Lasurit eshop

Гран при на Австралия 2019: НЕОЧАКВАНА ПОБЕДА

Гран при на Австралия 2019: НЕОЧАКВАНА ПОБЕДА

Гран при на Австралия 2019: НЕОЧАКВАНА ПОБЕДА

Реклама Peugeot 408
Новият сезон във Формула 1 започна! Започна ударно, категорично и безвъзвратно. Започна с една НЕОЧАКВАНА ПОБЕДА

Валтери Ботас спечели Гран при на Австралия - първото състезание за сезон 2019-та. Направи го ударно, категорично и безапелационно. Направи го в момента, в който всички го бяха изпратили, или в отбор опашкар (от какъвто дойде), или извън Формула 1 изобщо. На много хора тази победа им дойде като гръм от ясно небе. Само един единствен човек вярваше 100% в нея. И добре, че вярваше, защото точно това е пътя към победата. След състезанието Ботас каза, че това е най-доброто състезание в неговата кариера. Тази четвърта победа обаче, по неговите думи не идва случайно, а е плод на труда му през зимата. Вероятно освен над физиката си, Валтери е работил и върху психическата си устойчивост, защото начинът по който победи днес бе впечатляващ. На моменти изглеждаше като "професора" Ален Прост, който преди години трупаше масивна преднина с последователни идеални обиколки.

Разбира се, крушката си има опашка...

Така ярката победата на Валтери Ботас бе постигната още на старта на състезанието. Ботас успя да потегли отлично и в първия завой бе пред съотборника си Люис Хамилтън. За няколко обиколки Ботас се откъсна леко напред, а след това темпото му се запази отлично, докато това на Хамилтън и следващите го пилоти на Ферари и Ред Бул не се подобряваше. Така се отвори преднина, която бе продиктувана от проблемите на съотборника му.

Люис Хамилтън завърши втори, а след състезанието стана ясно, че подът на неговия Мерцедес е бил повреден. Това вероятно го лиши от възможността да се бори за победата. За сметка на това петкратния световен шампион показа уважение към победителя и го поздрави сърдечно в края на състезанието. Като знаем колко много мрази да губи Люис Хамилтън, поведението му днес показа очевиден напредък в разбирането на спорта, живота, вселената и всичко останало...

МЕРЦЕДЕС - "Силата се пробужда": Валтери Ботас 26 - Люис Хамилтън - 18

Макс Верстапен за пръв път се качи на подиума в Мелбърн. Пилотът на Ред Бул, който разполага със задвижваща система от Хонда успя да направи единственото изпреварване на пистата в челото на колоната. Два факта се открояват в това представяне. Задоволството, което получиха в Япония от това, че отбор задвижван от Хонда отново е на подиума. И това, че болидът на Ред Бул успя да изпревари кола на Ферари на писта, като Албърт парк.
Акцентът, на който наблегнаха в отбора, бе насочен главно към представянето на двигателните системи, които до миналата година изглеждаха като аутсайдери. Кристиан Хорнер определи началото на сезона като фантастично, а думите му бяха: "Още в първото си състезание с Хонда, ние вече сме на подиума!"
През 2019-та на колите с агрегати на Рено май ще им бъде по-трудно да стигат до първите три места. Може би, защото през миналата година подобни успехи им носеше само отбора на Ред Бул... Това обаче е една дълга тема, която е най-добре да коментираме след края на сезона.
Разбира се, докато Хелмут Марко е в отбора, винаги ще има и едно особено мнение. Днес то бе изразено в полза на Макс Верстапен: "Ние сме доволни - той спечели точки, като постигна максимално възможния резултат. Точно така се печелят титли. А с нашата кола, той ще може да се бори за титлата. Абсолютно!"

Пиер Гасли бе на другия полюс. Вторият пилот на Ред Бул остана извън точките, при това главно по своя собствена вина. "Заради новите задни крила не можех да виждам светофара на старта. Наложи ми се да се ориентирам за началото на състезанието по колите на съперниците и загубих няколко позиции на старта. После попаднах в трафик и ми беше много трудно да изпреварвам, дори и с ДРС. В предното ми крило попаднаха някакви отломки... направих всичко възможно, но то се оказа недостатъчно да спечеля точка."
Няма спор - Гасли може много повече, но днес явно Ред Бул не му даде криле.

РЕД БУЛ - "Силата на мечтите": Макс Верстапен 15 - Пиер Гасли 0

Себастиан Фетел завърши четвърти в Австралия. Но, май по-добре да не беше...
След като в събота Фетел подробно обясни, защо колата на Ферари е по-бавна на Албърт парк, а именно заради по-бавната скорост в бавните и средно бързите завои на трасето, днес показа на практика тези слабости, докато Макс Верстапен го изпреварваше именно в техничната част на трасето. Фетел не само, че не бе конкурентен на мерцедесите въпреки третата позиция от която потегли на старта, но и изгуби мястото си на подиума след като бе изпреварен на трасето.
Разбира се, стратегията на Ферари с ранна смяна на гумите, които се оказаха от по-неподходящата смес, бе също сред причините за проблемите на Фетел. Но Себастиан имаше един извънреден проблем в това състезание. Към липсата на скорост в неговата кола и лошото представяне на медиум гумите, зад него имаше и съотборник който бе готов да го притисне до стената и при възможност да го изпревари. Това обаче не се случи заради пряка заповед от бокса към Шарл Льоклер да остане зад съотборника си и да отвори разлика между двамата.

Шарл Льоклер завърши пети.
Леко разочарован, младият пилот на Ферари каза след състезанието: "Стартирах добре. Даже можех да изпреваря Верстапен и да бъда до Себастиан в борбата ни с Мерцедесите, но за да избегна контакт със съотборника си, на изхода на първи завой излязох извън пистата и Макс си върна позицията. При смяната на гуми решихме да използваме твърдите. Поведението на колата се подобри и аз можех да атакувам. Към края догоних Себастиан и можех да го изпреваря, но отборът реши да запазим позициите си, защото така или иначе нямахме шанс да се борим за подиум. Сега ще работим с инженерите за да разберем защо не се оказахме толкова силни, колкото очаквахме."
Въпреки разочарованието на младия пилот от Монако, той показа, че е способен да се бори в челото на колоната. Ако сравним представянето му с това на Пиер Гасли, както много често се е случвало в миналото, то новобранеца бе Гасли, а Льоклер вече е в редиците на старите кучета...

ФЕРАРИ - "Отборно решение": Себастиан Фетел 12 - Шарл Льоклер 10

Кевин Магнусен - най-добрия от останалите!
ХААС за втора година показват, че са конкурентни в Гран при на Австралия, но днес успяха и да го докажат (на половина). Магнусен завърши шести и бе последния пилот финиширал в обиколката на победителя. Тези след него бяха затворени с обиколка от Валтери Ботас.

Ромейн Грожан не финишира. Гюнтер Щайнер е виновен. Точка.

ХААС - "По вина на Щайнер": Кевин Магнусен 8 - Ромейн Грожан 0

Нико Хюлкенберг завърши седми. Отлично представяне? Нищо подобно. За амбициите на Рено и заканите от страна на Сирил Абитебул направо си е смехотворно миналогодишно трагично и най-вече не показващо напредък представяне. Отборът е на обиколка изоставане от лидерите в началото на сезона. Да - правилно е написано - на цяла обиколка разстояние на Албърт парк в рамките на 58 тура! На цяла минути и половина от истината в състезание. Не е за хвалба.

Дани Рикардо отпадна. Бе принуден да мине по тревата от вътрешната страна на старт-финалната права и една отсечка без трева му погоди номер. Той изгуби предното си крило, а с това и състезанието в Австралия. В родната му Австралия. Това боли.

РЕНО - "Никакъв напредък": Нико Хюлкенберг 6 - Дани Рикардо 0

Кими Райконен - боготворен от феновете където и да се намира.
Пилотът на Алфа Ромео завърши осми. Но и да не беше, с поведението си на пистата и извън нея отново показа, че е един от най-атрактивните пилоти и личности. Въпреки годинките показа младежки ентусиазъм и подход. Докато е във Формула 1 Кими ще печели - това е сигурно (няма значение какво).

Антонио Джовинаци - олеле... Имаше един доста дълъг отрязък от живото предаване на състезанието, по време на което Джовинаци бе в обективите на камерите. Показваха ни как го изпреварват останалите. Доста лоша атестация за начало на първия му пълнен сезон. Припомняме, че това е завръщане на младия италианец в Гран при на Австралия, където през 2017-та дебютира за отбора на Заубер, след като титуляра Паскал Верлайн пропусна старта заради контузия. Тогава Джовинаци завърши на две обиколки от лидера на колоната. Днес успя да финишира "само" на една обиколка след победителя. Не може да се каже, че няма напредък! Но от това днес да бъде последен го лишиха единствено пилотите на Уилямс, които ако бутаха колите си по пистата, вероятно щяха да се представят доста по-солидно.

АЛФА РОМЕО - "Опита и младостта": Кими Райконен 4 - Антонио Джовинаци 0

Ланс Строл завърши девети. Рейсинг Пойнт си е неговия отбор! Е, и на татко му. Обаче днес момчето се пребори за точките си. Бори се с нокти и зъби. Изобщо не използва меките гуми в състезанието, а със средните и твърдите болида му просто летеше. Практически, Ланс Строл е пилотът спечелил най-много позиции в състезанието - цели 7. "Днес се видя, че в средата на колоната борбата ще бъде много плътна, но ние определено ще участваме в нея." - каза радостния розово облечен млад пилот след състезанието.

Серхио Перес бе недоволен. Въпреки добрата си стартова позиция мексиканецът стартира лошо и после влезе в бокса рано. Това го вкара в трафика от пилоти с дълги първи стинтове и той се оказа с три места назад, и извън точките.

РЕЙСИНГ ПОЙНТ - "Парите не са всичко?": Ланс Строл 2 - Серхио Перес 0

Дани Квят се забърка в борба с пилот от отбора-майка. Това преди години със сигурност можеше да му коства мястото в Торо Росо. Днес обаче Квят даваше уроци на Пиер Гасли как се бори един пилот от малкия отбор за да открадне точки от големия. Квят не беше безпогрешен и вероятно бе виновен за доброто класиране на Ланс Строл, но пък се бори мъжки до финала за последната точица. И я спечели!

Александър Албън дебютира във Формула 1 на 14-то място. И по-лоши първи стартове сме наблюдавали. Албън определено бе най-малко подготвения пилот за големия керван, но въпреки това се представи по-добре от Антонио Джовинаци.

ТОРО РОСО - "За едната чест": Дани Квят 1 - Алекс Албън 0

Ландо Норис искаше повече, но май все още не можеше. След състезанието финиширалия на 12-та позиция пилот на Макларън отправи критиките главно към своето пилотиране. Състезанието от Формула 1 все още е голяма лъжица за устата му. Заедно с Албън двамата имат още доста да учат по пистите през тази година. Дано се учат бързо.

Карлос Сайнц отпадна в деветата обиколка. Нищо от това, което му обещаваше Алонсо, когато го прати на своето място в Макларън не му се случи в първия уикенд. Всичко бе срещу него и е трудно да преценим какво всъщност могат и той и болида на втория най-титулуван отбор в историята на Формула 1 (опашкар в момента).

МАКЛАРЪН - "Ново разочарование": Ландо Норис 0 - Карлос Сайнц 0

УИЛЯМС - "Пълна трагедия" 0 - 0. Освен двете нули за Роберт Кубица и Джордж Ръсел друго за отбелязване няма. В отбора трябва много здраво да работят за да стигнат до каквито и да било резултати през този сезон.

--------------------------------
#F1isPassion
Димитър Димитров Назад


Реклама Lasurit eshop
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Официални вносители- новини Спорт Електромобили DS DS Automobiles

MISANO E-PRIX – ИЗЦЯЛО НОВО СЪСТЕЗАНИЕ ЗА DS AUTOMOBILES И ШАМПИОНАТА ФОРМУЛА E

Апр 12, 2024