Учени доказаха - кафето забавя развитието на рак на простатата

Сортът Арабика бил най-подходящ за тази цел
19 мар 2019 14:50,
15
Учени доказаха - кафето забавя развитието на рак на простатата
Снимка: Reuters

Японски учени откриха съединения в кафето, които забавят развитието на рак на простатата, съобщи "Сайънс дали". Пилотното изследване е извършено в лаборатория с резистентни ракови клетки и с мишки.

Още по темата
Кафето съдържа много съединения, които влияят на здравето както добре, така и зле. Японските учени изследваха ефекта на шест от тях. Така установиха, че две съединения - кахвеолов ацетат и кафестол могат да забавят растежа на клетки, които са резистентни на противоракови лекарства, като кабазитаксел.

Когато двете съединения бъдат комбинирани, ефектът се засилва. Третираните с двете съединения тумори нарастват два пъти по-бавно от нетретираните, пише БТА.

Учените от медицинския факултет на университета в Канадзава изтъкнаха, че изследването им е пилотно и не означава, че резултатите могат да бъдат прехвърлени пряко за хората.

Допълнително изследване на механизма на действие на двете съединения обаче може да ги направи добри кандидати за разработване на лечение за рак на простатата.

Кахвеоловият ацетат и кафестолът са въглеводороди. Те се съдържат в кафето Арабика. Запазват се в еспресото, но намаляват много, ако кафето бъде филтрирано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
2
 
! Отговори
Софииски шоп преди 5 години
Я си пием кафето с ракия и неам ядове с простатата.
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 8-ми И аз съм така. А щитовидната жлеза не е ли свързана със стреса? Не мога да се концентрирам.
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 4А защо производителите на кафе не дадоха пари на първото изследване та да излъже и то?И какво му е вредно! Бича 14 часа смени в офиса, *** платят яко! Човек за при живее, момчеееее!
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ползата от кафето не е за пиещият го.Кафето форсира надбъбречните жлези,които форсират жлези в мозъкът,които форсират обрат надбъбречните жлези да произвеждат хормоните на стреса.Точно тези хормони ни държат ,,осеферени'' и ококорени за по няколко часа.Учените обаче не казват че жизнената енергия на човекът е лимитирана,както и има лимит на всички жлези с вътрешна секреция.Когато надбъбречните жлези се изтощят,настъпва хроничната психическа и физическа умора.И тогава ставаме безволеви и зомбира
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е как си с нервната система след тия 9 кафета или послъгваш? Или за 3 в 1 пишеш, това не е нито кафе, нито боза. Бульоч.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пия средно по 9 кафета на ден. Нямам рак на простата.Работи!
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сутринта четох новина че кафето причинява рак на простата
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Миналата година доказаха друго - кафето е вредно. Явно тази година производителите на кафе са си дали сметка, че трябва да се плати повече на "изследователите"!
3
4
 
14
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Прочитайки публикацията си оплюх лаптопа с кафе! От смях.
2
1
 
9
 
! Отговори
АНК преди 5 години
С двойка по химия е трудно да се справяш с Гугъл преводач. Получава се горната боза.
1
4
 
31
 
! Отговори
Ювиги преди 5 години
Кафето забавя, лимонадата ускорява, сиренето забавя, луканката ускорява и т.н. Утре някой производител на туршия ще си поръча изследване, че киселите краставици увеличават нещо си и те така. Затова, пийте, яжте и си носете новите дрехи, щото каквото си турите на зъба и на ..ная работа това ще ви остане. Казах!