдингова компания PSA Роберт Пежо заяви пред френския ежедневник Les Echos, че ще подкрепи нова сделка за сливане, като посочи сред евентуалните кандидати за това Fiat Chrysler.

“С тях, както и с останалите, планетите ще се подредят както трябва” - предаде думите на Роберт Пежо агенцията Reuters. Така той е отговорил на въпроса за по-нататъшните планове на PSA за бъдещи покупки или сливания.

Едва ли е случайно това, че думите му дойдоха веднага след съобщенията за това, че генералният изпълнителен директор на групата PSA Карлос Таварес е отворен за нови сделки и че Fiat, General Motors и Jaguar Land Rover могат да бъдат нейни бъдещи идеални партньори.

Новият шеф на FCA Майк Менли, който оглави компанията след внезапната смърт на Серджо Маркионе, каза по този повод, че автопроизводителят е винаги отворен за създаването на нови съюзи, ако те ще укрепят неговото бъдеще. Съюзяване с PSA пък би отворило вратата на FCA към нови технологии и платформи, които в момента не му достигат или пък би трябвало да инвестира огромни средства за тяхното развитие.

Fiat Chrysler е често споменаван като възможен кандидат-партньор заради силното му влияние на пазара в Северна Америка, където формира по-голямата част от приходите си, както и заради популярните му марки Jeep, RAM и Maserati.

Пазарните аналитици твърдят, че подобна сделка би била много добър ход, защото концернът PSA засега си е чисто европейска история, реализираща нва пазара в Стария континент до 90% от всичките си продажби, и че ако иска да се развива по-нататък в глобален мащаб, има смисъл да присъедини или да се съюзи с компании по-широко присъствие в света. В същото време има съмнения, че подобна операция може да стане бързо... Назад


Реклама Dacia Duster
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Нови Модели Коли Бизнес /Business Електромобили Ford GM Tesla

Още един сериозен играч в класа на EV-пикапите - GMC Sierra EV - видео

Апр 26, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Бизнес /Business Renault

Renault Captur facelift: с ново лице и Google

Апр 26, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Техника /Technics Бизнес /Business Mazda Toyota

Новата Mazda2 Hybrid 2024 - видео

Апр 26, 2024