От Лондон до Сидни за 51 минути вместо 23 часа? Възможно е!

SpaceX се стреми към бързи междуконтинентални полети
21 мар 2019 13:40, Нели Христова
108
От Лондон до Сидни за 51 минути вместо 23 часа? Възможно е!
Снимка: SpaceX

Илон Мъск си постави нова амбициозна цел – да сложи край на дългите полети. Благодарение на пътническата ракета, която SpaceX строи, пътят от Лондон до Ню Йорк ще отнема едва 29 минути, а до Сидни – по-малко от час.

Според експертите от швейцарската компания UBS, използването на космическото пространство, за да са намалят полетите от поне 10 часа на само няколко минути, напълно ще "канибализира“ съществуващата вече индустрия.

По думите на Мъск, подобни полети ще се извършват до 2030 г., а според UBS, тогава този бизнес ще струва 15 милиарда долара.

Бъдещето на пътуването на дълги разстояния ще включва ракета, която ще пътува на ръба на земната атмосфера и после ще се връща обратно на Земята. А според експертите, вероятността космическият туризъм да се превърне от научна фантастика в реалност е огромна, не само заради напредването на технологиите, но и заради състезанието между SpaceX и Virgin Galactic.

А с оглед на това, много хотели обмислят да създадат свои филиали в космическите станции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най - голямата част от горивото се хаби при излитането. Самолетното излитане отнема повече време, но е по - безопасно и много по - икономично. Ракетните ускорители могат да се използват след като се изчерпят височинните възможности на реактивните двигатели. За фен на Мъск и екологичните му електромобили требе да си крайно недоразвит за да не се сетиш, че само едно излитане по схемата, която си описал, ще елиминира екологичния ефект от двегодишната работа на заводите на Тесла за коли.
85
0
 
0
 
! Отговори
до долния преди 5 години
А ти май забрави, че 85% от връщащия се бустер се строи наново... Тоест, не стига, че не е надежден заради многократната употреба, ами е и скъп, понеже има функционалности и операции по работата с него, които го оскъпяват... Мъск още не е изкарал човек в космоса, ти ми говориш да закачиш за многократна бомба самолет и да го качиш на 120 километра... Докато 30 години тази технология не функционира БЕЗ ЖЕРТВИ, едва ли разумен човек ще се възползва от нея ;)) За тебе знам, на първия полет си ;))
84
3
 
4
 
! Отговори
До 90 преди 5 години
С въпросното нещо което си написал и си се опитал да се направиш на капацитет показваш колко си неук.Полета ще се прави с един бустер ,който забележи ,че след като изкара ракетата на ръба на космоса ,ЩЕ СЕ ВЪРНЕ ОБРАТНО в начална позиция или май забрави ,че "нетехнологичните" СпейсХ имат такава технология ? А можеш ли да ми покажеш руските ракетни буустери как се връщат ? А то такова нещо няма при руснаците и това са го виждали само на клипчета ,защото са още в миналия век :))
83
4
 
8
 
! Отговори
До 90 преди 5 години
Ако руснаците това ,ако руснаците онова ...Реалността обаче е ,че Русия нито има умствения капацитет да се конкурира с най-развитата държава САЩ ,нито имат и парите.Това което ще направи Мъск е напълно възможно ,а тези глупости дето ги дрънкаш само показват колко си неграмотен на тази тема.Самата компания СпейсХ е доста по-технологична от целия Роскосмос.За какво говорим въобще или просто ти плащат да си драскаш глупости ,рубладжийче ?
82
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не бъркай реализма с русофилията.
81
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идеята на Мъск би била възможна, ако бяха технологична компания. А те не са. Самолетно излитане със специални двигатели. При достигане на 50 - 60 километра се задействат еднократно ракетни ускорители, които го качват на височина 100 - 130 километра и там лети с ракетните двигатели. Следва самолетно приземяване. Ракетните двигатели се изхвърлят някъде над къщата на Осама. Или в Банкя. Няма разлика. Ако руснаците имаха неговото финансиране вече да летят всекидневно до луната. Като таксита. ;)))
80
3
 
1
 
! Отговори
Do 77 преди 5 години
Какъв ти е проблема? Турбоджет двигателите имат лимит към 42 километра. Рамджета има към 55. Скрамджета о към 75 километра височина - все още са реактивни двигатели, а не ракети и следователно не е управляема ракета, а самолет. Или дрон, по избор. Та дори в момента руснаите имат МИГ 29 летящ на 30 километра. Което си е стар самолет с двигатели, които не са предназначени за големи височини.
79
0
 
2
 
! Отговори
Reptile преди 5 години
С комшиите пускаме директен полет до Ню Йорк на половин цена... от тази на Мъск, само да ни съберете 3 милиарда долара и сме готови 1 година преди конкуренцията.Вече сме пратили две каси водка до Байкунур и от там ни дадоха супер оферти... всичко е уредено. Само дайте парите... и сте вътре в бизнес за 150 милиарда...
78
4
 
3
 
! Отговори
Балтиев преди 5 години
Поредната Тесла...
77
6
 
6
 
! Отговори
УМЕН преди 5 години
Найлон Гъск, първо си оправете боингите че изтрепахте половината свят, пък после пускай партенки и кьорфишеци от сектор фантастика.
76
5
 
5
 
! Отговори
Открил топлата вода преди 5 години
Първо Мъски..такъв самолет ще струва мнооооого пари и полетът ще струва много пари......второ ще е опасен като совалките....защото това си е совалка....излиза в орбита...връщането в атмосферата ще е предизвикателство...не би станал регулярен транспорт...с две думи гледаш да изкрънкаш от някого пари
75
0
 
0
 
! Отговори
степан преди 5 години
По време на ВСВ немците я достигаха по бързо с фау
74
0
 
5
 
! Отговори
niemand преди 5 години
мхмм как беше българската кралица на крипто валутата има пръст и в совалките на тоя усещам гоооо
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Само питам до 67Май ще е японец, не ***.
72
1
 
1
 
! Отговори
Само питам до 67 преди 5 години
Защо следващият път не изстреляте някой *** до Луната?
71
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те американците всичко могат само дето разчитат на Китай за правенето а на руснаците да им качват космонавтите в космоса...
70
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обикновен мошеник.
69
7
 
12
 
! Отговори
шматка преди 5 години
А кога ще направи Звездата на смърта:))Значи дори и технически да го докара то1во няма да е самолет а косм.кораб2ро билета ще струва няколко стотин хиляди защото никой до сега не е измислил кораб за многократно използване.Совалките след всеки полет се строяха почти целите отново.Тоя ще вземе приза за мошеник на века.
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 75Самолети? ок ...
67
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И вече ще е мнгоо трудно да се срине, защото колите се продават като топъл хляб и пазара само се разраства.